Πάλι τα ίδια… ΑΡΗΣ-ΠΑΣ Γιάννινα 1-0

on .

ARHS PAS 1

Η χτεσινή αναμέτρηση στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ήταν ένα μέτριο ποιοτικά παιχνίδι που φάνηκε ότι θα κρίνονταν στο γκολ. Τελικά ο Άρης ήταν αυτός που πέτυχε το τέρμα με τον Ματέο Γκαρσία (76') και πήρε το τρίποντο της νίκης. Ο ΠΑΣ είχε σε εξαιρετική μέρα τον Βελλίδη που κατέβασε ρολά, αλλά είχε για ακόμα μια φορά κόντρα διαιτησία καθώς ο Κουμπαράκης δεν του έδωσε καθαρό πέναλτι σε χέρι του Κόρχουτ. Στους 17 βαθμούς έμεινε η ομάδα της Ηπείρου και πλέον ισοβαθμεί με τον ΟΦΗ που αναδείχτηκε ισόπαλος (0-0) με τη Ξάνθη.

Πως έπαιξαν
Ο Γιάννης Πετράκης παρέταξε τον ΠΑΣ με 3-5-2 ή σωστότερα 5-3-2 και τριάδα στόπερ, προτιμώντας για αμυντικό χαφ τον Κάστρο στη θέση του ανέτοιμου Σιόντη. Ο Βελλίδης ήταν κάτω από τα δοκάρια, την τριάδα των στόπερ αποτελούσαν οι Τζημόπουλος, Σκόνδρας και Λίλα, ενώ τις πτέρυγες κάλυπταν δεξιά ο Μπουκουβάλας και αριστερά ο Σεργκελασβίλι. Αμυντικό χαφ ο Κάστρο, ο οποίος είχε μπροστά τους Νικολιά δεξιά και Γιάκο αριστέρα, ενώ το επιθετικό δίδυμο αποτελούσαν οι Αθανασιάδης και Μάνος.
Από την άλλη, ο Σάββας Παντελίδης χρησιμοποίησε το ίδιο σχήμα σε σχέση με το πρόσφατο παιχνίδι στη Ξάνθη και παρέταξε τον Άρη με διάταξη 4-2-3-1. Ο Κουέστα ήταν στο τέρμα, ο Τζανακάκης δεξί μπακ και ο Κόρχουτ αριστερό, ενώ στο κέντρο της άμυνας οι Ροζ και Δεληζήσης. Στα αμυντικά χαφ έπαιξαν οι Μπάσα και Σιώπης, ο Ματέο Γκαρσία δεξί χαφ και ο Λάρσον αριστερά, με τον Ντιγκινί σε επιτελικό ρόλο πίσω από τον Διαμαντόπουλο που ήταν στην κορυφή της επίθεσης.
Μουδιασμένος ο ΠΑΣ στην αρχή
Στο ξεκίνημα του παιχνιδιού ο Άρης μπήκε επιθετικά θέλοντας να εκμεταλλευτεί τη δύναμη της έδρας και την ώθηση από τον κόσμο του. Μια σέντρα σουτ του Λάρσον στο 2' δεν απείλησε ιδιαίτερα τον Βελλίδη που είχε φάνηκε από την αρχή πως ήταν σε καλή μέρα.
Η πρώτη επίσκεψη των Ηπειρωτών στα καρέ του Κουέστα έγινε στο 10' όταν ο Γιάκος έκανε τη σέντρα από δεξιά, αλλά ο Μάνος δεν μπόρεσε να βρει τη μπάλα και να την στείλει στα δίχτυα.
Στο 17' ο Λάρσον δεν έκανε καλό κοντρόλ μέσα στην περιοχή μετά από πάσα του Ματέο Γκαρσία, ο Βελλίδης πρόλαβε και βγήκε και η φάση τελείωσε με επιθετικό φάουλ του Σουηδού.
Πέναλτι-μαρς που δεν δόθηκε
Τρία λεπτά αργότερα ο ΠΑΣ βίωσε για ακόμα μια φορά φέτος τη διαιτητική αδικία και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο. Ο διαιτητής Κουμπαράκης έκλεισε τα μάτια σε καθαρό πέναλτι υπέρ του ΠΑΣ. Συγκεκριμένα, στο 20' ο Σεργκελασβίλι εκτέλεσε φάουλ, ο Κόρχουτ βρήκε τη μπάλα καθαρά με το χέρι, όμως διαιτητής και βοηθός υπέδειξαν.... επιθετικό φάουλ πάνω στον Αθανασιάδη στην εξέλιξη της φάσης. Μια πεντακάθαρη παράβαση και ένα πέναλτι-μαρς που δεν δόθηκε στους Ηπειρώτες.
