Εβδομάδα μεταγραφικών ανακοινώσεων

on .

pas

Mετά το χτεσινό κυριακάτικο ρεπό, οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ Γιάννινα επιστρέφουν σήμερα το απόγευμα στις προπονήσεις και μπαίνουν στη δεύτερη εβδομάδα της καλοκαιρινής τους προετοιμασίας.

Επέστρεψαν στα Γιάννινα και οι Κρίζμαν, Νάουμετς, εν αναμονή των μεταγραφικών κινήσεων και της ανακοίνωσης του νέου διευθυντή ποδοσφαιρικού τμήματος. Έκλεισε για δύο χρόνια ο Σάλιακας, ενδιαφέρον για τους Ασίγκμπα και Κειτά.

Η διαμόρφωση του ρόστερ
Στα Γιάννινα έφτασαν και οι δύο τελευταίοι παίκτες που έλειπαν τις προηγούμενες ημέρες από τις προπονήσεις, ο Κροάτης Σάντι Κρίζμαν και ο Ουκρανός Βλάντισλαβ Νάουμετς.
Πρώτος χρονικά επέστρεψε ο Ουκρανός το μεσημέρι της Παρασκευής και ακολούθησε ο Κροάτης το βράδυ της ίδιας ημέρας. Η προπόνηση του Σαββάτου έγινε αρκετά νωρίς (09:00) λόγω των υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών. Το πρόγραμμα της σαββατιάτικης προπόνησης περιελάμβανε αρχικά ασκήσεις ενδυνάμωσης και αντοχής, ενώ στη συνέχεια οι ποδοσφαιριστές εξασκήθηκαν πάνω σε παιχνίδια κατοχής και κυκλοφορία της μπάλας.
Το Σάββατο υποβλήθηκαν σε εργομετρικά τεστ και ιατρικές εξετάσεις και οι Νάουμετς, Κρίζμαν, μαζί με τον Λέο που είχε επιστρέψει νωρίτερα και έτσι ολοκληρώθηκε ο απαραίτητος έλεγχος που γίνεται σε όλους τους παίκτες πριν την έναρξη της προετοιμασίας.
Με τις επιστροφές των Κρίζμαν και Νάουμετς αυξήθηκε και ο αριθμός των ποδοσφαιριστών στο ρόστερ του ΠΑΣ Γιάννινα και διαμορφώθηκε στους 23, ενώ προπονούνται με την πρώτη ομάδα και 6 νεαροί παίκτες από την Κ 19.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: η αποχώρηση των Σκόνδρα, Μπουκουβάλα, Αποστολόπουλου, Περιστερίδη και Σεργκελασβίλι «άδειασε» το ρόστερ της ομάδας, όμως στις πρώτες προπονήσεις της νέας σεζόν συμμετέχουν και αρκετά νεαρά παιδιά από τα τμήματα υποδομών της γιαννιώτικης ομάδας.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή το ρόστερ του ΠΑΣ Γιάννινα αποτελούν οι: Χουτεσιώτης, Γιαννίκογλου, Μπότσαρης, Παντελάκης, Γώγος, Πανουργιάς, Ζιούλης, Βασιλάκης, Οικονομόπουλος, Πήλιος, Κάστρο, Σιόντης, Λιάσος, Λώλης, Νικολιάς, Ξύδας, Γροσδάνης, Καρτάλης, Νάουμετς, Παμλίδης, Ελευθεριάδης, Λέο, Κρίζμαν.
Στις προπονήσεις της πρώτης εβδομάδας συμμετείχαν και οι νεαροί Μαχαίρας, Λαδιάς, Δασκαλάκης, Λάμα, Mπούμπας και Πόγιας από την Κ 19 του ΠΑΣ Γιάννινα, οι οποία τελούν υπό την επίβλεψη του Νίκου Μπαδήμα.
Μέχρι στιγμής λοιπόν το ρόστερ του ΠΑΣ Γιάννινα αποτελούν 23 ποδοσφαιριστές, όμως υπάρχουν ορισμένα ερωτηματικά. Το πρώτο από αυτά είναι τι θα γίνει με τον Νικολιά. Ο 26χρονος μεσοεπιθετικός πουλήθηκε στον Ολυμπιακό και ανήκει πλέον στους Πειραιώτες, όμως ξεκίνησε προπονήσεις με τον ΠΑΣ. Το που θα συνεχίσει την καριέρα του θα εξαρτηθεί περισσότερο από τις προθέσεις της διοίκησης του Ολυμπιακού και από την επιθυμία του ίδιου του παίκτη.
Επόμενο ερωτηματικό είναι ο Βασιλάκης και γενικότερα αν θα δοθούν δανεικοί. Ο 20χρονος κεντρικός αμυντικός δόθηκε πέρυσι δανεικός στο Σούλι Παραμυθιάς και επέστρεψε μετά από μια γεμάτη χρονιά στην Γ’ Εθνική. Πολλοί από τους νεαρούς ποδοσφαιριστές θα δοθούν δανεικοί σε ομάδες της περιοχής προκειμένου να πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους. Το ποιοι θα δοθούν δανεικοί θα εξαρτηθεί από τις εισηγήσεις του Αργύρη Γιαννίκη, αλλά και του Νίκου Μπαδήμα, ο οποίος έχει δουλέψει με πολλά από αυτά τα παιδιά, ενώ πλέον έχει γίνει και τεχνικός υπεύθυνος των ακαδημιών της γιαννιώτικης ομάδας.

