Η πανδημία φέρνει αλλαγές στο ποδόσφαιρο

on .

 MPALA MASKA

• Αρκετές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των αγώνων θα επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού στο ποδόσφαιρο, το εμπορικότερο και μαζικότερο άθλημα στην Ελλάδα, ακόμα κι όταν με το καλό επανεκκινήσουν τα πρωταθλήματα, ιδίως μέχρι να βρεθεί φάρμακο ή αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του φονικού ιού.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό της επιστροφής στους αγώνες, οι ποδοσφαιριστές θα πηγαίνουν ντυμένοι με την αθλητική τους εμφάνιση στο γήπεδο και δεν θα αλλάζουν στα αποδυτήρια. Επίσης, οι διαιτητές δεν θα χρησιμοποιούν έναν μόνο χώρο στα αποδυτήρια, έτσι ώστε να κρατούν τις μεταξύ τους αποστάσεις. Τα φύλλα αγώνα θα υπογράφονται από τους αρχηγούς εντός του αγωνιστικού χώρου λίγο πριν ξεκινήσει το παιχνίδι και όχι στα αποδυτήρια των διαιτητών. Μετά το τέλος των αγώνων θα απαγορεύεται στους παίκτες να κάνουν μπάνιο στα αποδυτήρια, ενώ οι αποστολές των ομάδων για τα εκτός έδρας παιχνίδια θα γίνονται με διώροφα πούλμαν ή με περισσότερα του ενός πούλμαν, ώστε να κρατούνται οι ασφαλείς αποστάσεις.
Από όσα έχουν συζητηθεί μέχρι σήμερα για το μέλλον των πρωταθλημάτων, μόνο ένα δεδομένο υπάρχει και αυτό είναι ότι όλοι ανεξαιρέτως οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, δηλαδή χωρίς θεατές. Τέλος, πολλοί αγώνες θα διεξάγονται σε γήπεδα που βολεύουν και όχι στις έδρες των γηπεδούχων ώστε να αποφευχθούν οι μακρινές μετακινήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σενάριο που έχει ακουστεί για διεξαγωγή των play off της Super League 1 σε Λάρισα, Βόλο ή Λαμία.

Περιμένουν τις αποφάσεις
Εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων για την άρση των περιοριστικών μέτρων και των ανακοινώσεων δια στόματος του πρωθυπουργού αύριο Τρίτη, βρίσκεται το σύνολο των ποδοσφαιρικών ομάδων και φυσικά ο ΠΑΣ Γιάννινα, σχετικά με το μέλλον των φετινών πρωταθλημάτων, προκειμένου να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα. Το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με την ηγεσία του Υφυπουργείου Αθλητισμού, με αντικείμενο το σχεδιασμό των βημάτων για την επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στο πρώτο κύμα της άρσης των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα της ατομικής άθλησης και προπόνησης σε εξωτερικούς χώρους, η οποία θα επανέλθει στις 4 Μαΐου. Το ερωτηματικό είναι το πότε θα ξαναρχίσουν οι ομαδικές προπονήσεις των συλλόγων, με τις πιθανές ημερομηνίες να είναι στις 11 ή 18 Μαΐου.
Αυτή την καθοριστική ημερομηνία περιμένουν και στην Super League 2 μαζί με τις υπόλοιπες κυβερνητικές αποφάσεις για το φάσμα του αθλητισμού προκειμένου να αποφασίσουν για την τύχη του φετινού πρωταθλήματος. Στο πρόσφατο Δ.Σ. της Super League 2 αρκετές ομάδες εμφανίστηκαν αρνητικές στο ενδεχόμενο συνέχισης του πρωταθλήματος, όμως η παύση πληρωμών από την ΕΡΤ που προειδοποίησε ότι δεν θα καταβάλλει τις δύο τελευταίες δόσεις αν δεν μεταδώσει τηλεοπτικά αγώνες, ίσως διαφοροποιήσουν τα δεδομένα και τις ισορροπίες τις επόμενες ημέρες.
Στον ΠΑΣ Γιάννινα πάντως περιμένουν τις οριστικές αποφάσεις, προκειμένου να μάθουν αν και πότε θα ξαναρχίσουν οι προπονήσεις και αν θα γίνουν και πότε οι υπόλοιποι αγώνες του πρωταθλήματος. Αρκετοί Έλληνες παίκτες βρίσκονται στις ιδιαίτερες πατρίδες τους όπως π.χ. οι Παντελάκης και Περιστερίδης στα Χανιά και περιμένουν τις εξελίξεις για να επιστρέψουν στη βάση της ομάδας στα Γιάννινα. Πάντως, δεν είναι λίγοι και οι Έλληνες παίκτες που έμειναν στην πρωτεύουσα της Ηπείρου παρότι κατάγονται από αλλού, όπως οι αρχηγοί Σκόνδρας και Μπουκουβάλας, μαζί φυσικά με τους ξένους, οι οποίοι έμειναν άπαντες στα Γιάννινα.

