ΖΩΗΣ: «ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗ Γ’ ΕΘΝΙΚΗ»

on .

ZOHS ANESTHS PL

• Πρόκειται για έναν από τους πιο έμπειρους προπονητές των Ιωαννίνων με αρκετές παραστάσεις τόσο από τα τοπικά πρωταθλήματα όσο και από τις επαγγελματικές κατηγορίες.

Πέρυσι ανέλαβε την Ανατολή σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία και την οδήγησε με άνεση στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο Ανέστης Ζώης, ο οποίος θα συνεχίσει στην Ανατολή και θα την οδηγήσει στα γνώριμα για αυτόν λημέρια της Γ Εθνικής, μίλησε αποκλειστικά στον «Πρωινό Λόγο» και τους Θανάση Μυριούνη και Νίκο Γιωτίτσα για τα σχέδια και τους στόχους ενόψει της νέας χρονιάς, τις διοικητικές αλλαγές, ενώ ζήτησε και την συμπαράσταση του κόσμου των Ιωαννίνων.
Ο 49χρονος τεχνικός είναι και πρόεδρος του συνδέσμου προπονητών Ηπείρου και αναφέρθηκε στο μείζον θέμα των διπλωμάτων, τις σχέσεις με τον Γιάννη Πετράκη και τον Βασίλη Αλεξίου, αλλά και τον ΠΑΣ Γιάννινα και τα αίτια του υποβιβασμού, την προσπάθεια ανανέωσης και το μοντέλο που πρέπει να ακολουθηθεί στις ακαδημίες προκειμένου να μην χάνονται ταλέντα της περιοχής μας.

ZOHS ANESTHS MYRIOYNHS 28 7 19

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ανέστη Ζώη στον «Π.Λ.»:

• Πριν λίγες μέρες ανανέωσες με την Ανατολή. Ποιος είναι ο δικός σου στόχος τη νέα χρονιά με την ομάδα στη Γ Εθνική;
-«Καταρχήν, ευχαριστώ για την πρόσκληση αν και είναι νωρίς να μιλήσουμε για την Ανατολή, είμαστε ακόμα στα σκαριά. Δικός μου στόχος είναι να πετύχουμε τον στόχο της ομάδας που είναι η παραμονή. Ακόμα βέβαια δεν έχει διαμορφωθεί το ρόστερ για να πούμε συγκεκριμένα πράγματα αλλά στόχος μας είναι η παραμονή, να έχουμε αξιόλογη πορεία κι όσο μπορούμε να συνεχίσουμε αυτό που είχαμε πέρυσι να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο».
• Πέρυσι ανέλαβες την Ανατολή με μόλις ένα βαθμό, μακριά από το στόχο και σε λίγο καιρό κατάφερες να αλλάξεις το ρου των πραγμάτων και να πάρει το πρωτάθλημα η Ανατολή με σχετική άνεση. Τι χρειάστηκε να αλλάξει στην ομάδα για να πάρει μπρος;
-«Όταν πήγα η ομάδα είχε ένα βαθμό, ήταν αρκετά μακριά από τους αντιπάλους μας, αλλά μη ξεχνάμε ότι οι ποδοσφαιριστές ήταν καλοί, ο σχεδιασμός ήταν για το πρωτάθλημα. Δεν ξεκίνησαν τόσο καλά, μάλλον υπήρχε αμφισβήτηση των δυνατοτήτων των ποδοσφαιριστών αλλά σιγά-σιγά με δουλειά και ομιλία για να πιστέψουν στον ευατό τους, καταφέραμε και γίναμε ομάδα. Αυτό ήταν το βασικό και μετά όλα τα άλλα ήταν πολύ πιο εύκολα. Βέβαια και ξεκινώντας αρκετά καλά μπορώ να πω,σταδιακά χτίζαμε και φτάσαμε εκέί που φτάσαμε για να πάρουμε το πρωτάθλημα και με αρκετή διαφορά».