Απαραίτητες οι μεταγραφές
Πάντως, το σίγουρο είναι ότι ο Αργύρης Γιαννίκης δεν θέλει μεγάλο ρόστερ και προτιμάει να δουλέψει με ένα σύνολο 27-28 ποδοσφαιριστών ενόψει του πρωταθλήματος της Super League. Ο Τρικαλινός τεχνικός έχει ήδη κάνει τις εισηγήσεις του για τις θέσεις που χρειάζεται ο ΠΑΣ ενίσχυση, προκειμένου να φανεί ανταγωνιστικός στο πρωτάθλημα της Super League. Κακά τα ψέματα και οι αυταπάτες, το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας είναι πολυ πιο απαιτητικό και ανταγωνιστικό από την Super League 2, στην οποία ο ΠΑΣ έκανε περίπατο.
Υπενθυμίζεται ότι επίσημα η μεταγραφική περίοδος ξεκινάει την επόμενη Δευτέρα 3 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, ενώ μέχρι τις 16 Οκτωβρίου θα υπάρχει περιθώριο για τους «άνεργους» παίκτες που δεν είχαν ομάδα το τελευταίο εξάμηνο. Τα χρονικά δεδομένα είναι διαφορετικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς η πανδημία του κορωνοϊού και η διακοπή του πρωταθλήματος έφερε πίσω τη μεταγραφική περίοδο κατά ένα μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος θα λήξει μετά την έναρξη του πρωταθλήματος, η οποία ορίστηκε για τις 12 Σεπτεμβρίου.

«Κλεισμένος» για 2 χρόνια ο Σάλιακας
Ακόμα λοιπόν κι αν βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν την έναρξη της μεταγραφικής περιόδου, ο Γιαννίκης και οι συνεργάτες του έχουν κάνει την προεργασία τους για το που «πονάει» και χρειάζεται ενίσχυση η γιαννιώτικη ομάδα.
Στη θέση του τερματοφύλακα Χουτεσιώτης και Γιαννίκογλου έχουν συμβόλαιο και ως εκ τούτου μένουν στην ομάδα. Παρελθόν αποτελεί ο Περιστερίδης και στη θέση του αποκτήθηκε ο νεαρός Μπότσαρης με καταγωγή από την Ηγουμενίτσα, ο οποίος αγωνίζονταν μέχρι πρότινος στην Κ 19 του Παναθηναϊκού.
Οι αποχωρήσεις των Μπουκουβάλα, Αποστολόπουλου και Σεργκελασβίλι «άδειασαν» κατά πολύ τις πλάγιες θέσεις της άμυνας, αριστερά και δεξιά. Οι Οικονομόπουλος και Πήλιος δεν φτάνουν και έτσι θεωρείται σίγουρο ότι θα αποκτηθεί τόσο αριστερό όσο και δεξί μπακ. Ήδη θεωρείται κλεισμένος ο Μανώλης Σάλιακας που αγωνίζεται ως δεξιός οπισθοφύλακας και τις προηγούμενες ημέρες έμεινε ελεύθερος από τη Λαμία. Ο Σάλιακας είναι 24 χρονών γεννημένος στο Ηράκλειο Κρήτης και έχει αγωνιστεί στο παρελθόν πέρα από τη Λαμία, σε Εργοτέλη, Ολυμπιακό, Καρμιώτισα Κύπρου και Χανιά.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τον Σάλιακα υπάρχει ενδιαφέρον από ομάδα του εξωτερικού και συγκεκριμένα την πολωνική Γκόρνικ Ζάμπρζε, όμως τελικά ο ποδοσφαιριστής φέρεται να έκλεισε στον ΠΑΣ Γιάννινα με διετές συμβόλαιο.

