Η Πίνδος Κόνιτσας στον «Πρωϊνό Λόγο»

on .

tsagas konitsa

• Δύο άνθρωποι της ομάδας της Πίνδου Κόνιτσας παραχώρησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον «Πρωινό Λόγο» και τον Μιχάλη Τσάγκα. Ο λόγος για τον προπονητή Στέλιο Σιώτα και τον ποδοσφαιριστή Νίκο Λάμπρου.

Οι δύο άνθρωποι της ιστορικής ακριτικής ομάδας, μίλησαν για τις αλλαγές που συντελέστηκαν το καλοκαίρι, τις φιλοδοξίες τους, ενώ εξέφρασαν την πεποίθηση ότι το ποδόσφαιρο πλέον ενώνει τους πάντες στην Κόνιτσα.
Στέλιος Σιώτας: «Διορθώσαμε τα λάθη του παρελθόντος»
- Στέλιο αρχικά να σε ρωτήσω που έχεις αγωνιστεί ποδοσφαιρικά; 
«Ξεκίνησα από την ακαδημία της Κόνιτσας και στη συνέχεια πήγα στον ΠΑΟ Κόνιτσας το 1997-98. Μετά πήγα στην Πίνδο και ύστερα στο Ροδοτόπι όπου κατέκτησα και πρωτάθλημα. Στη συνέχεια στην Ελεούσα που ανεβήκαμε ως δεύτεροι και εν συνεχεία στην Πίνδο Κόνιτσας. Τελευταία μου ομάδα ήταν η Καστρίτσα».
- Προπονητικά που έχεις εργαστεί; 
«Για 1,5 χρόνο ήμουν στη Ζίτσα στην Γ Ερασιτεχνική και τώρα στην Πίνδο Κόνιτσας. Είμαι κάτοχος διπλώματος UEFA C».
- Το πτυχίο τι εφόδια δίνει σε κάποιον που θέλει να γίνει προπονητής; 
«Σίγουρα δίνει «όπλα» και διαφορετική αντίληψη, κυρίως για τις ακαδημίες. Μαθαίνεις απλές ασκήσεις, διαφορετική νοοτροπία και ξεχωρίζεις ότι το τρέξιμο μπορεί να γίνει με την μπάλα, καθώς δεν είσαι μαραθωνοδρόμος...».
- Βλέπεις διαφορές αυτές τις χρονιές σαν προπονητής; 
«Για μένα το φετινό, ήταν πολύ μεγάλο σκαλοπάτι καθώς ανέβηκα δύο κατηγορίες. Στην Ζίτσα έγινε μια πολύ καλή προσπάθεια για την Γ΄ κατηγορία. Υπάρχει σίγουρα διαφορά με την Α΄ και πιστεύω ότι όσο εξελίσσομαι κι εγώ να βοηθάω την ομάδα να κάνει ακόμα καλύτερα παιχνίδια».
- Πως πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με την προπονητική;
«Το «μικρόβιο» μου μπήκε 1-2 χρόνια ύστερα που σταμάτησα το ποδόσφαιρο. Σταμάτησα γιατί δεν ήθελα να ρισκάρω σε περίπτωση που τραυματιζόμουν, τον εαυτό μου από την οικογένεια μου. Η αφορμή για την προπονητική μου δόθηκε από την σχολή που πήγα και είδα ότι ηλικιακά μπορούσα να το κάνω».
- Φέτος πώς πήρες τη απόφαση να ασχοληθείς με την Πίνδο;
 «Μου άρεσε το γεγονός ότι η διοίκηση πήρε αποφάσεις και προσπάθησε να διορθώσει λάθη του παρελθόντος. Είχα συνεργαστεί και με την διοίκηση όπως με τον πρόεδρο Χρήστο Παπαμιχαήλ και όντας ποδοσφαιριστής. Είναι τιμή για μένα να κοουτσάρω την Πίνδο, μια από τις πιο ιστορικές ομάδες του τόπου μας, και να συνεργάζομαι με ανθρώπους που γνωρίζω».
- Πως βλέπεις το πρωτάθλημα μέχρι στιγμής;
 «Υπάρχουν ομάδες που «έριξαν» λεφτά. Ομάδες με παιδιά από την περιοχή τους και ομάδες που ζορίζονται. Ευτυχώς η ΕΠΣΗΠ μας δίνει τη δυνατότητα να διορθώσουμε λάθη με δυο μεταγραφικές περιόδους»!
- Αγωνιστικά πως βλέπεις την ομάδα; 
«Ξεκινήσαμε από την αρχή με την διοίκηση την προσπάθεια και μαζέψαμε τα παιδιά από την Κόνιτσα, ταυτόχρονα συνεργαστήκαμε με την ομάδα του ΠΑΟ Κόνιτσας και οργανώσαμε τις ακαδημίες».
- Πόσα ποδοσφαιρικά τμήματα έχει τώρα η Κόνιτσα;
 «Την Πίνδο, τον ΠΑΟ Κόνιτσας, την Κ 16 που προπονεί ο Γιώργος Γεωλδάσης και τα μπαμπίνι που προπονεί ο Κώστας Δημόπουλος».
- Θα ήθελες να συνεχίσεις και την επόμενη χρονιά; 
«Με την ίδια, διοίκηση, την ίδια οργάνωση και τον ίδιο ποδοσφαιρικό «κορμό» ναι! Από την στιγμή που έχουμε διορθώσει λάθη και αυτό φαίνεται από το ότι η ομάδα έχει αλλάξει κατά τα πέντε ενδέκατα της».
- Ποιος στόχος τέθηκε στην αρχή της σεζόν; 
«Σε καμία περίπτωση να μην «μπλέξουμε» με τα play out. Ιδανικό ήταν και είναι να τερματίσουμε στην πρώτη εξάδα και να ετοιμάσουμε την ομάδα για τα 2-3 επόμενα χρόνια».