Μέτριο παιχνίδι στη συνέχεια
Ο Άρης προσπάθησε να δημιουργήσει ρήγματα από τα άκρα, επενδύοντας στην τεχνική κατάρτιση του Ματέο Γκαρσία και του Λάρσον. Το παιχνίδι ήταν μέτριο έως κακό ποιοτικά και τα δυνατά μαρκαρίσματα δεν άργησαν να φέρουν τις πρώτες κίτρινες κάρτες.
Ο Ματέο Γκαρσία απείλησε δύο φορές μέσα σε διάστημα δύο λεπτών (28’, 30’) ενώ ο Λάρσον στην κόντρα επίθεση στο 34' προσπάθησε να κρεμάσει τον Βελλίδη αλλά η μπάλα πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.
Ένα λεπτό αργότερα ο ΠΑΣ έχασε τη μεγαλύτερη του ευκαιρία στο παιχνίδι. Συγκεκριμένα, στο 35' ο Σεργκελασβίλι από αριστερά βγήκε στην κόντρα και έκανε τη σέντρα, ο Αθανασιάδης πήδηξε ψηλά και πήρε την κεφαλιά, όμως η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι και έφυγε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Κουέστα.
Στο 37' και πάλι ο Κλάους Αθανασιάδης απείλησε τον Άρη μέσα από στημένη φάση. Ο Γιάκος εκτέλεσε κόρνερ, ο Σκόνδρας πήρε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι και ο Αθανασιάδης που βρέθηκε στην πλάτη της άμυνας του Άρη, δεν πρόλαβε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με ένα αδύναμο σουτ του Ντιγκινί στο 45', το οποίο δεν απείλησε ουσιαστικά τον Βελλίδη, με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στα αποδυτήρια χωρίς γκολ.
Κατέβασε ρολά ο Βελλίδης
Στο ξεκίνημα της επανάληψης ο Άρης είχε και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων, με τον ΠΑΣ να περιορίζεται σε παθητικό ρόλο. Στα αμυντικά καθήκοντα πάντως οι παίκτες του Γιάννη Πετράκη ανταποκρίνονταν καλά, καθώς οι παίκτες του Άρη δεν έβρισκαν διαδρόμους και ο μοναδικός τρόπος απειλής ήταν με μακρινά σουτ.
Εξαίρεση αποτέλεσε μια κεφαλιά του Ντιγκινί στο 47' μετά από σέντρα του Διαμαντόπουλου, η οποία όμως δεν βρήκε στόχο.
Στο 55' ο Βελλίδης απομάκρυνε με τις γροθιές σουτ του Ματέο Γκαρσία και στο επόμενο λεπτό σέντρα σουτ του Μπάσα σε κόρνερ, φάση επικίνδυνη καθώς η μπάλα πέρασε από σώματα και δεν είχε οπτικό πεδίο.
Το κρεσέντο των εντυπωσιακών επεμβάσεων του Βελλίδη κορυφώθηκε στο 58' όταν ο Καστοριανός πορτιέρο έδιωξε και πάλι σε κόρνερ και σουτ του Σιώπη από τον άξονα.
Η πρώτη τελική για τον ΠΑΣ στο β' μέρος ήρθε στο 65' με κεφαλιά του Μάνου ύστερα από φάουλ του Γιάκου, όμως η μπάλα έφυγε πάνω από τα δοκάρια του Κουέστα.