Ενδιαφέρον για Ασίγκμπα-Κεϊτά
Πέρα όμως από τον Σάλιακα, πληροφορίες προερχόμενες από τη Λαμία αναφέρουν ότι ο ΠΑΣ κινείται και για δεύτερο παίκτη της ομάδας της Φθιώτιδας. Ο λόγος για τον Γκανέζο αμυντικό Μαρκ Ασίγκμπα, του οποίου το συμβόλαιο λήγει στις 31 Ιουλίου και έχει συζητήσεις με τη διοίκηση της Λαμίας, στην οποία πλέον προπονητής είναι ο γιος του Γιάννη Πετράκη, Γιώργος.
Αν ο Ασίγκμπα δεν ανανεώσει στη Λαμία και μείνει ελεύθερος, είναι μια περίπτωση που θα απασχολήσει άμεσα τον ΠΑΣ Γιάννινα. Στο κέντρο της άμυνας οι Γιαννιώτες χρειάζονται οπωσδήποτε ενίσχυση και προσθήκη εμπειρίας. Ο Παντελάκης ήταν η αποκάλυψη της περσινής σεζόν, όμως χρειάζεται έναν έμπειρο παρτενέρ στο κέντρο της άμυνας. Στα στόπερ ο ΠΑΣ έχει νεαρά παιδιά όπως οι Βασιλάκης, Γώγος, Ζιούλης και Πανουργιάς, όμως σίγουρα χρειάζεται και λύσεις με πείρα από την πρώτη κατηγορία. Σχετικά με το κέντρο της άμυνας, έχει ακουστεί και το όνομα του Γιάννη Κάργα, ο οποίος έπαιξε για ένα εξάμηνο στον ΠΑΣ μέχρι το καλοκαίρι του 2019, αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις παρά το σύντομο πέρασμα του από τα Γιάννινα και τον υποβιβασμό της ομάδας. Ο παίκτης ανήκει στη βουλγαρική Λέφσκι Σόφιας, όμως έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2022 και θεωρείται δύσκολο να μείνει ελεύθερος χωρίς να αξιώσουν οι Βούλγαροι οικονομικά ανταλλάγματα.
Επίσης, το φως της δημοσιότητας έχουν δει πληροφορίες πως ο ΠΑΣ Γιάννινα ενδιαφέρεται για τον Αμπντουλαγιέ Κεϊτά που αγωνίστηκε πέρυσι στη γαλλική Αζαξιό και ανήκει στον Ολυμπιακό, ενώ τη σεζόν 2018-2019 αγωνίστηκε στον Πανιώνιο.
Ο 26χρονος αμυντικός χαφ από το Μαλί είχε υποστεί ρήξη χιαστού με αποτέλεσμα την περασμένη σεζόν να μην έχει συμμετοχές με την ομάδα της Κορσικής. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του Κεϊτά από τον Ολυμπιακό στην Αζαξιό και η περίπτωσή του εξετάζεται από τους Γιαννιώτες, όμως το μεγάλο χρονικό διάστημα αποχής του, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ομάδα του Αργύρη Γιαννίκη, η οποία ψάχνει ετοιμοπόλεμους και έμπειρους παίκτες.

Καθυστερεί ο νέος διευθυντής
Έχει περάσει ένας μήνας από την αποχώρηση του Γιώργου Ντάσιου από το πόστο του διευθυντή ποδοσφαιρικού τμήματος, ωστόσο το κενό του Γιαννιώτη αρχηγού δεν έχει καλυφθεί ακόμα,παρότι όλα τα πρωταθλήματα ολοκληρώθηκαν.
Ο Γιώργος Χριστοβασίλης έχει αναλάβει προσωπικά το θέμα της εύρεσης του νέου διευθυντή της ομάδας και δεν λέει κουβέντα επί του ζητήματος ακόμα και στους πιο στενούς του συνεργάτες, ενδεικτικό ότι κάτι περιμένει προκειμένου να προχωρήσει σε ανακοινώσεις.
Η προετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και 1 εβδομάδα και ο ΠΑΣ παραμένει χωρίς διευθυντή, ο οποίος θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό πρόσωπο σε θέματα προετοιμασίας καθώς είναι αυτός που κανονίζει φιλικά, ταξίδια κτλ. Μέχρι στιγμής αυτά τα ρυθμίζει ο Χριστοβασίλης, όμως η έλευση διευθυντή θεωρείται υπεραπαραίτητη για τη λειτουργία της ομάδας.
Όσο ο Χριστοβασίλης τηρεί στάση αναμονής, τόσο το παρασκήνιο οργιάζει και το όνομα του Δημήτρη Νιαρχάκου έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα. Μαζί με το δικό του τα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι του Πάντου, του Νικοπολίδη από τον Ολυμπιακό, αλλά και του Φραντζέσκου, ο οποίος έχει συγγενική σχέση με τον Χριστοβασίλη και έχουν συνεργαστεί επαγγελματικά και κατά το παρελθόν.