• Ήταν κάποια διπλά εντυπωσιακά που έκανε η Ανατολή όπως π.χ. στον Παρακάλαμο και κάποια παιχνίδια που την βοήθησαν ψυχολογικά στο ανέβασμα;
-«Σε όλα τα ντέρμπι μετά τις πέντε πρώτες αγωνιστικές που ήμουν στην ομάδα, ήμασταν πάρα πολύ σοβαροί, ξέραμε τι θέλαμε και σε όλα τα δύσκολα παιχνίδια μας βγήκε. Καθοριστικό ήταν το ματς στον Παρακάλαμο, γιατί τότε είχαμε 7 βαθμούς διαφορά και αν χάναμε θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για το πρωτάθλημα αλλά και η νίκη και η εμφάνιση που κάναμε μας έδωσε την πίστη ότι σίγουρα θα πάρουμε το πρωτάθλημα, πιστέψαμε πιο πολύ στις δυνατότητές μας και φάνηκε στη συνέχεια».

• Πρόσφατα υπήρξε διοικητική εναλλαγή στην ομάδα, οι συζητήσεις και το πλάνο που γίνονται είναι με στόχο την παραμονή;
-«Ναι. Όντως άλλαξαν κάποια πρόσωπα στη διοίκηση, μπήκε νέος πρόεδρος ο Ηλίας Κούκος και κάποια άλλα νέα μέλη, το σημαντικότερο είναι να υπάρχει συνέχεια. Άργησε, βέβαια, η ομάδα διοικητικά να κινηθεί, νομίζω όμως ότι έχουμε το χρόνο και τις δυνατότητες να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Μια ομάδα με αξιοπρέπεια φαίνεται στο γήπεδο, να πετυχαίνει τους στόχους της ,να μην είμαστε φωτοβολίδα μια χρονιά και μετά να υπάρχει καταστροφή».

• Έγιναν ήδη και κάποιες ανανεώσεις παικτών, όμως υπάρχει και η απώλεια του Θανάση στην επίθεση. Θα ρίξετε το βάρος σε Γιαννιώτες παίκτες;
-«Οι ανανεώσεις είναι οκτώ έως τώρα και σε λίγες μέρες θα είναι παραπάνω. Στόχος είναι να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ποδοσφαιριστές. Είχαμε ένα πάρα πολύ καλό κλίμα στα αποδυτήρια με καλούς ποδοσφαιριστές και καλά παιδιά, αυτό δε θέλουμε να το χαλάσουμε. Πάνω σε αυτό, θέλουμε να βάλουμε τρεις-τέσσερις έμπειρους παίκτες που γνωρίζουν την κατηγορία από την περιοχή μας. Ίσως αν υπάρξει κάποιος φοιτητής, να πάρουμε και κάποιον μη Γιαννιώτη. Υπάρχουν αρκετοί ποδοσφαιριστές από το Νομό μας και στόχος είναι βάλουμε κάποιους νεαρούς ποδοσφαιριστές που θα έχουν τη θέληση, μέσω της ομάδας, να αναδειχθούν, αυτό είναι το σκεπτικό μας. Όσον αφορά τον Κώστα Θανάση είναι μια μεγάλη απώλεια, δεν τον προλάβαμε για λίγο. Καλή πορεία να έχει στην ομάδα που πάει (σ.σ. στην Καστρίτσα) και αυτά που ζήσαμε δεν θα ξεχαστούν».

• Αποτελεί το Κύπελλο στόχο τη νέα χρονιά για την Ανατολή;
-«Πάντα είναι στόχος και πέρυσι ήταν. Δεν τον πετύχουμε, στο παιχνίδι με τον Αγροτικό Αστέρα έμεινα ικανοποιημένος από την απόδοση αν και είχα 7 μέρες στην ομάδα, κάναμε μια πολύ καλή εμφάνιση, πιστεύω ήταν το εφαλτήριο να ξεκινήσουμε το ματς Κυπέλλου παρόλο που αποκλειστήκαμε στα πέναλτι γιατί δείξαμε ότι όντως είμαστε καλή ομάδα. Σίγουρα και φέτος στόχος είναι το Κύπελλο».

