Μηδέν εις το πηλίκον… ΠΑΣ-Ολυμπιακός 1-2

on .

PAS OLYMPIAKOS8

Αν και κόντραρε τον Ολυμπιακό πολύ περισσότερο από ότι την ΑΕΚ, ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν απέφυγε τη νέα ήττα, αυτή τη φορά με 1-2 το απόγευμα του Σαββάτου στο «Ζωσιμάδες» και παρέμεινε στους 14 βαθμούς γνωρίζοντας την συνολικά δέκατη φετινή του ήττα. Δύο αυτογκολ των Σκόνδρα (8') και Βούκοβιτς (14'), ένα για κάθε ομάδα, άνοιξαν τον χορό των γκολ, αλλά ο Ολυμπιακός με κεφαλιά του Χριστοδουλόπουλου (37') πήρε το διπλό στα Γιάννινα και παρέμεινε στο κυνήγι του ΠΑΟΚ.

Πως έπαιξαν
Ο Γιάννης Πετράκης προχώρησε σε αλλαγή συστήματος και προσώπων και παρέταξε τον ΠΑΣ Γιάννινα με διάταξη 3-5-2 και τρία στόπερ ή πιο σωστά με 5-3-2. Η έκπληξη αφορούσε τη μη χρησιμοποίηση του αρχηγού Αλέξη Μιχαήλ και του Αθανασιάδη που έμειναν στον πάγκο. Ο Βελλίδης ήταν κάτω από τα δοκάρια, την τριάδα των κεντρικών αμυντικών αποτελούσαν οι Τζημόπουλος (κέντρο), Λίλα (δεξί στόπερ) και Σκόνδρας (αριστερό στόπερ), ενώ ο Αποστολόπουλος κάλυπτε τη δεξιά πτέρυγα και ο Μπουκουβάλας την αριστερή. Στον άξονα αγωνίστηκαν ο Σιόντης αμυντικό χαφ και μπροστά του οι Γιάκος και Νικολιάς, ενώ το επιθετικό δίδυμο αποτέλεσαν οι Παμλίδης και Κρίζμαν.
Από την άλλη ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με σύστημα 4-2-3-1. Στην εστία ήταν ο Σα, δεξί μπακ ο Ελαμπντελαουί και αριστερό ο Κούτρης, ενώ στο κέντρο της άμυνας αγωνίστηκαν οι Βούκοβιτς και Σισέ. Στα αμυντικά χαφ ήταν οι Μπουχαλάκης και Γκιλιέρμε, δεξί εξτρέμ ο Ποντένσε και αριστερό ο Χριστοδουλόπουλος, ενώ ο Φορτούνης ήταν σε επιτελικό ρόλο σαν δεκάρι, πίσω από τον Γκερέρο που ήταν στην κορυφή της επίθεσης.