- Πως βλέπεις το προπονητικό σου μέλλον; 
«Σίγουρα θέλω τον χρόνο μου, καθώς είμαι μόλις στην Τρίτη μου χρονιά. Μέσα σε ένα χρόνο έκανα μεγάλο βήμα και θέλω να οργανωθώ περισσότερο».
- Τέλος, μια άποψη για το γήπεδο; 
«Κάποτε ήταν από τα καλύτερα γήπεδα της περιοχής μας, πλέον όμως όχι! Πριν 20 χρόνια έγινε ένα τεράστιο έργο και η πολιτεία είχε έναν άνθρωπο να το προσέχει, τον Παύλο Σέρρα.  Πλέον έχει μείνει στάσιμο το γηπεδικό, όσες εγγυήσεις και να πήραμε για το βοηθητικό δεν έγιναν πράξη. Ο Δήμος Κόνιτσας πρέπει να το δει και να βοηθήσει τις ομάδες, εκμεταλλευόμενος τους χώρους που υπάρχουν. Μπορεί να μας βοηθήσει τόσο ο Δήμος όσο και η Περιφέρεια Ηπείρου».
Νίκος Λάμπρου: «Το μέλλον μου είναι στην Κόνιτσα»
- Νίκο, πότε ξεκίνησες το ποδόσφαιρο και που αγωνίστηκες; 
«Ξεκίνησα από την Πίνδο και τις ακαδημίες της και πήγα στην ανδρική ομάδα την περίοδο 2010-2011 όπου  αγωνιστικά τόσο στην Δ΄ Εθνική όσο και στην Α΄ ερασιτεχνική. Ύστερα πήγα στην Κ 20 του ΠΑΣ Γιάννινα, επέστρεψα στην Πίνδο Κόνιτσας για δύο χρόνια. Ακολούθησε μια μεταγραφή στους Χουλιαράδες όπου αγωνίστηκα για άλλα τρία χρόνια και το καλοκαίρι επέστρεψα ξανά στην Κόνιτσα».
- Γιατί δεν έκανες το βήμα παραπάνω; 
«Από την στιγμή που δεν έγινε όταν αγωνιζόμουν στις υποδομές του ΠΑΣ Γιάννινα, μετά το είδα πιο ερασιτεχνικά και αφοσιώθηκα στις σπουδές μου».
- Τι σε έκανε να επιστρέψεις στην Πίνδο; 
«Σίγουρα η διοίκηση που έδειξε ότι είναι μια καλή παρέα, αλλά και με τον προπονητή μας τον Στέλιο Σιώτα και τους συμπαίκτες μας, που είπαμε ότι θέλουμε να ανεβάσουμε την ομάδα ένα βήμα παραπάνω».
- Ποιές διαφορές συνάντησες με την «παλιά» Πίνδο Κόνιτσας; 
«Είδα ότι υπάρχει μεγαλύτερη σοβαρότητα, είδα μια άλλη νοοτροπία τόσο στην διοίκηση όσο και στους ποδοσφαιριστές. Αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον είναι ότι θέλουμε να ευχαριστιόμαστε το ποδόσφαιρο».
- Πως βλέπεις την Α Ερασιτεχνική; 
«Υπάρχουν ομάδες που έχουν ανεβασμένο επίπεδο σε σχέση με άλλες περιοχές».
Πιστεύεις ότι η βαθμολογία αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα του πρωταθλήματος; 
«Πιστεύω ότι είναι ακριβώς αυτό που έχουμε δει αγωνιστικά».
- Η θέση σου μέσα στο γήπεδο; 
«Αγωνίζομαι σαν εξτρέμ, αλλά φέτος παίζω σαν καθαρός σέντερ φορ».
- Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας επιθετικογενής παίκτης; 
«Σίγουρα αντίληψη, να βοηθάει στην ανάπτυξη της επίθεσης και αναλόγως το σύστημα και στην ταχύτητα. Επίσης να έχει καλά τελειώματα φάσεων».
- Γιατί πιστεύεις στο δεν σταθεροποιούνται οι γιαννιώτικες ομάδες στην Γ Εθνική; 
«Είναι δύο πράγματα, τόσο το οικονομικό όσο και οι παίκτες που είναι διαθέσιμοι».
- Πώς είναι το κλίμα στην Κόνιτσα; 
«Σίγουρα δεν κάναμε το καλύτερο ξεκίνημα, αλλά στην αρχή προσπαθήσαμε, το πιστέψαμε και είχαμε ανοδική πορεία, κρατήσαμε τον προπονητή και είχαμε την στήριξη της διοίκησης. Στην προπόνηση είχαμε 15-20 άτομα».
- Τι κρατάει την Πίνδο από μια επιτυχία ανόδου; «Το ότι κάποιος δεν έρχεται εύκολα καθώς είναι μακριά σαν προορισμός, αλλά και το οικονομικό. Καταφέρνουμε να κρατήσουμε έναν κορμό και να κρατάμε την ομάδα σε υψηλό επίπεδο».
- Για το γήπεδο; 
«Κάποτε το ευχαριστιόμασταν, αλλά θεωρώ ότι έχουν γίνει πολλά λάθη και από τον Δήμο Κόνιτσας, και δεν υπάρχει ένας υπεύθυνος για να περιποιείται το γήπεδο όπως ο Παύλος Σέρρας παλιότερα».
- Πως φαντάζεσαι το ποδοσφαιρικό σου μέλλον; 
«Σίγουρα στην Κόνιτσα, που είμαστε μια παρέα, αλλά πρέπει να σκεφτούμε και τη συνέχεια της ομάδας».