• Υπάρχει σκέψη να προωθηθούν παιδιά της ακαδημίας στην ανδρική ομάδα;
-«Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει στο ποδόσφαιρο, δηλαδή η ηλικία που τελειώνει από το πρωτάθλημα νέων για να μπουν σε ανδρικές ομάδες. Είναι μεγάλη διαφορά να μπει ένα παιδί από 16 χρονών στην ανδρική ομάδα και να μπορεί να ανταπεξέλθει ακόμα και στις προπονήσεις., το πιο σημαντικό είναι να μην κάψουμε τα παιδιά. Γιατί σε αυτές τις ηλικίες, τα περισσότερα παιδιά φεύγουν από το ποδόσφαιρο. Αλλά κάποια στιγμή και εμείς, με πρώτο εμένα, πρέπει να εμπιστευτούμε αυτά τα παιδιά και να μη περιμένουμε να φτάσουν τα 19-20 για να τους βάλουμε στην πρώτη ομάδα. Κάποια παιδιά, 1-2, από την ομάδα νέων θα είναι μαζί μας».

• Έχουν προγραμματιστεί κάποια φιλικά προετοιμασίας κι αν ετοιμάζει η ομάδα τα διαρκείας ενόψει της νέας χρονιάς;
-«Θα παίξουμε φιλικά με ομάδες που είναι στην κατηγορία μας. Δεν έχουμε προγραμματίσει ακόμα κάτι, είμαστε σε κάποιες συζητήσεις αλλά σίγουρα θα υπάρξουν 6-7 φιλικά. Σίγουρα θα υπάρξουν διαρκείας και διαφημίσεις, αυτό είναι κομμάτι της διοίκησης. Στην επόμενη εβδομάδα θα κυκλοφορήσουν τα διαρκείας, ώστε να υπάρξει μια οικονομική βοήθεια στην ομάδα και καλούμε όλο τον κόσμο όχι μόνο της Ανατολής αλλά και τον ποδοσφαιρικό των Ιωαννίνων να μας στηρίξουν».

• Ποια είναι η γνώμη σου για την αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων και αν πιστεύεις θα βοηθήσει να ανέβει το ερασιτεχνικό;
-«Η αναδιάρθρωση έγινε μόνο για τις επαγγελματικές κατηγορίες, για τις παρακάτω δεν έγινε κάτι να αλλάξει στη βάση του το ποδόσφαιρο. Από τη Γ Εθνική και κάτω παραμένει όπως έχει η κατάσταση. Πρεπει να δούμε και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Ο κύριος όγκος ποδοσφαιριστών, προπονητών είναι εκεί. Η βιτρίνα, βέβαια, είναι το επαγγελματικό και ίσως αν φτιαχτεί με την αναδιάρθρωση να κοιτάξουμε και παρακάτω. Οι δυσκολίες υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν».

• Παρατηρείται ένα φαινόμενο η ομάδα που παίζει στη Γ Εθνική όταν υποβιβάζεται να την παίρνει η κατρακύλα. Το είδαμε σε Κρανούλα, Σερβιανά. Τι φταίει;
-«Είμαστε ποδοσφαιρικά ένας φτωχός νομός, εννοώ τα έξοδα δύσκολα καλύπτονται στην περιοχή μας. Σε άλλους νομούς δεν υπάρχουν αυτά τα μπάτζετ, δεν έχουν καμία σχέση με τα οικονομικά τα δικά μας. Ίσως επειδή υπάρχει πληθώρα ποδοσφαιριστών και προπονητών; Δε γνωρίζω τον λόγο. Ίσως, λόγω της οικονομικής κατάστασης που ο νομός μας είναι υποβαθμισμένος; Η βασική διαφορά είναι ότι τα έξοδα από το ερασιτεχνικό στην παραπάνω κατηγορία είναι πολλαπλάσια, οι διοικήσεις κάνουν υπέρβαση προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους και πέφτουν έξω. Το σημαντικότερο είναι να έχεις προϋπολογισμό, να μπορείς να είσαι κύριος στις υποχρεώσεις σου και να σταθείς και την επόμενη χρονιά».