Αυτογκόλ εσείς; Αυτογκόλ κι εμείς!
Ο Ολυμπιακός θέλησε να επιβάλλει τον ρυθμό του από το ξεκίνημα του παιχνιδιού και με συνεχές passing game κατάφερνε να φτάνει κοντά στην εστία του Βελλίδη. Ο αγωνιστικός χώρος δεν ήταν σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση, όντας καταπονημένος από τις τελευταίες βροχοπτώσεις, σε υποφερτό όμως επίπεδο, αν και δυσκόλεψε τις προσπάθειες των παικτών των δύο ομάδων.
Το δυστύχημα για τους Γιαννιώτες και το ευτύχημα για τους φιλοξενούμενους είναι ότι προηγήθηκαν στην πρώτη κυριολεκτικά φάση του παιχνιδιού. Συγκεκριμένα, μόλις στο 8' ο Φορτούνης εκτέλεσε φάουλ και μετά την αρχική απομάκρυνση του Γιάκου με κεφαλιά, ο αρχηγός του Ολυμπιακού έκανε το κοντρόλ και με εντυπωσιακή ενέργεια «χόρεψε» τους Αποστολόπουλο και Μπουκουβάλα παιρνόντας ανάμεσά τους, έκανε τη σέντρα και ο Σκόνδρας στην προσπάθεια του να διώξει με κεφαλιά την έστειλε άθελά του στα δίχτυα του Βελλίδη για το 0-1.Ήταν το δεύτερο σερί ματς με αυτογκόλ για τον ΠΑΣ μετά από εκείνο του Μιχαήλ στο παιχνίδι με την ΑΕΚ. Το «Ζωσιμάδες» πάγωσε καθώς ο Ολυμπιακός προηγήθηκε πολύ νωρίς στο σκορ, όπως και η ΑΕΚ και μοιραία έγιναν παραλληλισμοί και συνειρμοί για την εξέλιξη του αγώνα.
Αυτή τη φορά όμως οι παίκτες του Γιάννη Πετράκη κατάφεραν να βγάλουν αντίδραση στο γήπεδο και τουλάχιστον δεν παραδόθηκαν αμαχητί στις ορέξεις των «ερυθρόλευκων». Στο 13' ο Κρίζμαν έκλεψε τη μπάλα μετά από λάθος γύρισμα του Μπουχαλάκη προς τον Βούκοβιτς, βγήκε πλάγια δεξιά και έκανε την παράλληλη σέντρα προς τον Παμλίδη, όμως ο Ελαμπντελαουί με τάκλιν αυτοθυσίας έκλεψε την μπουκιά από το στόμα του Κατερινιώτη επιθετικού και έσωσε τον Ολυμπιακό από την ισοφάριση.
Δευτερόλεπτα αργότερα όμως ήρθε το γκολ και η ισοφάριση για τον ΠΑΣ. Συγκεκριμένα, στο 14' ο Νικολιάς κινήθηκε ωραία από δεξιά, άφησε στον Λίλα που έκανε τη σέντρα, ο Σισέ απομάκρυνε πάνω στον Νικολιά που έπιασε με τη μία το σουτ και ο Βούκοβιτς στην προσπάθεια του να βάλει την κόντρα έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Σα και της ομάδας του για το 1-1.
Αξιοσημείωτο στατιστικό για τον Σέρβο Βούκοβιτς του Ολυμπιακού είναι πως αποτελεί... πρώτο σκόρερ στα αυτογκολ καθώς έχει πετύχει 3 στο φετινό πρωτάθλημα εναντίον της ομάδας του. Κόντρα στον ΠΑΟΚ στο Φάληρο, με τη Ξάνθη στα Πηγάδια και προχτές στο «Ζωσιμάδες».

Η μεγάλη ευκαιρία με Παμλίδη
Η γρήγορη ισοφάριση του ΠΑΣ μέσα σε έξι λεπτά στο γκολ του Ολυμπιακού ανέτρεψε τη ψυχολογία των παικτών του Γιάννη Πετράκη. Οι Ηπειρώτες είχαν την μεγάλη ευκαιρία για την ανατροπή στο 18' αλλά την σπατάλησαν. Μετά από μια γρήγορη αντεπίθεση, ο Κρίζμαν άνοιξε γρήγορα και έξυπνα στον Νικολιά, αυτός με την μία στον αμαρκάριστο Παμλίδη, ο οποίος όμως μπερδεύτηκε πάνω στον βηματισμό του με αποτέλεσμα να μην βρει όπως θα ήθελε τη μπάλα και ουσιαστικά να μην σουτάρει καν απέναντι στον Σα.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το ματς θα είχε εντελώς διαφορετική τροπή αν ο ΠΑΣ είχε καταφέρει να πετύχει δεύτερο τέρμα μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Δεν τα κατάφερε όμως και με το «αν» δεν παίρνεις αποτελέσματα και νίκες στο ποδόσφαιρο.

