Ώρα για… αφίξεις μετά τις αποδεσμεύσεις

on .

PAS PAIKTES

Με τα εργομετρικά τεστ, τις αιματολογικές και λοιπές ιατρικές εξετάσεις ξεκινάει σήμερα για τον ΠΑΣ Γιάννινα η νέα αγωνιστική περίοδος 2020-2021, στην οποία οι Γιαννιώτες επιστρέφουν στην Super League 1 μετά από απουσία ενός έτους και μιας «περιπέτειας» στο πολυσυζητημένο και… ατελείωτο πρωτάθλημα της Super League 2.

Πέντε ποδοσφαιριστές από τη λεγόμενη «παλιά φρουρά» αποτελούν παρελθόν και επίσημα από χτες, με την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα να τους ευχαριστεί για την προσφορά τους. Στον ΠΑΣ ο 19χρονος τερματοφύλακας Μπότσαρης, ενδιαφέρον για Σάλιακα.

Στα Γιάννενα ο  Χριστοβασίλης
Εντωμεταξύ, στην πρωτεύουσα της Ηπείρου αναμένεται να βρεθεί το επόμενο διήμερο ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος του ΠΑΣ Γιάννινα Γιώργος Χριστοβασίλης, ο οποίος θα έχει επαφές με την διοίκηση του ΠΕΑΚΙ και τον πρόεδρό του Παντελή Κολόκα για να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών τόσο στο «Ζωσιμάδες», όσο και στο προπονητικό κέντρο του ΠΑΣ Γιάννινα στην Ανατολή. Επίσης, θα είναι παρών για να καλωσορίσει τους παίκτες της ομάδας στην πόλη για την έναρξη της προετοιμασίας και να ρυθμίσει διάφορες λεπτομέρειες που αφορούν το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι της ομάδας.
Επισημοποιήθηκαν οι αποχωρήσεις
Στους πέντε ανέρχεται ο αριθμός των ποδοσφαιριστών που αποτελεί ήδη παρελθόν από τον ΠΑΣ Γιάννινα, ανάμεσά τους και οι δύο περσινοί αρχηγοί, Τόλης Σκόνδρας και Μιχάλης Μπουκουβάλας.
Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα ανακοίνωσε και επίσημα την αποχώρηση από την ομάδα των εξής παικτών: Λάσα Σεργκελασβίλι, Μιχάλη Μπουκουβάλα, Τόλη Σκόνδρα, Αλέξανδρου Αποστολόπουλου και Κώστα Περιστερίδη.
Η γιαννιώτικη ΠΑΕ ευχαρίστησε τους παίκτες για την άνοδο και την επιστροφή του ΠΑΣ στη μεγάλη κατηγορία και την πολυετή προσφορά τους στην ομάδα καθώς κάποιοι εξ αυτών έμειναν πολλά χρόνια στα Γιάννινα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα ανέφερε τα εξής:
«Η Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. Γιάννινα 1966 ανακοινώνει την λήξη της συνεργασίας με τους ποδοσφαιριστές, Σκόνδρα Απόστολο, Μπουκουβάλα Μιχαήλ, Αποστολόπουλο Αλέξανδρο, Περιστερίδη Κωνσταντίνο και Shergelashvili Lasha.
Ευχαριστούμε τους ποδοσφαιριστές για την προσφορά τους στην ομάδα, τις στιγμές που ζήσαμε στους αγωνιστικούς χώρους και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στη συνέχεια της καριέρας τους, πάντα με υγεία».
Ας πάρουμε με τη σειρά τις αποχωρήσεις. Μετά από 7 χρόνια παρουσίας αποτέλεσε παρελθόν ο περσινός αρχηγός Τόλης Σκόνδρας. Ο 32χρονος Τρικαλινός κεντρικός αμυντικός αναζητά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του καθώς δεν ανανεώθηκε το συμβόλαιο του με τους Γιαννιώτες, το οποίο έληξε στις 30 Ιουνίου. Ο Σκόνδρας ήρθε στον ΠΑΣ τον Ιούλιο του 2013 από τη Λάρισα και στα 7 χρόνια της παρουσίας του στα Γιάννινα κατέγραψε 119 συμμετοχές με την ομάδα, ενώ πέτυχε και 6 γκολ, ένα εκ των οποίων έμεινε στην ιστορία, το απίθανο τακουνάκι με το οποίο σκόραρε στην Κέρκυρα στην ισοπαλία (1-1) του ΠΑΣ με τους Κερκυραίους. Είχε και 2 συμμετοχές στα ευρωπαϊκά παιχνίδια το μαγικό καλοκαίρι του 2016.
