Βελτιωμένο πρόγραμμα για επιδότηση της εργασίας

on .

PAS TEST KORONOIOS

Τρόπους για να μειωθεί η ανεργία στη χώρα μας, η οποία λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού, αναμένεται ν’ ακολουθήσει το επόμενο διάστημα ανοδική πορεία, πρέπει να αναζητήσει η Κυβέρνηση.
Η εύκολη λύση και με το μικρότερο πολιτικό κόστος που… κατά γράμμα ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια ήταν η παροχή επιδομάτων, παρόλο που διάφοροι φορείς, κυρίως του ιδιωτικού τομέα, επέμεναν στην αλλαγή φιλοσοφίας στον τομέα της απασχόλησης, με επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας.
Βελτιωμένο πρόγραμμα
Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν, το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ αποφάσισε σημαντικές βελτιώσεις και ενισχύσεις του προγράμματος «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας» και αφορά 9.000 θέσεις εργασίας. Το πρόγραμμα επιχορηγεί για 12 μήνες εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που προσλαμβάνουν επιδοτούμενους ανέργους με «επιταγές επανένταξης» σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι τακτικής επιδότησης (5 μηνών και άνω) στους οποίους υπολείπεται τουλάχιστον το 50% της επιδότησής τους, καθώς και στους επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, που αποφασίζουν να μετατρέψουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας».
Πιο απλή διαδικασία…
Στοχεύοντας στη βελτίωση της λειτουργίας, των κινήτρων και της αποτελεσματικότητας του προγράμματος που έχει καλύψει μόνο 880 από τις 10.000 θέσεις από το 2017, η τροποποίηση του προγράμματος περιλαμβάνει τις εξής αλλαγές:
•Αφαιρείται ο περιορισμός συμμετοχής σε εργοδότες που απασχολούν έως 10 άτομα, διευρύνοντας τη συμμετοχή σε όλους τους εργοδότες, ανεξάρτητα από το μέγεθος του προσωπικού τους.
•Αφαιρείται ο περιορισμός συμμετοχής σε επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους στους οποίους υπολείπονται τουλάχιστον 2 μήνες επιδότησης, διευρύνοντας τη συμμετοχή σε όλους τους επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.
•Αυξάνεται στο 80% του μισθολογικού και μη κόστους η ανώτατη μηνιαία επιδότηση των επιχειρήσεων, έως τα 830 ευρώ. Δηλαδή, η ανώτατη επιδότηση για την πρόσληψη ενός επιδοτούμενου ανέργου υπερδιπλασιάζεται από 400 στα 830 ευρώ (108%).
•Καθορίζονται στα 830 ευρώ το μήνα οι ελάχιστες ακαθάριστες αποδοχές των ανέργων που προσλαμβάνονται.
•Απλουστεύεται και γίνεται ταχύτερη η διαδικασία αίτησης και πρόσληψης ανέργων για τις επιχειρήσεις.
•Μετατρέπεται σε ηλεκτρονική η διαδικασία αίτησης και κατάθεσης δικαιολογητικών για την είσπραξη της επιχορήγησης από τις επιχειρήσεις.
•Καταργείται η 3μηνη δέσμευση για διατήρηση προσωπικού μετά το τέλος της 12μηνης επιχορήγησης.
Δηλώσεις Δ/τη ΟΑΕΔ
Μετά την χθεσινή απόφαση του Δ.Σ., ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Σπ. Πρωτοψάλτης δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Αναβαθμίζοντας το πρόγραμμα επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας, το καθιστούμε πιο απλό και πιο ελκυστικό, με ισχυρότερα οφέλη και κίνητρα για τους επιδοτούμενους ανέργους και τις επιχειρήσεις, αποσκοπώντας στη μετατροπή της επιδότησης της ανεργίας σε επιχορήγηση της εργασίας».

Web Baner Antigoni