Στην τελική ευθεία για τον ορεινό αγώνα τρεξίματος στο Συρράκο

on .

SYRRAKO TRAIL

• Την Κυριακή, 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το 3o Syrrako Trail Run, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, με συνδιοργανωτές τις Τουριστικές Επιχειρήσεις Συρράκου, τον Ορειβατικό Όμιλο Συρράκου (ΟΡ.Ο.Σ.) και τον Σύλλογο Δρομέων Ιωαννίνων.
Η ημερομηνία διεξαγωγής της εκδήλωσης αποτελεί ημέρα μνήμης για την καταστροφή του Συρράκου και τον βίαιο ξεριζωμό των χιλιάδων κατοίκων του από τις πατρογονικές εστίες, κατά την εξέγερση ενάντια στον Τουρκικό ζυγό τον Ιούλιο του 1821.
Ο αγώνας δρόμου θα διεξαχθεί στα μονοπάτια της χαράδρας του Χρούσια, μεταξύ των δύο ιστορικών κοινοτήτων Συρράκου και Καλαρρυτών και θα διέρχεται το δάσος της «Πάντζας», εκεί ακριβώς που Συρρακιώτες και Καλαρρυτινοί αγωνίσθηκαν, πολέμησαν και στην συνέχεια προφυλάχθηκαν και έσωσαν τελικά το γένος τους, το θλιβερό για τα δύο χωριά καλοκαίρι του 1821.
Είναι ένας αγώνας που, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έχει ως στόχο να συνδέσει την ιστορία με το περιβάλλον και τον πολιτισμό με το αθλητικό ιδεώδες.
Οικοδέσποινα της εκδήλωσης θα είναι και φέτος, η Συρρακιώτισα Χρυσή Ολυμπιονίκης του 2004 στο βάδην Αθανασία Τσουμελέκα.
Το επίτευγμα του Syrrako Trail Run μετά από δύο χρόνια δραστηριότητας, είναι η ανάδειξη και συντήρηση αρκετών χιλιομέτρων ορεινών μονοπατιών στον ορεινό όγκο του Συρράκου και των Βορείων Τζουμέρκων.