Επόμενη αποχώρηση ήταν ο μαχητής και δεύτερος αρχηγός, Μιχάλης Μπουκουβάλας. Στον 32χρονο Αγρινιώτη δεξιό οπισθοφύλακα έγινε πρόταση ανανέωσης από πλευράς Γιώργου Χριστοβασίλη, η οποία όμως από πλευράς παίκτη θεωρήθηκε ιδιαίτερα χαμηλή και όχι αντάξια της προσφοράς του στην ομάδα. Ο Μπουκουβάλας ήρθε το ευρωπαϊκό καλοκαίρι του 2016 στα Γιάννινα και με την δουλειά του έγινε βασικό στέλεχος της ομάδας επί ημερών Γιάννη Πετράκη. Συνολικά, στα 4 χρόνια παρουσίας του στον ΠΑΣ κατέγραψε συνολικά 98 συμμετοχές, 67 εκ των οποίων ήταν στην Super League 1. Την περσινή χρονιά ήταν βασικός και αναντικατάστατος στη θέση του αριστερού οπισθοφύλακα και είναι χαρακτηριστικό ότι έχασε μόνο το τελευταίο ματς με την Κέρκυρα λόγω καρτών. Τέλος, είχε και 12 συμμετοχές στο Κύπελλο Ελλάδας με τη φανέλα του ΠΑΣ.
Τρίτη αποχώρηση ήταν ο Αλέξανδρος Αποστολόπουλος. Ο 29χρονος δεξιός οπισθοφύλακας ήρθε πριν 3 χρόνια στα Γιάννινα και είχε γεμάτες χρονιές με τον ΠΑΣ. Συνολικά είχε 59 συμμετοχές με τους Γιαννιώτες, πέτυχε 1 γκολ (σ.σ. στην περσινή πρεμιέρα με την Παναχαϊκή στην Πάτρα) και είχε και 7 ασίστ.
Παρελθόν από τον ΠΑΣ αποτελεί και ο μεγάλος άτυχος των τελευταίων ετών, ο Κώστας Περιστερίδης. Το συμβόλαιο του Χανιώτη πορτιέρο με τη γιαννιώτικη ομάδα ολοκληρώθηκε και δεν ανανεώθηκε. Ο 29χρονος γκολκίπερ ήρθε το καλοκαίρι του 2015 στα Γιάννινα, όμως οι σοβαροί τραυματισμοί δεν τον άφησαν να προσφέρει όσα θα ήθελε στην ομάδα. Ένας σοβαρός τραυματισμός και ένα ρωγμώδες κάταγμα στο χέρι παραμονές των ευρωπαϊκών παιχνιδιών του στέρησαν την συμμετοχή στα προκριματικά του Europa League. Τον Μάιο του 2017 στάθηκε εκ νέου άτυχος καθώς στις τελευταίες προπονήσεις της σεζόν υπέστη ολική ρήξη χιαστών και έμεινε εκτός μέχρι τον Νοέμβριο. Το όσκαρ ατυχίας το πήρε τον Αύγουστο του 2018 όταν υπέστη νέα ρήξη πρόσθιου χιαστού στην τελευταία φάση ενός φιλικού με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο. Στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου ο Περιστερίδης ήταν κοντά στην επέκταση του συμβολαίου του, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη τελικά και έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για την αποχώρηση του Κρητικού τερματοφύλακα.