• Τα Σερβιανά πέρυσι το πάλεψαν αλλά δεν τα κατάφεραν. Τι πιστεύεις ότι έφταιξε τεχνικά και υποβιβάστηκε η ομάδα;
-«Για μένα, το ένα μείον που είχαν είναι ότι δεν έπαιξαν στο γήπεδό τους, πρέπει να παίζεις στη φυσική σου έδρα. Τα Σερβιανά, στην ουσία έπαιξαν όλα τα ματς εκτός έδρας. Η πορεία της ομάδας ήταν αξιόλογη και την προτελευταία αγωνιστή μαθηματικά έπεσαν κατηγορία. Θεωρώ ότι πλήρωσαν το κακό ξεκίνημα, σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος ήταν πίσω και κυνηγούσαν . Αν έκαναν καλύτερο ξεκίνημα, ίσως να προλάβαιναν το τρένο».

• Πάνω σε αυτό, η Ανατολή κάνει κάποιες προσπάθειες να φτιαχτεί το κεντρικό της γήπεδο;
-«Οι διαβεβαιώσεις που έχουμε είναι ότι θα είναι έτοιμο μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος και θα παίξουμε εκεί».

• Γενικά σαν γιαννιώτικο ποδόσφαιρο δυσκολευόμαστε να έχουμε πέρα από τον ΠΑΣ μια ακόμη ομάδα σε Εθνική κατηγορία.
-«Όλα εξαρτώνται από το οικονομικό. Οι διαφορές από ερασιτεχνικό σε επαγγελματικό είναι μεγάλες. Πρέπει να έχεις πολλά έσοδα για να ανταπεξέλθεις σε αυτές τις κατηγορίες, αν δεν έχεις και κόσμο,όπως εμείς δεν είχαμε φέτος, να έχεις κάποια μικρή βοήθεια. Είναι ό,τι χειρότερο να είσαι πρώτος και να παίζεις με 50 άτομα, αυτό δεν επιβραβεύει τις προσπάθειές μας».

• Αυτό που οφείλεται; Γιατί μεγάλες περιοχές σαν την Ανατολή και την Κρανούλα δεν τις ακολουθεί ο κόσμος;
-«Η Κρανούλα ίσως να μην είναι τόσο μεγάλη περιοχή όσο η Ανατολή, αλλά τα πρώτα χρόνια είχε τον κόσμο, μετά υπάρχει κάποιος κορεσμός. Στην Ανατολή που είναι από τις ιστορικές ομάδες της πόλης, υπάρχει αυτός ο κορεσμός. Οι διαφορές που υπάρχουν στη διοίκηση, απαγοητευμένοι στο συμβούλιο, πολλοί λόγοι. Το βασικότερο είναι να στηρίξουμε τη προσπάθεια των ποδοσφαιριστών και της εκάστοτε διοίκησης, γιατί έχουν όλοι γνώμονα να στηρίξουν την ομάδα. Το λάθος είναι ότι μένουμε στα πρόσωπα και στις διαφορές που έχουμε με κάποιον και δεν πάμε στην ομάδα που πρέπει να στηρίξουμε. Ίσως όλο αυτό το κομμάτι να είναι και στις μεγαλύτερες κατηγορίες, πρέπει να εστιάζουμε στην ομάδα και όχι στα πρόσωπα.