Προβάδισμα με Χριστοδουλόπουλο
Ο Ολυμπιακός συνέχισε να έχει τον έλεγχο της μεσαίας γραμμής και ένα συντριπτικό ποσοστό κατοχής μπάλας της τάξης του 75% έναντι μόλις 25% του ΠΑΣ. Παρόλα αυτά οι «ερυθρόλευκοι» δεν ήταν και ιδιαίτερα απειλητικοί προς την εστία του Βελλίδη.
Τελικά οι Πειραιώτες πήραν και πάλι το προβάδισμα στο σκορ στο 37' με σκόρερ τον Χριστοδουλόπουλο. Ο δαιμόνιος Ποντένσε με μαγική ντρίπλα απέφυγε τον Νικολιά, ξεπέρασε στη συνέχεια τον Μπουκουβάλα στο σπριντ και έβγαλε συστημένη σέντρα για τον Χριστοδουλόπουλο, ο οποίος με κεφαλιά νίκησε τον Βελλίδη και πέτυχε το 1-2.
Ήταν μόλις το δεύτερο γκολ του Χριστοδουλόπουλου στο φετινό πρωτάθλημα, όμως το τέρμα σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανήκει στον Πορτογάλο Ποντένσε που ήταν και από τους κορυφαίους του Ολυμπιακού στο προχθεσινό παιχνίδι.
Στο 43΄ Ποντένσε και Χριστοδουλόπουλος ξανασυνεργάστηκαν, αυτή τη φορά από αριστερά και ο 32χρονος Έλληνας μεσοεπιθετικός βγήκε απέναντι από τον Βελλίδη, όμως ο πορτιέρο του ΠΑΣ του έκλεισε καλά το οπτικό πεδίο και έδιωξε σε κόρνερ το πλασέ του από πλάγια θέση.
Το πρώτο ημίχρονο έληξε με τον ΠΑΣ να είναι πίσω στο σκορ με 1-2 και τον Ολυμπιακό να εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ατομική ποιότητα κάποιων πρωτοκλασάτων παικτών του όπως οι Φορτούνης και Ποντένσε, χωρίς όμως συνολικά να πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης.

Ευκαιρίες στο ξεκίνημα
Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε επιθετικά και στα πρώτα λεπτά της επανάληψης και είχε μια καλή ευκαιρία στο 46' με δεξί σουτ του Χριστοδουλόπουλου που ανάγκασε τον Βελλίδη σε εντυπωσιακή εκτίναξη προκειμένου να διώξει σε κόρνερ.
Στο 48' ο Ολυμπιακός βρέθηκε κοντά στο δεύτερο αυτογκολ και μάλιστα και πάλι με τον Βούκοβιτς, όταν ο Νικολιάς έκανε το σουτ, ο Σισέ έδιωξε πάνω στο σώμα του Σέρβου και παραλίγο να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα του Σα. Χαρακτηριστική η αντίδραση του Σέρβου αμυντικού που σήκωσε τα χέρια ψηλά, μην πιστεύοντας και ο ίδιος το κάζο των δύο αυτογκόλ που απέφυγε.
Δευτερόλεπτα αργότερα ο ΠΑΣ ζήτησε πέναλτι σε σπρώξιμο του Κούτρη πάνω στον Λίλα, όμως ο διαιτητής Παπαδόπουλος έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι.
Ένα σουτ του Γκιλιέρμε στο 54' δεν ανησύχησε ιδιαίτερα τον Βελλίδη, ενώ δευτερόλεπτα αργότερα ο Κρίζμαν κέρδισε τις κόντρες και έκανε το σουτ, το οποίο αδύναμα πήγε στα χέρια του Σα.
Στο 62΄ ο Ολυμπιακός βγήκε στην αντεπίθεση από αριστερά, ο Κούτρης πάσαρε στον Χριστοδουλόπουλο, ο οποίος σούταρε άστοχα δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι του Βελλίδη. Η μεγαλύτερη ευκαιρία του Ολυμπιακού στο β' μέρος