Τέλος, παρελθόν αποτέλεσε και ο Γεωργιανός Λάσα Σεργκελασβίλι. Ο Λάσα στάθηκε ιδιαίτερα άτυχος πέρυσι καθώς τραυματίστηκε στην πρώτη προπόνηση της ομάδας στο «Ζωσιμάδες» σε διεκδίκηση της μπάλας και σύγκρουση με τον τερματοφύλακα Γιαννίκογλου. Υπέστη ρήξη χιαστών, έμεινε 8 μήνες εκτός αγωνιστικής δράσης και επέστρεψε στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι του ΠΑΣ Γιάννινα, την άνετη επικράτηση με 4-1 επί της Κέρκυρας, Ο 29χρονος Γεωργιανός αριστερός μπακ έφυγε από τον ΠΑΣ έχοντας μόλις 12 συμμετοχές.

mix mpoukoy
Πρώτη μεταγραφή  ο Μπότσαρης
Πέρα από τις αποχωρήσεις ποδοσφαιριστών από το υπάρχον ρόστερ της ομάδας, αναμένεται εντός των ημερών να υπάρξουν τόσο ανανεώσεις όσο και οι πρώτες μεταγραφικές κινήσεις.
Η πρώτη εξ αυτών θα είναι ο Γιάννης Μπότσαρης, ο οποίος θεωρείται ήδη παίκτης του ΠΑΣ Γιάννινα. Ο πρώην τερματοφύλακας της Κ19 του Παναθηναϊκού έχει εδώ και ημέρες συμφωνήσει με τους Γιαννιώτες και εντός των ημερών αναμένεται στην πόλη μας.
Ο 19χρονος γκολκίπερ είναι από την Ηγουμενίτσα και ξεκίνησε την καριέρα του στις ακαδημίες της Α.Ε. Νέας Σελεύκειας και 2015 συνέχισε στην πρώτη ομάδα. Το 2016 πήγε στον Θεσπρωτό και το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς μετακόμισε στην Αθήνα, καθώς του δόθηκε η ευκαιρία να αγωνιστεί στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού. Μάλιστα ο νεαρός Μπότσαρης είχε βρεθεί στην προετοιμασία των «πράσινων» στην Ολλανδία και προπονούνταν τακτικά με τους τερματοφύλακες της πρώτης ομάδας του Γιώργη Δώνη, υπό τις οδηγίες του προπονητή τερματοφυλάκων Παναγιώτη Μαλιαρίτση.
Στις αρχές Ιούνη, ο Μπότσαρης αποδεσμεύτηκε από τον Παναθηναϊκό και στη συνέχεια ήρθε σε συμφωνία με τον Γιώργο Χριστοβασίλη και απομένουν τα τυπικά για την απόκτησή του. Θα αποτελέσει τον τρίτο κρίκο της αλυσίδας των τερματοφυλάκων στον ΠΑΣ μετά τους Λευτέρη Χουτεσιώτη και Μάκη Γιαννίκογλου.
«Βλέπει» Σάλιακα  ο ΠΑΣ
Τα play off και τα play out στην Super League 1 ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο με την διεξαγωγή της τελευταίας αγωνιστικής. Η ισοπαλία του Πανιωνίου στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο αποτέλεσε το «κύκνειο άσμα» για τους Νεοσμυρνιώτες στην πρώτη κατηγορία καθώς υποβιβάζονται, ενώ η Ξάνθη οδηγείται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στα μπαράζ με τον Απόλλωνα Σμύρνης.
Τις επόμενες ημέρες είναι δεδομένο ότι θα φουντώσει η σεναριολογία και το μεταγραφικό παζάρι, κυρίως για παίκτες της κατηγορίας αυτής. Ένα από τα ονόματα που έχουν ακουστεί και έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τον ΠΑΣ Γιάννινα είναι και του Μανώλη Σάλιακα.
Ο 24χρονος δεξιός οπισθοφύλακας, ο οποίος παίζει όλη τη γραμμή, πολύ δύσκολα θα συνεχίσει και την επόμενη σεζόν στη Λαμία μιας και δεν υπολογίζεται και το πιθανότερο είναι να αποδεσμευτεί από τους Λαμιώτες. Εφόσον ο Σάλιακας μείνει ελεύθερος, θα ήταν μία αξιόλογη περίπτωση για τον ΠΑΣ, ο οποίος μετά τις αποχωρήσεις Μπουκουβάλα και Αποστολόπουλου, χρειάζεται ούτως ή άλλως λύσεις στο δεξί άκρο της άμυνας.