• Ποια η καλύτερη και ποια η χειρότερη στιγμή που έχεις κάτσει σε πάγκο ομάδας σε Γ ή Δ Εθνική;
-«Οι στιγμές οι καλές είναι πάρα πολλές. Η πρώτη χρονιά με την Κρανούλα που πήραμε το πρωτάθλημα, το πρωτάθλημα από το Α τοπικό και από τη Δ στη Γ Εθνική. Με την Ελεούσα ήταν πολύ καλή χρονιά, το πρωτάθλημα με Βελισσάριο αν και στα μπαράζ δεν πήγαμε τόσο καλά. Κάποιες χρονιές είναι καλές και άλλες όχι. Κακή στιγμή μπορώ να πω είναι όταν χάσαμε το πρωτάθλημα με την Κρανούλα στο 97’ είναι ότι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί».

• Πώς είναι για έναν προπονητή η μετάβαση από το τοπικό σε Εθνική Κατηγορία. Τι αλλαγές υπάρχουν στην προπόνηση, τι αλλάζει στην καθημερινότητα των ποδοσφαιριστών;
-«Αλλάζουν πολλά πράγματα, από τον αριθμό των προπονήσεων, φεύγουμε λίγο από το καθαρά ερασιτεχνικό πάμε στο ημι-επαγγελματικό, όλα τα πράγματα αλλάζουν και πάμε προς το επαγγελματικό, άρα πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία των ποδοσφαιριστών. Για να κάνεις αυτό πρέπει να τους έχει πείσει ότι που θα κάνουμε είναι για καλό όλων και από εκεί ξεκινάμε».

• Το 2016 ανέλαβες Πρόεδρος στο Σύνδεσμο προπονητών. Μια αποτίμηση της θητείας;
-«Υπάρχει μια συνέχεια. Δεν έφυγε ο κ. Γιωτίτσας και μπήκαμε άλλα δέκα άτομα στο συμβούλιο. Ήμουν οκτώ χρόνια γραμματέας με τον κ. Γιωτίτσα, ο κ. Χαρίσης οκτώ χρόνια Αντιπρόεδρος. Υπάρχει μια φυσική συνέχιση των πραγμάτων στο σύνδεσμο. Από εκεί και πέρα η αποτίμηση είναι ότι προσπαθούμε κάθε χρόνο να κάνουμε μια ημερίδα, να ενημερώσουμε τα μέλη μας, όπως κάναμε πέρυσι, για τα Γιάννινα είχε επιτυχία γύρω στα 80-85 άτομα αλλά θεωρούσα ότι με τους υπάρχοντες ομιλητές θα έπρεπε να είμαστε περισσότεροι και όσοι το παρακολούθησαν ήταν εξαιρετικό. Φέτος το αργήσαμε εκεί στο Μάιο πήραμε αρνητικές απαντήσεις αλλά πιστεύω ότι το Σεπτέμβριο θα ξανακάνουμε μια ημερίδα που έχει φρέσκες ιδέες , καινούργια πράγματα, πάνω σε αυτό προσπαθούμε κάθε χρόνο να κάνουμε».

• Υπάρχει ένα πρόβλημα στους προπονητές ώστε να έχουν το χαμηλότερο βαθμό διπλώματος όσοι είναι στην Α’ Ερασιτεχνική. Είναι αρωγός ο σύνδεσμος σε αυτό;
-«Επιβάλλεται σε όλες τις ομάδες να υπάρχει διπλωματούχος προπονητής, όλα τα άλλα είναι ημίμετρα. Μιλήσαμε με τον κ. Βρακά, σε συνεννόηση προσπαθούμε να λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα , υπάρχει συνεργασία , δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Μακάρι να λυνόταν πανελλαδικά αυτό το κομμάτι με το διακανονισμό των προπονητών αλλά δε λύνεται από εκεί και προσπαθούμε ο κάθε σύνδεσμος, ο κάθε Νομός να λύνουμε αυτά τα θέματα. Σίγουρα κάποιοι παράγοντες έχουν διαφορετική άποψη ότι δήθεν οι διπλωματούχοι προπονητές ζητάνε πολλά λεφτά. Δεν νομίζω πάντως ότι αυτούς που παίρνουν χωρίς διπλώματα, τους στοιχίζουν λιγότερα. Κάποια στιγμή αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσει, πρέπει να έχεις το δίπλωμά σου για να είσαι στον πάγκο μιας ομάδας. Για να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου δε σημαίνει ότι θα πάρεις το χαρτί και θα γίνεις προπονητής αλλά οι σχολές σε οδηγούν σε ένα δρόμο το πως πρέπει να λειτουργήσεις, το πως θα το εξελίξεις από εκεί και πέρα είναι δικό σου θέμα. Πρέπει να έχεις το χαρτί, δεν μπορεί να πηγαίνει ο καθένας στον πάγκο και να δίνει οδηγίες».

