Ξεκίνησε με αποδεσμεύσεις ο σχεδιασμός της νέας χρονιάς

on .

zosimades

Στην τελευταία εβδομάδα των καλοκαιρινών τους διακοπών μπαίνουν από σήμερα οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ Γιάννινα καθώς το πρώτο ραντεβού για την σεζόν 2020-2021 έχει κλειστεί για την Δευτέρα 20 Ιουλίου στο ΠΕΑΚΙ Ανατολής.

Πολλά σημαντικά ζητήματα παραμένουν εκκρεμή και αναμένονται ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας, όπως ο αντικαταστάτης του Ντάσιου στη θέση του διευθυντή ποδοσφαιρικού τμήματος. Παρελθόν και οι Σκόνδρας και Περιστερίδης, προς ανανέωση οι Σιόντης και Παντελάκης. Με υπηρηφάνεια, αλλά και πίκρα η ανακοίνωση αποχώρησης από τον Γιώργο Ντάσιο. Παρέμεινε σύσσωμο το τεχνικό επιτελείο, ανανέωσε και ο προπονητής τερματοφυλάκων Σπύρος Χριστόπουλος.
Στις ανανεώσεις των συμβολαίων όλων των μελών του τεχνικού επιτελείου περιορίστηκε το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου για τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος δεν έχει κινηθεί καν στο μεταγραφικό παζάρι προς το παρόν, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει και κάποια ανανέωση συνεργασίας με ποδοσφαιριστή που έληξε το συμβόλαιό του. Πρώτη χρονικά ανακοινώθηκε η παραμονή του προπονητή φυσικής κατάστασης και γυμναστή Γιάννη Ντουρουντού, ενώ ακολούθησε η ανανέωση της συνεργασίας με τον βοηθό προπονητή Νίκο Μπαδήμα.
Ο άμεσος συνεργάτης του Αργύρη Γιαννίκη τοποθετήθηκε και τεχνικός υπεύθυνος των ακαδημιών της γιαννιώτικης ομάδας, δηλαδή θα έχει την τεχνική εποπτεία για όλα τα τμήματα υποδομών. Η τοποθέτηση του Μπαδήμα στη νευραλγική αυτή θέση δείχνει το ενδιαφέρον της διοίκησης Χριστοβασίλη για την αξιοποίηση ταλέντων που θα προκύψουν από τα «σπλάχνα» της ομάδας.

Παρέμεινε και ο Χριστόπουλος
Τελευταία χρονικά έγινε η ανανέωση της συνεργασίας με τον προπονητή τερματοφυλάκων, Σπύρο Χριστόπουλο, ο οποίος θα παραμείνει στο πόστο του, όπως και όλοι οι υπόλοιποι συνεργάτες του Αργύρη Γιαννίκη στο τεχνικό επιτελείο.
Στις δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑΣ Γιάννινα, ο Χριστόπουλος ευχαρίστησε Χριστοβασίλη και Γιαννίκη για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα, τον πρόεδρο κ. Χριστοβασίλη και τον προπονητή κ. Γιαννίκη, για την εμπιστοσύνη τους να συνεχίσουμε την εξαιρετική μας συνεργασία και τη νέα σεζόν. Όλοι μαζί θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας για να είναι ΠΑΣ δυνατός, στην κατηγορία που ανήκει».

xristovasilis

Πικραμένος έφυγε ο Ντάσιος
Εν τω μεταξύ, το Σάββατο ανακοίνωσε την οριστική του αποχώρηση από την ομάδα και ο Γιώργος Ντάσιος με μια ανάρτηση στους προσωπικούς του λογαριασμούς στο Facebook.
Ο πρώην πλέον διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος, ευχαρίστησε όλους όσους είχε συνεργάτες στην ομάδα την περσινή σεζόν και κυρίως το τεχνικό επιτελείο και τους ποδοσφαιριστές. Ο εμβληματικός αρχηγός και «σημαία» της ομάδας παραδέχτηκε την πικρία του, αλλά και την ενδεχόμενη στεναχώρια του από την αποχώρησή του, αλλά παράλληλα δήλωσε απλός στρατιώτης του ΠΑΣ Γιάννινα και υπερήφανος που υπηρέτησε την ομάδα από το δύσκολο αυτό πόστο.
Αναλυτικά ο Ντάσιος ανέφερε: «Πρωταθλητής και εκεί που ανήκει! Στη Super League. Ο στόχος επετεύχθη. Αυτό κρατάω. Αυτό μένει. Αυτό θα θυμάμαι. Η χρονιά τελείωσε και ο ΠΑΣ Γιάννινα βγήκε πρωταθλητής. Μαζί και η θητεία μου ως διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος. Αυτό έγραψε η ΠΑΕ στην επίσημη της ανακοίνωση τον περασμένο Σεπτέμβριο. Απλός «στρατιώτης» θα πω εγώ. Υπό το φόβο να ξεχάσω έστω και έναν, δεν θα αναφέρω ονόματα. Θα ευχαριστήσω τους πάντες. Όλους όσους συνεργάστηκα μέσα στη χρονιά. Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στο τεχνικό τιμ και στους ποδοσφαιριστές. Πικρία ναι. Στεναχώρια ίσως. Πάνω από όλα όμως υπερηφάνεια για τον «Αγιαξ». Καλή τύχη και στο επανιδείν»!