Δύο λεπτά αργότερα η ομάδα του Γιάννη Πετράκη απείλησε και πάλι από στημένη φάση. Αυτή τη φορά ήταν ο Κάστο στο 67' που πήρε την κεφαλιά μετά από εκτέλεση φάουλ του Σεργκελασβίλι, όμως η μπάλα έφυγε άουτ.
Ο Παντελίδης έριξε στο ματς τους Ματίγια και Μαρτίνες στις θέσεις των Μπάσα και Λάρσον αντίστοιχα, θέλοντας να κάνει τον Άρη πιο επιθετικό. Οι κινήσεις του Παντελίδη δεν απαντήθηκαν από τον Πετράκη από τον πάγκο, με αποτέλεσμα ο Άρης να αυξήσει την πίεση του στο τελευταίο εικοσάλεπτο.
Ο Γκαρσία το μοναδικό γκολ
Το ματς έγινε "ροκ" στο τελευταίο τέταρτο και φάνηκε ότι όποια ομάδα σκόραρε θα έπαιρνε και τη νίκη. Στο 74' ο Ματέο Γκαρσία κέρδισε τη μπάλα μετά από ολέθριο αμυντικό λάθος και έκανε το σουτ, όμως ο Βελλίδης με εντυπωσιακή επέμβαση με τα ακροδάχτυλα έσωσε και πάλι τον ΠΑΣ, ενώ στη συνέχεια έδιωξαν οι αμυντικοί προ του Διαμαντόπουλου.
Στην κόντρα επίθεση στο 75' ο Μάνος δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το λάθος του Κουέστα και έχασε σε δύο χρόνους μεγάλη διπλή ευκαιρία για το γκολ που θα χάριζε τη νίκη στον ΠΑΣ.
Δευτερόλεπτα αργότερα ο προωθημένος Τζημόπουλος ολομόναχος από το ύψος της μικρής περιοχής πήρε την κεφαλιά μετά από φάουλ του Σεργκελασβίλι, όμως η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι και έφυγε λίγο έξω από το δεξί κάθετο δοκάρι της εστίας του Κουέστα.
Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση ήρθε τελικά για τον Άρη στο 76'. Ο Μαρτίνες έκανε το σουτ από τον άξονα, ο Βελλίδης έκανε νέα εντυπωσιακή επέμβαση στη δεξιά του γωνία, αλλά οι αμυντικοί του ΠΑΣ αδράνησαν και ο Ματέο Γκαρσία πρόλαβε τον πορτιέρο του ΠΑΣ και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-0.
Επιθετικός αλλά όχι απειλητικός
Από το γκολ του Άρη και μετά άλλαξε και η εικόνα του αγώνα καθώς ο ΠΑΣ κράτησε τη μπάλα στο γήπεδο και προσπάθησε να γίνει πιο απειλητικός.
Έστω και καθυστερημένα ο Γιάννης Πετράκης έριξε στο ματς τους Παμλίδη και Βιδάλ στις θέσεις των Λίλα και Γιάκου γυρίζοντας ουσιαστικά το σύστημα σε 4-4-2, ενώ στο τελευταίο πεντάλεπτο μπήκε και ο Λέο στο ματς. Όμως οι αλλαγές έγιναν αργά και ο ΠΑΣ δεν κατάφερε να κάνει ούτε υποψία ευκαιρίας.
Ήταν η δωδέκατη φετινή ήττα του ΠΑΣ και η δεύτερη συνεχόμενη στη Θεσσαλονίκη μέσα σε διάστημα 4 ημερών.
Η ομάδα της Ηπείρου έμεινε στους 17 βαθμούς και πλέον ισοβαθμεί με τον ΟΦΗ στην 13η θέση. Τα δύο ερχόμενα εντός έδρας παιχνίδια των Ηπειρωτών με Παναθηναϊκό και Ατρόμητο αποκτούν πλέον οριακό χαρακτήρα.