• Έχετε προσπαθήσει να πείσετε σαν σύνδεσμος τους προπονητές ότι χρειάζεται το δίπλωμα;
-«Οι σχολές που έγιναν στα Γιάννινα τα τελευταία χρόνια είναι σχολές UEFA C,τρεις σχολές (2013,’15’17), και έγινε πέρυσι και σχολή UEFA B. Ο αριθμός που δηλώθηκαν στην UEFA B για να προχωρήσουν είναι απογοητευτικός για τα μέλη μας αλλά πιστεύω ότι ο κύριος λόγος είναι ότι επειδή με την UEFA C δουλεύουν στην Α’ Κατηγορία τους φτάνει στην περιοχή μας. Δεν είναι μόνο να μπορώ να δουλέψω είναι και πόσο θέλω να εξελιχθώ, είναι το μυστικό όλων. Αν μείνουμε στο ότι έβγαλα το δίπλωμα και ξέρουμε τα πάντα δεν πρόκειται να προχωρήσουμε ποτέ. Η ύλη είναι διαφορετική σε κάθε βαθμίδα. Το UEFA C καλώς ή κακώς είναι για ακαδημίες, κάποια στιγμή πρέπει να μείνει εκεί».

• Ο Σύνδεσμός σας με τον πρώην προπονητή του ΠΑΣ Γ. Πετράκη είχε στενές επαφές, ήταν ομιλητής και σε διάφορες ημερίδες. Με τον κ. Γιαννίκη θα επιδιώξετε να έχετε ανάλογες σχέσεις;
-«Με τον κ. Πετράκη είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία, ήταν πάντα εκεί όποτε τον θέλαμε και ο κ. Αλεξίου και τους ευχόμαστε ό,τι καλύτερο από εδώ και πέρα στην πορεία τους. Με τον κ. Γιαννίκη δεν έχουμε γνωριστεί ακόμη. Να του ευχηθούμε καλή πορεία καταρχήν, να πετύχει τον στόχο της ομάδας, την επάνοδο στη Σούπερ Λιγκ. Σίγουρα θα επιιδιώξουμενα έχουμε την ίδια συνεργασία, εφόσον το θελήσει, ένα κομμάτι κάποια στιγμή θα του ζητήσουμε να είναι και αυτός ομιλητής».
• Είναι και της γερμανικής σχολής ποδοσφαίρου, θα έχει κάτι ενδιαφέρον να πει σε μια ημερίδα;
-«Όποιος και να έρθει σε μια ημερίδα πάντα κάτι θα πάρεις, πόσο μάλλον κάποιος που είναι και νεαρός, θα έχει κάποιες διαφορετικές ιδέες και εμπειρίες από αυτά που έχουμε εμείς στην Ελλάδα. Το θέμα είναι κατά πόσον εμείς θα πάρουμε αυτά και θα τα βάλουμε στις προπονήσεις μας, όχι αυτούσια αλλά πως θα τα πάρουμε από εκεί . Το να δεις μια προπόνηση στο ίντερνετ μπορεί να μη ταιριάζει να την κάνω εγώ στην ομάδα, το πως θα το μεταλλάξω να είναι χρήσιμο αυτό στην ομάδα μου».