Αναζητείται ο νέος διευθυντής
Η αποχώρηση ή απομάκρυνση αν προτιμάτε του Γιώργου Ντάσιου αφήνει ένα μεγάλο κενό σε μια σημαντική θέση στο εσωτερικό της ομάδας, του γενικού αρχηγού ή διευθυντή ποδοσφαιρικού τμήματος όπως συνηθίζεται να λέγεται τα τελευταία χρόνια (σ.σ. αν και στον ΠΑΣ είναι ένα και το αυτό). Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης έχει έρθει σε συμφωνία με συγκεκριμένο πρώην ποδοσφαιριστή. Όσο περνούν οι μέρες και δεν ανακοινώνεται ο αντικαταστάτης του Ντάσιου, τόσο ενισχύεται η φημολογία ότι πρόκειται για άνθρωπο που έχει ακόμα αγωνιστικές υποχρεώσεις με ομάδα της Super League 1.
Τα ονόματα που βρίσκονται στο προσκήνιο είναι του Γιαννιώτη Τάσου Πάντου, πρώην παίκτη του ΠΑΣ αλλά και του Ολυμπιακού, αλλά και του Αρτινού Αντώνη Νικοπολίδη, παλαίμαχου γκολκίπερ της Εθνικής Ελλάδας, του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Φυσικά, στην επικαιρότητα υπάρχει πάντα και το όνομα του Δημήτρη Νιαρχάκου, του πρώην διευθυντή του ποδοσφαιρικού τμήματος για 9,5 χρόνια και μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο Νιαρχάκος είναι στον Άρη και η φημολογία τον θέλει να έχει πιθανότητες να αναλάβει πόστο στον Ολυμπιακό. Λέγεται μάλιστα ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην μεταγραφή του Αλέξη Νικολιά στην ομάδα του Πειραιά.
Όπως και να έχει, την ερχόμενη Κυριακή 19 του μηνός ολοκληρώνονται τα play off της Super League και δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί τότε ο νέος διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος. Ίσως βρεθεί κιόλας στα Γιάννινα στην «πρώτη» της ομάδας και παρουσιαστεί επί τόπου από τον Γιώργο Χριστοβασίλη, κινήσεις που συνηθίζει ο μεγαλομέτοχος του «Άγιαξ της Ηπείρου».

skondras

Παρελθόν και ο αρχηγός Σκόνδρας
Μετά τους Σεργκελασβίλι και Μπουκουβάλα, ένας ακόμα ποδοσφαιριστής αποτελεί παρελθόν από τον ΠΑΣ Γιάννινα και μάλιστα πρόκειται για τον περσινό αρχηγό της γιαννιώτικης ομάδας, τον Αποστόλη Σκόνδρα.
Μετά από 7 χρόνια που φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΣ, ο 32χρονος Τρικαλινός κεντρικός αμυντικός αναζητά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του καθώς δεν ανανεώθηκε το συμβόλαιο του με τους Γιαννιώτες, το οποίο έληξε στις 30 Ιουνίου.
Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ο ποδοσφαιριστής βρέθηκε στα Γιάννινα και μάζεψε τα τελευταία πράγματα του, κάνοντας την απαραίτητη μετακόμιση, ενώ αποχαιρέτισε συμπαίκτες, φίλους και γνωστούς που έκανε στην 7χρονη παρουσία του στην πόλη των Ιωαννίνων.
Η πικρία του πρώην πλέον αρχηγού της ομάδας σύμφωνα με το περιβάλλον του ποδοσφαιριστή είναι ότι στην περίπτωση του δεν του έγινε καμία πρόταση ανανέωσης από τον Γ. Χριστοβασίλη, ούτε καν με μειωμένες αποδοχές. Κάτι που σημαίνει ότι είχε προαποφασιστεί η μη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Σκόνδρας ήρθε στον ΠΑΣ τον Ιούλιο του 2013 από τη Λάρισα και στα 7 χρόνια της παρουσίας του στα Γιάννινα κατέγραψε 119 συμμετοχές με την ομάδα, ενώ πέτυχε και 6 γκολ, ένα εκ των οποίων έμεινε στην ιστορία, το απίθανο τακουνάκι με το οποίο σκόραρε στην Κέρκυρα στην ισοπαλία (1-1) του ΠΑΣ με τους Κέρκυραίους. Είχε και 2 συμμετοχές στα ευρωπαϊκά παιχνίδια το μαγικό καλοκαίρι του 2016, στο 3-0 με τη νορβηγική Οντ και στην ήττα με 1-2 από την Άλκμααρ στο Περιστέρι.
Για τον Σκόνδρα έχει δείξει ενδιαφέρον μέχρι στιγμής η Παναχαϊκή, όμως ο ίδιος δεν συζητάει καν το ενδεχόμενο να πάει στην ομάδα της Πάτρας και προτεραιότητά του είναι να βρει ομάδα που να αγωνίζεται στην Super League 1.