Ο Σάλιακας ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία από την ακαδημία νέων του Εργοτέλη, ενώ έγινε και διεθνής με την Εθνική Παίδων Ελλάδας. Στη συνέχεια εντοπίστηκε από τους ανιχνευτές ταλέντων του Ολυμπιακού, οι οποίοι κανόνισαν τη μεταγραφή του στους πρωταθλητές της Super League τον χειμώνα του 2013. Στη συνέχεια δόθηκε δανεικός σε διάφορες ομάδες, ώσπου να υπογράψει τον Ιούλιο του 2019 συμβόλαιο με τη Λαμία.
Εισαγγελική έρευνα για το ΠΑΣ- Παναχαϊκή
Έρευνα σχετικά με πιθανή χειραγώγηση του αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα – Παναχαϊκή, διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων. Ο συγκεκριμένος αγώνας, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει επισημανθεί ως ύποπτος από τη sportsradar, διεξήχθη στις 12 Ιανουαρίου 2020 στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής της Super League 2 και έληξε με 1-0.
Η Εισαγγελία στο πλαίσιο της έρευνας έχει ζητήσει τα ονόματα και τις διευθύνσεις όλων των συντελεστών του αγώνα (ποδοσφαιριστών, διαιτητών κλπ), προκειμένου να προχωρήσει σε διασταύρωση στοιχείων.
Ανυπόστατα σενάρια αγοραπωλησίας
Μετά από εκείνο το σίριαλ με το δήθεν ενδιαφέρον Ολλανδών για την αγορά της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες άλλο ένα σενάριο περί πώλησης της ΠΑΕ σε έναν επιχειρηματία που βρίσκεται στο επίκεντρο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, τον Σάμπι Μιωνή.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Arutz Sheva» στην ισραηλινή της έκδοση, ο Ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής βρίσκεται ένα βήμα από την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΠΑΣ Γιάννινα, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται.
Ο Μιωνής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969 από εβραϊκή οικογένεια που έλκει την καταγωγή της από την Άρτα και τα Γιάννινα, η οποία έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στα πράγματα της Εβραϊκής Ελληνικής κοινότητας. Μάλιστα γίνεται λόγος ότι δήθεν έχει μεγάλα σχέδια για τον «Άγιαξ της Ηπείρου» και εκτός από τα 20 εκατομμύρια ευρώ που λέχθηκε θα διαθέσει άμεσα για το ποδοσφαιρικό τμήμα, ένας από τους πρώτους στόχους του θα είναι να δημιουργήσει νέο γήπεδο εκτός της πόλης, δίνοντας την ευκαιρία στον φίλο του, δήμαρχο Ιωαννίνων, να μετατρέψει τους σημερινούς «Ζωσιμάδες» σε ένα μεγάλο πάρκο στην καρδιά της πόλης!
Όπως αναμενόταν, η είδηση αυτής της αγοραπωλησίας διαψεύδεται ως ανυπόστατη τόσο από την πλευρά του δημάρχου κ. Ελισάφ όσο και από την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα.
Συμφωνία με τη NOVA
Την ώρα πάντως που Ολλανδοί επενδυτές και Ελληνοϊσραηλινοί επιχειρηματίες φέρονται δεξιά και αριστερά να ενδιαφέρονται για τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Γιώργος Χριστοβασίλης κάνει τη δουλειά του και κλείνει συμφωνίες για την επερχόμενη σεζόν.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠΑΣ έχει έρθει σε συμφωνία με τη NOVA και το συνδρομητικό κανάλι θα πάρει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των Γιαννιωτών και θα μεταδώσει όλους τους εντός έδρας αγώνες του ΠΑΣ Γιάννινα.
Ο ΠΑΣ Γιάννινα θα βάλει στα ταμεία του ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, το οποίο μπορεί να είναι ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο συμβόλαιο που είχε στη NOVA, ωστόσο θα είναι το σημαντικότερο φετινό έσοδο της γιαννιώτικης ομάδας καθώς θα αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ! Άλλωστε ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι μια από τις πιο εμπορικές και λαοφιλέστερες ομάδες και ως εκ τούτου οι υπεύθυνοι της NOVA ξέρουν ότι θα έχουν οφέλη από τη συμφωνία με τους Γιαννιώτες.