«Χάσμα» για τις αποδοχές μεταξύ ΠΑΕ και ποδοσφαιριστών

on .

PSAP SUPER LEAGUE SHMATA

• Μετά τις ομάδες της Super League 1 που επανήλθαν χτες στις προπονήσεις, κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες και με τις ομάδες της Super League 2, ανάμεσα τους και τον ΠΑΣ Γιάννινα, οι οποίες ψήφισαν υπέρ της επανέναρξης των προπονήσεων και πλέον αναμένουν την τυπική έγκριση του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Υπάρχει όμως ένα «αγκάθι» και αυτό αφορά τις μειώσεις των αποδοχών των ποδοσφαιριστών και τη διαφωνία του ΠΣΑΠ με τις ομάδες.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά: Ένα από τα πρώτα θέματα με τα οποία καταπιάστηκε η ομάδα εργασίας των ομάδων της Super League 1, το working group όπως ονομάστηκε, ήταν και οι συζητήσεις για τις μειώσεις των συμβολαίων και των αποδοχών των ποδοσφαιριστών. Την πρόταση μείωσης για λογαριασμό μετέφερε ο πρόεδρος της Super League 1 και διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΚ, Μηνάς Λυσσάνδρου και άλλοι εκπρόσωποι των ομάδων προς τους παίκτες και συγκεκριμένα αντιπροσωπεία του συνδικαλιστικού οργάνου των ποδοσφαιριστών, του ΠΣΑΠ.
Η πρώτη συζήτηση μεταξύ των ΠΑΕ και των ποδοσφαιριστών έφερε διάσταση απόψεων και υπάρχει μέχρι στιγμής αγεφύρωτη διαφορά, η οποία μπορεί να επιφέρει κινητοποιήσεις από πλευράς των ποδοσφαιριστών. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση των ΠΑΕ προς τους ποδοσφαιριστές είναι οι μειώσεις των συμβολαίων να φτάσουν το 27% των ετήσιων απολαβών τους σε περίπτωση που τελειώσει η χρονιά και 33% εάν υπάρξει οριστική διακοπή.
Τον ΠΣΑΠ στην συνάντηση με τις ΠΑΕ της Super League 1 εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Γιώργος Μπαντής, αλλά και τα μέλη του Δ.Σ. Κουρμπέλης, Μπακασέτας, Μασούρας, Τσαμπούρης, Παντελιάδης και Αλμπάνης. Μαζί τους και οι νομικοί σύμβουλοι Μακρυνιώτης και Γαλάνη. Οι εκπρόσωποι των παικτών άκουσαν τις προτάσεις των ΠΑΕ και την Τρίτη είχαν τηλεδιάσκεψη με τους αρχηγούς όλων των ομάδων της Super League, προκειμένου να συζητηθεί εκτενώς το θέμα των μειώσεων. Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε αργά τα μεσάνυχτα, χωρίς πάντως να υπάρξει κλίμα συναίνεσης για τις προτάσεις που έκαναν οι ΠΑΕ. Σχεδόν στο σύνολο τους οι αρχηγοί των ομάδων απέρριψαν τις προτάσεις για μειώσεις.

Όμως πριν παρθούν αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις συμφωνήθηκε οι αρχηγοί με τη σειρά τους να μεταφέρουν στους συμπαίκτες τους στα αποδυτήρια τις συγκεκριμένες προτάσεις και να γίνει νέα τηλεδιάσκεψη την Πέμπτη ή την Παρασκευή προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.
Μπορεί το θέμα αρχικά να αφορά τους ποδοσφαιριστές της Super League 1, όμως είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσει αναμφίβολα και την Super League 2 καθώς εκεί οι περικοπές θα είναι πιο μεγάλες, όπως και οι μειώσεις που θα προταθούν στους ποδοσφαιριστές. Μιλώντας στην ΕΡΤ πρόσφατα ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ Γιώργος Μπαντής άνοιξε και το θέμα των προσφυγών και παρουσίασε ως μελανή την πραγματικότητα των παικτών που αγωνίζονται σε Super League 2 και Football League, εκεί όπου η πλειονότητα αμείβεται με βασικό μισθό. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ σημείωσε ότι: «Τα ποσοστά για τους χαμηλόμισθους σε μικρότερες κατηγορίες είναι πολύ αρνητικά. Η απόφαση που πήρε πρόσφατα η ΕΠΟ ήταν ότι πιο αντεργατικό έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στο ποδόσφαιρο. Στην ουσία δεν δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσουν οι παίκτες τα χρήματα τους. Σε παίκτες που παίρνουν που παίρνουν 700 ευρώ το μήνα. Δίνουν το δικαίωμα στον εργοδότη μέχρι τον Ιούνιο να μην πληρώσει τίποτα. Στην Football League το 88% των παικτών αμείβεται με τον βασικό μισθό ενώ στην Super League 2 είναι πάνω από 60% οι παίκτες που παίρνουν μόνο βασικό μισθό και τίποτα άλλο. Υπάρχουν ομάδες που πήραν την δόση της ΕΡΤ και έχουνε να πληρώσουν αρκετό καιρό τους παίκτες».