Στη «βάση» τους από χθες οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ

on .

PAS PROPONHSH 10 3 20

Στα Γιάννινα βρίσκονται ήδη από χτες οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να πάρουν και οι υπόλοιποι τον δρόμο της επιστροφής στην πρωτεύουσα της Ηπείρου καθώς θα πραγματοποιηθεί και ιατρικός έλεγχος πριν από τους διαγνωστικούς ελέγχους που θα γίνουν το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης.
Ήδη στην πόλη των Ιωαννίνων βρίσκονται αρκετοί Έλληνες παίκτες όπως οι αρχηγοί Σκόνδρας και Μπουκουβάλας, ο Ξύδας, ο Παμλίδης και άλλοι, ενώ υπενθυμίζεται ότι εδώ παρέμειναν και όλοι οι ξένοι της ομάδας καθόλη τη διάρκειας της καραντίνας, κίνηση που εκ των πραγμάτων αποδείχτηκε σωστή. Κρίζμαν, Λέο, Σεργκελασβίλι, Νάουμετς και Κάστρο προτίμησαν να παραμείνουν στα Γιάννινα και είναι απόλυτα έτοιμοι για την επιστροφή στις προπονήσεις.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να επιστρέψει στα Γιάννινα και ο προπονητής της γιαννιώτικης ομάδας, Αργύρης Γιαννίκης, ο οποίος βρίσκεται μαζί με την οικογένειά του στο χωριό του στα Τρίκαλα. Ήδη στην πρωτεύουσα της Ηπείρου βρίσκεται ο γυμναστής της ομάδας Γιάννης Ντουρουντός, πάνω στον οποίο θα πέσει το μεγάλο βάρος της επαναφοράς της φυσικής κατάστασης των παικτών στα επιθυμητά επίπεδα.
Ο λόγος που οι παίκτες του ΠΑΣ Γιάννινα έχουν επιστρέψει ή θα επιστρέψουν σήμερα έχει να κάνει με ιατρικές εξετάσεις. Μπορεί το υγειονομικό πρωτόκολλο να απαγορεύει τα εργομετρικά τεστ, ωστόσο ο γιατρός και υγειονομικός υπεύθυνος του ΠΑΣ, Σταύρος Ριστάνης ζήτησε να εξετάσει όλους τους παίκτες ιατρικά, πριν τη λήψη των ρινοφαρυγγικών επιχρισμάτων την Τρίτη. Κάθε παίκτης, κάθε προπονητής και κάθε υπάλληλος της ομάδας θα έχει τον δικό του ιατρικό φάκελο με το ιστορικό του και θα υποβληθεί σε ιατρική εξέταση από τον γιατρό του ΠΑΣ. Η εξέταση θα γίνεται σε έναν προς έναν, γι'αυτό τον λόγο ο κ. Ριστάνης ζήτησε να ξεκινήσουν από σήμερα.
Η διαδικασία σε περίπτωση  κρούσματος κορωνοϊού
Εν τω μεταξύ χτες ανακοινώθηκαν και τα απαραίτητα μέτρα που θα ληφθούν σε περίπτωση που βρεθεί θετικό δείγμα σε τεστ κορωνοϊού σε μέλος ποδοσφαιρικής ομάδας. Η διαδικασία αφορά αρχικά τις ομάδες της Super League 1, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι θα προστεθούν και οι ομάδες της Super League 2, όταν κληθούν να αποφασίσουν για το μέλλον του πρωταθλήματος.
Η επιτροπή ειδικών του ΕΟΔΥ μαζί με την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ αποφάσισαν από κοινού πως αν επιβεβαιωθεί κρούσμα μέσα σε ομάδα θα υπάρχουν περιοριστικά μέτρα τόσο για το ίδιο το μέλος που βρέθηκε θετικό, όσο και συνολικά για την ομάδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε περίπτωση ανίχνευσης επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης του ιού Covid-19, το άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό θα τεθεί σε κατ’ οίκον καραντίνα, ενώ η υπόλοιπη ομάδα θα μπει σε απομόνωση 5 ημερών, σε χώρο που θα είναι προκαθορισμένος είτε από τη διοργανώτρια αρχή είτε από την ίδια την ομάδα. Μπορεί να είναι ένα ξενοδοχείο το οποίο θα έχει δίπλα προπονητήριο ή το προπονητικό κέντρο της ομάδας, εφόσον έχει και ξενώνες, αλλά σίγουρα το περιβάλλον θα πρέπει να είναι «απομονωμένο». Και για 5 μέρες, κανείς δεν θα μπορεί να πάει στην οικεία του ή να μετακινηθεί από μόνος του κάπου αλλού.
Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης απομόνωσης, θα είναι εφικτό να προπονούνται οι παίκτες της ομάδας, αλλά μόνο με το συγκεκριμένο γκρουπ, το οποίο θα έχει «απομονωθεί». Δεν μπορεί δηλαδή να ενταχθεί σε αυτούς κι ένας παίκτης που ήταν εκτός αποστολής ή προπονήσεων πριν βρεθεί το κρούσμα. Επιπρόσθετα, σε αυτό το πενθήμερο, θα υπάρξουν δύο σειρές από ιατρικές εξετάσεων ανίχνευσης του ιού Covid-19 και τεστ αντισωμάτων σε όλο το γκρουπ της απομόνωσης. Οι εξετάσεις αυτές θα γίνονται την 3η και την 5η μέρα. Και αν είναι «καθαρές» και δεν έχει εμφανιστεί οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα της νόσου οι παίκτες θα μπορούν να επιστρέψουν σε μεικτές προπονήσεις και σε αγώνες, μετά από «πράσινο φως» του ΕΟΔΥ και της επιτροπής της ΓΓΑ.
Τέλος, εάν δεν είναι εφικτός ο μοριακός έλεγχος (PCR), η σύσταση του ΕΟΔΥ και της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΓΑ είναι να επιστρέψουν οι ομάδες σε μεικτές προπονήσεις και αγώνες μετά από απομόνωση 7 ημερών κι αφού πρώτα επιβεβαιωθεί από τους γιατρούς πως δεν έχει εμφανιστεί κανένα άλλο σύμπτωμα κορωνοϊού εντός της ομάδας.
Οι οδηγίες και οι αποφάσεις του ΕΟΔΥ κοινοποιήθηκαν ήδη στις ομάδες μέσω του διευθυντή του αγωνιστικού της Super League 1, Θεόδωρου Λάιου. Με βάση αυτή την οδηγία οι ομάδες της Super League 1 θα κληθούν να ψηφίσουν τη Δευτέρα για την επανεκκίνηση του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου στο νέο ΔΣ που θα πραγματοποιηθεί και πάλι με τηλεδιάσκεψη.