Οριστική διακοπή ή συνέχιση αγώνων;

on .

 sl2

Με τη… συνηθισμένη μέθοδο, στην μετα-κορωνοϊό εποχή, της τηλεδιάσκεψης θα πραγματοποιηθεί το σημερινό Δ.Σ. της Super League 2, προκειμένου να συζητηθεί και πάλι το μέλλον του πρωταθλήματος της δεύτερης κατηγορίας.

Οι εκπρόσωποι των ομάδων έχουν κυριολεκτικά χάσει το... μέτρημα στο πόσες φορές έχουν κάνει Δ.Σ. και τηλεδιασκέψεις για να συζητήσουν τα ίδια και τα ίδια, όμως ακόμα και σήμερα οριστικές αποφάσεις δεν έχουν παρθεί. Πλέον, όμως, υπάρχει μια τάση για οριστική διακοπή του πρωταθλήματος, ακόμα κι από τις ομάδες που ψήφισαν υπέρ της συνέχισης την προηγούμενη φορά.
Στο πρόσφατο Δ.Σ. μέσω αυτοπρόσωπης παρουσίας, είχε αποφασιστεί να γίνουν οι δύο τελευταίες αγωνιστικές της κανονικής διάρκειας, όμως κάτι τέτοιο πλέον δεν μοιάζει πιθανό. Παρότι λοιπόν πριν περίπου μια εβδομάδα, οι ομάδες αποφάσισαν επανεκκίνηση των αγώνων -τουλάχιστον της κανονικής διάρκειας- φαίνεται ότι τα δεδομένα άλλαξαν και οι περισσότερες πιθανότητες είναι ότι οδηγούμαστε προς την οριστική διακοπή και την αναδιάρθρωση.

Δεν απειλείται η άνοδος του ΠΑΣ
Επομένως, σήμερα, καλούνται οι ομάδες να πάρουν μια οριστική απόφαση, χωρίς περιστροφές και αλλαγές για το αν θα τελειώσει ή όχι το φετινό πρωτάθλημα.
Αν αποφασίσουν οριστική διακοπή, τότε θα πρέπει να επικυρωθεί και η βαθμολογία του πρωταθλήματος και κάπου εκεί θα αρχίσει να περιπλέκεται η υπόθεση και θα αρχίσουν οι κόντρες.
Όσον αφορά την πρώτη θέση, ο ΠΑΣ Γιάννινα βρίσκεται στην κορυφή με διαφορά και θα κερδίσει έτσι κι αλλιώς την άνοδο, καθώς κανείς δεν αμφισβητεί αυτό που κέρδισαν οι Γιαννιώτες στο γήπεδο, ούτε καν ο Απόλλων Σμύρνης. Επομένως, η ομάδα της Ηπείρου θα πάρει με το σπαθί της το εισιτήριο της απευθείας ανόδου είτε γίνουν οι δύο τελευταίες αγωνιστικές είτε όχι. Κι αυτό γιατί έχει διαφορά +7 βαθμούς από τον δεύτερο Απόλλωνα Σμύρνης, η οποία δεν υπερκαλύπτεται μέσα σε 2 αγωνιστικές.

Γρίφος η επικύρωση της βαθμολογίας
Εκεί που θα γίνει όμως η «σφαγή» είναι για τη δεύτερη θέση που οδηγεί στο μπαράζ με τον 13ο της Super League 1. Για τη θέση αυτή ερίζουν Απόλλων Σμύρνης, αλλά και Χανιά και Λεβαδειακός που βρίσκονται στην 3η και 4η θέση αντίστοιχα. Η λογική λέει ότι Χανιώτες και Βοιωτοί δεν πρόκειται να δεχτούν επικύρωση της βαθμολογίας χωρίς τις 2 τελευταίες αγωνιστικές. Αυτό τον... γρίφο καλείται να λύσει το σημερινό Δ.Σ. και να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, κοινά αποδεκτή από όλους.