δηλώσεις προπονητών

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ (ΠΑΣ Γιάννινα):
«Είναι κρίμα για την ομάδα μας, στο σημείο που φέραμε το ματς να μην πάρουμε κάτι απέναντι σε μία πολύ καλή ομάδα. Πιο καθαρές ευκαιρίες είχαμε εμείς να πετύχουμε γκολ, σημαντικό ρόλο έπαιξε η φάση που κάναμε με τον Τζημόπουλο, που δεν βάλαμε γκολ. Την επόμενη στιγμή το δεχθήκαμε. Οι παίκτες έκαναν μεγάλη προσπάθεια, δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Πολύ καλή ομάδα ο Άρης. Ο τρόπος που απειληθήκαμε ήταν με περιφερειακά σουτ. Εμείς είχαμε πιο καθαρές ευκαιρίες. Από γεμίσματα και σουτ περιφερειακά απειληθήκαμε».

 

ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ (ΑΡΗΣ):
«Πετύχαμε μία σπουδαία νίκη, βαθμολογική και ψυχολογική. Ο μεγαλύτερός μας αντίπαλος ήταν η κόπωση από τα δύο ματς. Δεν είναι το ίδιο, όταν έχεις ματς μεσοβδόμαδα, να έχει ο αντίπαλος μία παραπάνω μέρα ξεκούρασης. Ήταν σημαντικό και με φόβιζε σήμερα. Από την Ξάνθη και μετά υπήρχε ψυχολογία, αυτό που φοβόμουν ήταν οι δυνάμεις μας. Δεν είμαστε ομάδα που απειλεί εύκολα από τον άξονα. Στο α΄μέρος το παλέψαμε από τα άκρα. Στα τέσσερα τελευταία ματς, έχουμε δεχθεί ένα τέρμα. Η θέληση των παιδιών ήταν πολύ μεγάλη. Ένιωσα μέλος αυτής της ομάδας για πρώτη φορά σήμερα. Ο κόσμος μας βοήθησε με την φωνή του και την παρουσία του. Τα παιδιά που μπήκαν αλλαγή έδωσαν ενέργεια και αυτό είναι ένα κομμάτι που πρέπει να κρατήσουμε. Παιδιά που μπορούν να αλλάξουν την ροή του αγώνα», τόνισε αρχικά.
Για τον ανταγωνισμό με την μεταγραφή του Φετφατζίδη: «Θα πρέπει να παίξει ο ένας καλύτερα από τον άλλον. Σε ολες τις ομάδες συμβαίνει. Να υπάρχει ένας υγιής ανταγωνισμός. Από αυτή την ομάδα λείπει η χαρά. Αν αυτή η νίκη μας την δώσει θα είναι καλό. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, πετύχαμε μία νίκη».
Για το ότι δεν έκανε αλλαγές συγκριτικά με την Ξάνθη: «Επένδυσα στην συνοχή της ομάδας και κράτησα τα παιδιά που μπορούν να βοηθήσουν να μπουν στο δεύτερο ημίχρονο…».
Για το αν θα ήθελε έναν ακόμα φορ: «Τώρα και να πούμε είναι άνευ ουσίας. Ότι έγινε έγινε… Αυτούς έχουμε, αυτούς πιστεύουμε. Το σημαντικό είναι να έχω εγώ εμπιστοσύνη σε αυτά τα παιδιά, να τα στηρίξω και να τα βοηθήσω. Δεν έχει νόημα τώρα να μιλήσουμε γι αυτό».

αποτελέσματα

Λαμία - Παναιτωλικός 0 - 2
Ολυμπιακός - Πανιώνιος 4 - 0
ΟΦΗ - Ξάνθη 0 - 0
Απόλλων Σμύρνης - Αστέρας Τρίπ. 0 - 2
Λάρισα - Ατρόμητος 0 - 1
Λεβαδειακός - Παναθηναϊκός 0 - 0
Άρης - ΠΑΣ Γιάννινα 1 - 0
ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 1 - 1

βαθμολογία

1. ΠΑΟΚ** 51 37-8
2. Ολυμπιακός 45 35-9
3. ΑΕΚ 37 33-8
4. Ατρόμητος 33 28-19
5. Άρης 29 21-19
6. Παναθηναϊκός* 28 27-16
7. Παναιτωλικός 26 23-25
8. Ξάνθη 25 15-15
9. Πανιώνιος 22 18-29
10. Αστέρας Τρίπολης 21 16-22
11. Λαμία 20 14-25
12. Λάρισα 20 16-23
12. ΟΦΗ 17 18-28
13. ΠΑΣ Γιάννινα 17 14-29
15. Λεβαδειακός 13 11-27
16. Απόλλων Σμύρνης 6 7-31
* Ξεκίνησε με -6
** Ξεκίνησε με -2

επόμενη

(9,10,11/2/2019)
Πανιώνιος - Απόλλων Σμύρνης
Ξάνθη - Λαμία
ΠΑΣ - Παναθηναϊκός
ΑΕΚ - ΟΦΗ
Ατρόμητος - Λεβαδειακός
ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός
Παναιτωλικός - Λάρισα
Αστέρας Τρίπολης - Άρης