• Βλέπετε κάποιον νέο προπονητή στο Νομό μας να μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω;
-«Υπάρχουν αρκετοί καλοί προπονητές, το επίπεδό μας είναι αρκετά καλό, απλά πολύ λίγοι φεύγουν από τα Γιάννινα. Όπως δεν βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια ποδοσφαιριστές να φεύγουν και τώρα το κάνουν, κάποια στιγμή θα πρέπει να φύγουν και οι προπονητές. Δεν υστερούν σε τίποτα από γνώσεις με προπονητές από άλλους Νομούς».

• Τι έφταιξε στον υποβιβασμό του ΠΑΣ Γιάννινα και τι πρέπει να κάνει να επανέλθει;
-«Όταν η κατηγορία χάνεται για 3-4 βαθμούς, ένα ματς είναι, λεπτομέρειες. Αν κάνεις δυο νίκες, κάποια ματς που πήγαν ισοπαλία εδώ και θα μπορούσαμε να τα είχαμε κερδίσει , αυτόματα θα είχαμε ψυχολογία. Ήμασταν πάντα από κάτω και πάντα κυνηγούσαμε».

• Ευθύνεται και ο παράγοντας διαιτησία;
-«Μπορεί. Εγώ δεν ασχολούμαι με τους διαιτητές γιατί καλύπτουμε τα προβλήματά μας με τη διαιτησία. Σίγουρα είχαμε κάποιες κακές αποφάσεις αλλά με μια νίκη τα Χριστούγεννα θα ήμασταν από πάνω και η ψυχολογία που θα είχαν τα παιδιά να σωζόταν η κατηγορία. Από εκεί και πέρα είναι ευχής έργο ο ΠΑΣ να γυρίσει στην Α Εθνική, βλέπουμε έχει κάνει μια μεγάλη αλλαγή στο ρόστερ, έφυγαν έμπειροι ποδοσφαιριστές που ήταν στυλοβάτες της ομάδας, δεν ξέρω αν μπουν και νέα παιδιά στην ομάδα από τα τμήματα υποδομής. Κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να βγάζουμε ποδοσφαιριστές».

• Για να βγάλει παίχτες ο ΠΑΣ, πρέπει να υπάρχει ενδιάμεση ομάδα, η ομάδα που θα χρησιμοποιείται το σκαλί για τους Γιαννιώτες για να μπορούν να παίξουν στον ΠΑΣ στη συνέχεια.
-«Αυτό είναι το ιδανικό σενάριο. Όπως είπα τα παιδιά που φεύγουν από την ομάδα Νέων για να μπουν στο μεγάλο τμήμα, έτσι είναι το μεταίχμιο από την Κ20 να μπουν στην πρώτη ομάδα. Για μένα η Κ20 πρέπει να καταργηθεί να υπάρχει Κ16 και Κ18. Αν στα 18 δεν είσαι έτοιμος να μπεις στη πρώτη ομάδα, μπορείς να πας σε μικρότερη κατηγορία, να πάρεις τα παιχνίδια που πρέπει και να πας έτοιμος. Φτάνουν 20 χρονών και παίζουν πρωτάθλημα με παιδιά, δεν παίζουν με άνδρες και ίσως να μην είναι έτοιμοι ακόμη. Αν ήταν παράδειγμα το παλιό πρωτάθλημα της Δ που ήταν πιο δυνατό, τους λέμε ακόμη τμήματα υποδομής, θα έπρεπε ήδη να είχαν μπει στην πρώτη ομάδα. Κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν, το ιδανικό για μένα είναι η δεύτερη ομάδα και να μπορούν να παίξουν Γ Εθνική. Θα βρεθεί φόρμουλα, ηλικίες και να παίζουν με άνδρες, εκεί θα ψηθούν καλύτερα. Σταδιακά κάνουμε άλματα αλλά κάποια στιγμή πρέπει να επανασχεδιαστεί αυτό. Ξεκινάνε τα παιδιά από 6 χρονών, ενώ παλιά από τα 12. Όλα κάποια στιγμή θα ακολουθήσουν κάποιο μοντέλο και θα πετύχουμε αυτό που θέλουμε».