Αναδιάρθρωση προ των πυλών
Η πρόταση της SL2 είναι να προβιβαστούν 4 ομάδες, κάτι που όμως είναι πρακτικά δύσκολο, δηλαδή το πρωτάθλημα της Super League 1 να γίνει 18 ομάδων καθώς αντιδρούν σε αυτό το ενδεχόμενο τόσο οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας, όσο και το συνδρομητικό κανάλι της NOVA. Πάνω σε αυτό το θέμα θα γίνουν συζητήσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Η φημολογία λέει για πρωτάθλημα 16 ομάδων και...χείρα βοηθείας από την ΕΡΤ προς το συνδρομητικό κανάλι, προκειμένου να υπερκαμφθούν οι αναστολές και η άρνηση στο ενδεχόμενο αύξησης των ομάδων.
Να σημειωθεί πάντως πως οποιαδήποτε κουβέντα περί αναδιάρθρωσης δεν θα μπορεί να γίνει πριν τις 19 Ιουνίου, μιας και τότε ορίστηκε να γίνει η εκλογή Προέδρου και αναπληρωτή Προέδρου της Super League 1.
Κι όλα αυτά ενώ με διευκρινιστικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ο Γ.Γ.Α Γιώργος Μαυρωτάς ενημερώνει τα μέλη της Super League 2 ότι ο περιορισμός των 4 εβδομάδων προπονήσεων ξεκινά να υπολογίζεται από τις 18 Μαΐου, όταν δηλαδή και επιτράπηκαν οι προπονήσεις σε ολιγομελή γκρουπ και όχι από τις 1 Ιουνίου όταν απελευθερώθηκαν οι ομαδικές προπονήσεις για τις ομάδες της Super League 2.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες ακόμα κι από σήμερα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τους αγώνες, όμως κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Οι πολλές συζητήσεις, τα πολλά Δ.Σ. και τηλεδιασκέψεις των ομάδων της Super League 2 συνηγορούσαν στη σοφή λαϊκή ρήση που λέει ότι «νοικοκυρά που δεν θέλει να ζυμώσει, όλη μέρα κοσκινίζει».
Αρκετές ομάδες, όπως ο Απόλλων Σμύρνης, δεν έχουν μπει καν σε ρυθμούς προπονήσεων και προσπαθούν να «σαμποτάρουν» την όλη διαδικασία ώστε να μην παιχτούν ούτε καν οι 2 τελευταίες αγωνιστικές. Κι από ότι φαίνεται θα πετύχουν να υπάρξει οριστική διακοπή, αλλά το θέμα είναι πως θα πετύχουν την άνοδο χωρίς καν αγώνα μπαράζ. Κάτι που πραγματικά είναι απορίας άξιο κι αν γίνει θα αποτελεί ένα ακόμα κρίκο στα απίστευτα κι όμως ελληνικά γεγονότα του ποδοσφαίρου...

pas proponhsh

Στροφή και από ΠΑΣ Γιάννινα
Η χρονική καθυστέρηση, οι κωλυσιεργίες και όλα τα ευτράπελα του θαυμαστού κόσμου της Super League 2 ενδέχεται να διαφοροποιήσουν τα δεδομένα και όσον αφορά τον ΠΑΣ Γιάννινα στη σημερινή ψηφοφορία.
Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι Γιαννιώτες ήταν σταθεροί στη γραμμή υπέρ της συνέχισης των αγώνων, όμως πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η όλη καθυστέρηση επιβαρύνει και τη γιαννιώτικη ομάδα, καθώς δεν μπορεί να γίνει ο προγραμματισμός της επόμενης χρονιάς. Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται σήμερα ο Γιώργος Χριστοβασίλης να ταχθεί υπέρ της οριστικής διακοπής, προκειμένου να αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με την προηγούμενη ψηφοφορία.
Η κίνηση αυτή του Χριστοβασίλη ερμηνεύεται ως μια απέλπιδα προσπάθεια του μεγαλομετόχου του ΠΑΣ να βρεθεί μια οριστική λύση και να προχωρήσουν κάποια θέματα που έχουν... βαλτώσει. Αν και το φετινό καλοκαίρι αναμένεται μακρύ σε συζητήσεις και διαβουλεύσεις για την αναδιάρθρωση.