Στην πόρτα της εξόδου  Περιστερίδης και Αποστολόπουλος
Οι αποχωρήσεις από το ρόστερ του ΠΑΣ Γιάννινα δεν τελειώνουν, όμως, με τη φυγή του Σκόνδρα από την ομάδα. Κοντά στην πόρτα της εξόδου βρίσκονται ακόμα δύο ποδοσφαιριστές, ο τερματοφύλακας Περιστερίδης και ο δεξιός οπισθοφύλακας Αποστολόπουλος.
Μετά τους συνεχείς τραυματισμούς του, ο μεγάλος άτυχος όλων των τελευταίων ετών στην ομάδα, ο Κώστας Περιστερίδης θα αποτελέσει πιθανότατα παρελθόν. Το συμβόλαιο του Χανιώτη πορτιέρο με τη γιαννιώτικη ομάδα ολοκληρώθηκε στο τέλος Ιουνίου. Στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου ο Περιστερίδης ήταν κοντά στην επέκταση του συμβολαίου του, ιδίως όταν υπήρχαν τα πειθαρχικά παραπτώματα του Γιαννίκογλου, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη τελικά και μάλλον έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για την αποχώρηση του Κρητικού τερματοφύλακα.
Παρελθόν αναμένεται να αποτελέσει και ο Αλέξανδρος Αποστολόπουλος. Ο 29χρονος δεξιός οπισθοφύλακας συμπλήρωσε 3 χρόνια στα Γιάννινα και είχε γεμάτες χρονιές. Ιδίως στην Super League 2 ήταν βασικοί και αναντικατάστατοι με τον Μπουκουβάλα στα δύο άκρα της άμυνας, μετά την ατυχία και τον τραυματισμό του Σεργκελασβίλι.

Αρχική συμφωνία με Σιόντη
Ουσιαστικά ο μοναδικός ποδοσφαιριστής από τους έξι που έληξαν τα συμβόλαια τους και θα ανανεώσει είναι ο Στέφανος Σιόντης. Ο Γιαννιώτης αμυντικός χαφ έχει στεριώσει στην ομάδα και κατάφερε τα 2 χρόνια στην ομάδα να πάρει αρκετές συμμετοχές, ενώ πέρυσι στην Super League 2 ήταν ο βασικός είτε μαζί με τον Κάστρο είτε με τον Λιάσο.
Πάντως, σχετικά με τις ανανεώσεις και το ρόστερ της ομάδας, μέχρι στιγμής τα πράγματα κινούνται με αργούς έως…βασανιστικούς ρυθμούς. Αυτό αναμένεται να αλλάξει εντός της εβδομάδας καθώς θα γίνουν οι πρώτες ανακοινώσεις για ανανεώσεις ή επεκτάσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι φέτος η μεταγραφολογία θα είναι… μακράς διαρκείας το καλοκαίρι, το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι ειδικών συνθηκών για το ποδόσφαιρο λόγω κορωνοϊού.