Σαν καλοκαιρινή προετοιμασία
Αν και όταν με το καλό επιστρέψουν οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ στις προπονήσεις τους περιμένει ένα πρόγραμμα που θα μοιάζει πολύ με εκείνο που ακολουθείται στην έναρξη κάθε καλοκαιρινής προετοιμασίας. Καταρχήν, τις πρώτες ημέρες θα γίνουν εργομετρικά τεστ σε όλους τους παίκτες και αιματολογικές εξετάσεις, ανάμεσα στις οποίες θα είναι και το διαγνωστικό τεστ για τον κορωνοϊό, όπως θα ορίζει άλλωστε και το υγειονομικό πρωτόκολλο. Ο γυμναστής του ΠΑΣ Γιάννης Ντουρουντός παρακολουθεί καθημερινά την ατομική εκγύμναση των παικτών, τους δίνει εβδομαδιαίο διατροφολόγιο καθόλη τη διάρκεια της καραντίνας, ενώ τους έχουν δοθεί polar και όργανα για τη μέτρηση της φυσικής τους κατάστασης.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας εμπλέκει τον ΠΑΣ
Ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια το όνομα του ΠΑΣ Γιάννινα έχει εμπλακεί στο «άρμα» των λεγόμενων «μεγάλων» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τον τελευταίο καιρό τον τοποθετούσαν στο πλευρό του ΠΑΟΚ και του Ιβάν Σαββίδη, άλλοτε στου Ολυμπιακού και του Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ όταν είχε γίνει μεταγραφή Κολοβέτσιου είχαν βγει φήμες ακόμα και για τον Δημήτρη Μελισσανίδη και την ΑΕΚ. Αυτή τη φορά μία δικαστής, η πρωτοδίκης Παναγιώτα Σπανού, μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, στην 28σελιδη έκθεσή της, όπου περιγράφει τη δράση των 28 κατηγορούμενων για την τριετία 2012-2015 στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τα 8 μέλη της οποίας είναι κατηγορούμενα σε ποινικό επίπεδο, κάνει αναφορά και στον ΠΑΣ Γιάννινα ως μία από τις 9 ομάδες που βρίσκονταν εκείνη την περίοδο υπό την «επιρροή» του Ολυμπιακού του Βαγγέλη Μαρινάκη. Το αντιφατικό της όλης υπόθεσης είναι ότι βασικός μάρτυρας κατηγορίας θεωρείται ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΛ, Αλέξης Κούγιας, ο οποίος αρκετές φορές κατηγόρησε και κατηγορεί δημόσια τον Γιώργο Χριστοβασίλη ότι παραχώρησε τις μετοχές του στον Ιβάν Σαββίδη μέσω παρένθετου προσώπου. Κάτι που δεν αποδείχτηκε ποτέ καθώς ο ίδιος ο κ. Κούγιας δεν εμφάνισε ποτέ το συμφωνητικό παραχώρησης, όπως είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει. Εκτός του Κούγια, μάρτυρες ήταν ο Γιάννης Αλαφούζος του Παναθηναϊκού, αλλά και ο άλλοτε μεγαλομέτοχος του Απόλλωνα Σμύρνης Σταμάτης Βελλής.