Επιστροφή Καρβέλη στον ΠΑΣ
Εν τω μεταξύ, ο ΠΑΣ Γιάννινα προχώρησε την Παρασκευή σε εσωτερική αλλαγή ρόλων και επιστροφή ενός πρώην υπαλλήλου καθώς ανακοινώθηκε και επίσημα από τη γιαννιώτικη ΠΑΕ η επανάκαμψη του Μπάμπη Καρβέλη στο πόστο του υπεύθυνου του γραφείου Τύπου.
Ο Κώστας Πεδιαδιτάκης που είχε μέχρι πρότινος τον συγκεκριμένο ρόλο αναβαθμίστηκε από τον Χριστοβασίλη και αναλαμβάνει υπεύθυνος marketing και δημοσίων σχέσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάμπης Καρβέλης πέρασε κατά το παρελθόν από την ίδια θέση για δύο χρόνια και είχε αποχωρήσει τον Αύγουστο του 2017 επικαλούμενος προσωπικούς λόγους
Πέρα από την επιστροφή Καρβέλη στο γραφείο Τύπου, είναι δεδομένο πάντως ότι στον ΠΑΣ χρειάζονται περισσότεροι υπάλληλοι, κοινώς περισσότερα χέρια για να τρέξουν τα καθημερινά θέματα της ομάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια έχουν μείνει ελάχιστοι υπάλληλοι στα γραφεία της ομάδας, επιφορτισμένοι με αρκετές αρμοδιότητες. Για να λειτουργήσει σε σωστά και επαγγελματικά πρότυπα ο ΠΑΣ Γιάννινα στην επιστροφή του στη μεγάλη κατηγορία, χρειάζονται διακριτοί ρόλοι και περισσότερα καταρτισμένα άτομα.

Αποφασίζει η Super League
Στη σημερινή συνεδρίαση της Super League στις 10:00 το πρωί επικεντρώνεται το ενδιαφέρον μετά την επικύρωση της βαθμολογίας της Super League 2 και την ανάδειξη του ΠΑΣ Γιάννινα σε πρωταθλητή της δεύτερης κατηγορίας.
Η λίγκα θα αποφασίσει για την εισήγηση που θα κάνει προς την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ για τη μορφή του νέου πρωταθλήματος και τον αριθμό των ομάδων που θα συμμετάσχουν σε αυτό. Η αναδιάρθρωση θεωρείται σίγουρη μετά τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, όμως δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν θα είναι πρωτάθλημα 16 ή 18 ομάδων.
Επίσης, κάτι σημαντικό είναι ο τρόπος που θα γίνει η αναδιάρθρωση και η απαραίτητη τροποποίηση της προκήρυξης του πρωταθλήματος. Τα κυρίαρχα σενάρια είναι 3 και σε κάθε περίπτωση ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι ο κερδισμένος της υπόθεσης.
Στο πρώτο σενάριο, που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες από πλευράς Super League, είναι να μην πέσει καμία ομάδα,ούτε καν ο Πανιώνιος και να αυξηθούν οι ομάδες σε 16 με την άνοδο του ΠΑΣ Γιάννινα και του Απόλλωνα Σμύρνης.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει πρωτάθλημα 18 ομάδων, χωρίς υποβιβασμό καμίας ομάδας και ταυτόχρονη άνοδο τεσσάρων ομάδων από την Super League 2, του ΠΑΣ Γιάννινα, του Απόλλωνα Σμύρνης, των Χανίων και του Λεβαδειακού. Βέβαια, σε αυτό το σενάριο αντιτίθεται σθεναρά το συνδρομητικό κανάλι της Nova, το οποίο μάλιστα κάνει λόγο για... ασανσέρ League, με σαφώς προειδοποιητική και ειρωνική διάθεση.
Τέλος, το τρίτο σενάριο που συγκεντρώνει εκ των πραγμάτων και τις λιγότερες πιθανότητες είναι να παραμείνουν 14 οι ομάδες της Super League, να υποβιβαστεί μόνο ο Πανιώνιος και τη θέση του να πάρει ο ΠΑΣ Γιάννινα ως πρωταθλητής της Super League 2.