Προς επέκταση συμβολαίου Λέο, Κάστρο, Παντελάκης
Υπάρχουν και ορισμένοι παίκτες που τα συμβόλαια τους δεν λήγουν, αλλά έχουν κληθεί για συζητήσεις από τον Γιώργο Χριστοβασίλη. Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται ένας αμυντικός, ένας μέσος και ένας επιθετικός.
Ο Νώντας Παντελάκης έχει ακόμα ένα χρόνο συμβόλαιο με την ομάδα της Ηπείρου, αν και το πιθανότερο είναι να ανανεώσει για ακόμα δύο χρόνια τη συνεργασία του με τους Γιαννιώτες. Ο Χανιώτης κεντρικός αμυντικός ήταν η αποκάλυψη της φετινής χρονιάς στην άμυνα, κέρδισε σχετικά εύκολα τη φανέλα βασικού από τους υπόλοιπους στόπερ και μάλιστα κατάφερε να καταγράψει 18 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Super League 2 και 4 στο Κύπελλο Ελλάδας. Μάλιστα, πέτυχε 3 γκολ με τον ΠΑΣ στο πρωτάθλημα, ενώ σκόραρε και στο Κύπελλο κόντρα στον Παναθηναϊκό.
Ακόμα έναν χρόνο συμβόλαιο με τους Γιαννιώτες έχει και ο Φάμπρι Κάστρο, όμως το πιθανότερο είναι να γίνει επέκταση και στο συμβόλαιό του. Ο 28χρονος Κολομβιανός μέσος ήταν κοντά στην πόρτα της εξόδου το περσινό καλοκαίρι μετά τον υποβιβασμό, όμως τελικά πείστηκε να μείνει στην ομάδα και δεν το μετάνιωσε καθώς είχε πρωταγωνιστικό ρόλο παρά τον τραυματισμό του. 14 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 4 στο Κύπελλο Ελλάδας, ενώ σημείωσε και 2 γκολ στο πρωτάθλημα. Κυρίως όμως ξεχώρισε για τον δυναμισμό και τη μαχητικότητά του στη μεσαία γραμμή, στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη θέση του αμυντικού χαφ.
Τέλος, ο Γάλλος επιθετικός Ζαν Μπαπτίστ Λέο ήταν μακράν ο πιο σταθερός και πολύτιμος παίκτης των Γιαννιωτών στην επίθεση, κάτι που εκτίμησε ο Γιαννίκης και ζήτησε την επέκταση του συμβολαίου του. Ο 24χρονος Γάλλος πέτυχε 10 γκολ στο πρωτάθλημα της Super League 2, όσα δηλαδή σκόραρε και ο Κροάτης Κρίζμαν, με τον οποίο μοιράστηκαν την πρώτη θέση των σκόρερ της ομάδας. Ο Λέο όμως μοίρασε και 3 ασίστ και γενικά ήταν ο πιο σταθερός στη γραμμή κρούσης.

Σενάριο για τον Λισγάρα
Ένα από τα πρώτα ονόματα ποδοσφαιριστών που ακούγονται για τον ΠΑΣ Γιάννινα είναι αυτό του Γιαννιώτη κεντρικού αμυντικού Χρήστου Λισγάρα, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν από τη Ξάνθη και επιθυμεί να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του.
Παρά το γκολ που πέτυχε το Σάββατο ο Λισγάρας στα Πηγάδια της Ξάνθης, αυτό δεν στάθηκε ικανό να χαρίσει στην ομάδα της Ξάνθης κάτι θετικό καθώς ηττήθηκε με 1-2 από τον Αστέρα Τρίπολης και θα παλέψει την 7η και τελευταία αγωνιστική των play out στη Λάρισα για την παραμονή της κόντρα στην ομάδα του Αλέξη Κούγια.
Ο 34χρονος Γιαννιώτης στόπερ είναι αρχηγός της Ξάνθης και αποτελεί τα τελευταία 6 χρόνια μία από τις σταθερές αξίες της θρακικής ομάδας έχοντας σταθεροποιηθεί ως βασικό στο κέντρο της άμυνας, ενώ έχει καταγράψει 154 συμμετοχές και έχει πετύχει 11 γκολ με τους Ξανθιώτες.
Τις τελευταίες ημέρες στην πόλη της Ξάνθης κυκλοφορεί έντονα η φημολογία ότι ο Λισγάρας θα αποτελέσει παρελθόν και η τρέχουσα θα είναι η τελευταία του σεζόν στη Ξάνθη, ανεξαρτήτως της εξέλιξης που θα έχουν τα play out και της θέσης που θα καταλάβει και το αν θα πετύχει ή όχι την παραμονή. Ο ίδιος ο Λισγάρας εξέφρασε την πρόθεση να αποχαιρετίσει τους Θρακιώτες και θέλει για τους δικούς του λόγους να επιστρέψει στην πατρίδα του, στα Γιάννινα. Οι λόγοι αυτοί έχουν να κάνουν και με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες καθώς εδώ και σχεδόν 1 χρόνο ο Λισγάρας δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην πατρίδα του έχοντας πάρει το franchise σε γνωστό καφέ-delivery, το οποίο ξεκίνησε από την Ξάνθη και έχει επεκταθεί σε αρκετές πόλεις, ενώ στον ίδιο χώρο διατηρεί και βενζινάδικο.
Ο Γιαννιώτης κεντρικός αμυντικός επιθυμεί την επιστροφή του στην γενέτειρά του την Κατσικά και δεδομένου ότι δεν θα τον δεσμεύει σε λίγες ημέρες κανένα συμβόλαιο με την Ξάνθη, δεν αποκλείεται ο ΠΑΣ Γιάννινα να κινηθεί για την απόκτησή του. Και στην προκειμένη περίπτωση η συγκυρία είναι ιδανική καθώς ο ΠΑΣ Γιάννινα επιστρέφει στην Super League, κατηγορία στην οποία πλέον έχει μεγάλη εμπειρία ο σκληροτράχηλος Λισγάρας.