Πληρωμές παικτών στον ΠΑΣ
Το πρόσφατο ταξίδι του Γιώργου Χριστοβασίλη στα Γιάννινα δεν έγινε μόνο για τις συναντήσεις με τον προπονητή Αργύρη Γιαννίκη και τον πρόεδρο του ΠΕΑΚΙ, Παντελή Κολόκα.
Ο πρόεδρος των Γιαννιωτών προχώρησε και σε πληρωμές ποδοσφαιριστών σε σχέση με τις δόσεις συμβολαίων τους αλλά και μισθούς, σε όσους υπήρχαν οφειλές. Πάντως θεωρείται δεδομένο ότι αν σήμερα αποφασιστεί οριστική διακοπή του πρωταθλήματος, τότε θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις στα συμβόλαια των παικτών, όλων των ομάδων. Κι αυτό καθώς από τους 32 συνολικά αγώνες θα έχουν διεξαχθεί μόνο οι 20. Γιαυτό και ένα από τα σημερινά κεντρικά θέματα συζήτησης του ΔΣ της Super League 2 είναι και οι συζητήσεις που έγιναν με τον ΠΣΑΠ.

Υπέρ της συνέχισης ο Καραϊσκάκης Άρτας
Κι ενώ οι περισσότερες ομάδες της Super League 2 φαίνεται να τείνουν προς την οριστική διακοπή, υπάρχουν ακόμα και τώρα κάποιες που τάσσονται ανοιχτά υπέρ της συνέχισης του πρωταθλήματος.
Μία από αυτές είναι ο Καραϊσκάκης Άρτας που δήλωσε και επίσημα έτοιμος για τις δύο τελευταίες αγωνιστικές της κανονικής περιόδου, αλλά και για τη διεξαγωγή μόνο των play off, σε περίπτωση που αποφασιστεί κάτι τέτοιο στο σημερινό ΔΣ.
Παρά την αντίθετη φημολογία, οι Αρτινοί εμφανίζονται σίγουροι ότι θα διεξαχθούν οι δύο τελευταίες αγωνιστικές, αλλά δηλώνουν ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί και η πρότασή τους για διεξαγωγή μόνο των play off και να δοθούν αναλογικά στις ομάδες τα χρήματα από τις δύο τελευταίες δόσεις του τηλεοπτικού συμβολαίου με την ΕΡΤ.
Οι εκπρόσωποι της ΕΡΤ πάντως έχουν διαμηνύσει τον πρόεδρο της SL2/FL, Λεωνίδα Λεουτσάκο, ότι αν δεν παιχτεί ποδόσφαιρο, τότε δεν πρόκειται να δοθεί ούτε ένα ευρώ στις ομάδες από τις δύο τελευταίες δόσεις.
Εφόσον όμως δεν γίνουν όλοι οι αγώνες των play off, είναι δεδομένο ότι θα γίνει "ψαλίδι" στα χρήματα που είναι να δώσει η δημόσια τηλεόραση και πλέον δεν είναι σίγουρο ότι συμφέρει οικονομικά τις ομάδες να συνεχιστεί το πρωτάθλημα.
Πρόκειται λοιπόν για ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες λοιπόν, καθώς πολλά εξαρτώνται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Υπάρχουν ομάδες που δεν έχουν ξεκάθαρο πλάνο για τη νέα σεζόν καθώς το τοπίο παραμένει θολό και για αυτόν τον λόγο αλλάζουν εύκολα και άποψη σχετικά με τη συνέχιση ή μη του πρωταθλήματος.
Τα σενάρια αναδιάρθρωσης είναι πολλά και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες μέχρι τις 30 Ιουνίου, όταν και είναι προγραμματισμένη η καθοριστική Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, η οποία θα αποφασίσει οριστικά αν και πως θα γίνει η αναδιάρθρωση.