Αλλαγή συστήματος από Πετράκη
Βλέποντας τον χρόνο να κυλάει εναντίον του ΠΑΣ ο Πετράκης προσπάθησε να αλλάξει τις ισορροπίες του παιχνιδιού και πέρασε στο ματς τον Αθανασιάδη στη θέση του Γιάκου και γυρίζοντας το σύστημα σε 4-4-2 με τον Λίλα να προωθείται στα χαφ.
Παρόλα αυτά ο ΠΑΣ δεν κατάφερε να γίνει απειλητικός για την εστία του Σα. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός είχε στο 73' τη μεγαλύτερη ευκαιρία του β' μέρους όταν ο Γκιλιέρμε έσκαψε για τον Φορτούνη και αυτός έπιασε το μονοκόματο σουτ απέναντι στον Βελλίδη, αλλά η μπάλα έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού ήταν σε θέση offside όταν δέχτηκε την πάσα αλλά δεν καταλογίστηκε από τον δεύτερο βοηθό Νατσιόπουλο.
Στο 78' ο Ολυμπιακός ζήτησε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Σιόντη πάνω στον Φορτούνη, αλλά αδίκως καθώς ακόμα κι αν υπάρχει μαρκάρισμα, αυτό ξεκάθαρα ήταν εκτός περιοχής.
Ο Πετράκης έριξε στο τελευταίο δεκάλεπτο στο ματς τους Ξύδα και Νάουμετς στις θέσεις των Παμλίδη και Σιόντη αντίστοιχα, όμως ελάχιστα άλλαξαν όσον αφορά την επιθετική εικόνα των Ηπειρωτών.
Η πιο σημαντική στιγμή του ΠΑΣ για την ισοφάριση χάθηκε στο 85' όταν ο προωθημένος Τζημόπουλος πήρε την κεφαλιά μετά από φάουλ του Ξύδα, όμως η μπάλα έφυγε δίπλα από το κάθετο δοκάρι του Σα και το 1-2 έμεινε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Παπαδόπουλου.
Ήταν η δέκατη φετινή ήττα του ΠΑΣ σε 16 παιχνίδια καθώς εκκρεμεί ακόμα το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Μπορεί η εικόνα της ομάδας της Ηπείρου να ήταν βελτιωμένη σε σχέση με το παιχνίδι με την ΑΕΚ, ωστόσο βαθμολογικά δεν κατάφερε να αποκομίσει κάτι και έτσι συνεχίζει να βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη της βαθμολογίας. Μετά, μάλιστα τη χθεσινή νίκη του ΌΦΗ επί του Παναιτωλικού, ο ΠΑΣ υποχώρησε στην 13η θέση της βαθμολογίας η οποία οδηγεί σε αγώνα μπαράζ.
Το παιχνίδι του ερχόμενου Σαββάτου με τον Απόλλωνα στο «Ζωσιμάδες» έχει αποκτήσει οριακό χαρακτήρα και είναι μονόδρομος η νίκη, όμως πρώτα στον ΠΑΣ κοιτούν το αυριανό παιχνίδι Κυπέλλου με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη στη ρεβάνς του 1-1 πριν δύο εβδομάδες στα Γιάννινα.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ (ΠΑΣ Γιάννινα):
«Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι πιστεύω ότι μπορούσαμε και δικαιούμαστε περισσότερα πράγματα παίζοντας απέναντι σε μια ομάδα που είναι σε καλό φεγγάρι και παίζει παρά πολύ καλό ποδόσφαιρο. Νομίζω ότι είχαμε τον έλεγχο του αγώνα όσον αφορά τις ισορροπίες και στην ουσία η ομάδα του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο προηγήθηκε με δύο γκολ με την ατομική ικανότητα κάποιων παικτών. Στο διάστημα αυτό πιστεύω ότι και εμείς ήμασταν επικίνδυνοι και δημιουργικοί και θα μπορούσαμε να πετύχουμε και άλλο γκολ. Στο δεύτερο ημίχρονο το παιχνίδι κύλησε ισορροπημένα, είχε ο Ολυμπιακός μια ευκαιρία και κάποιες προϋποθέσεις, αλλά νομίζω ότι και πάλι ήμασταν ανταγωνιστικοί και θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα στην επίθεση».
Για το παιχνίδι με τον Απόλλωνα Σμύρνης: «Είναι νωρίς να μιλήσουμε για αυτό το παιχνίδι. Έχουμε ένα άλλο παιχνίδι μπροστά μας την Τρίτη .Για εμένα το πιο σπουδαίο πράγμα στη ζωή μου είναι αυτό που έχω μπροστά μου να διαχειριστώ στην καθημερινότητα. Έτσι βλέπουμε τα πράγματα, να είμαστε καλά με τον Πανιώνιο να προσπαθήσουμε να περάσουμε στον επόμενο γύρο και όταν θα έρθει η στιγμή για τον Απόλλωνα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε και στα δύο παιχνίδια».
Για την διαχείριση μετά την ήττα από την ΑΕΚ: «Εμείς είμαστε πολλά χρόνια μαζί και ο καθένας κρίνεται αυτά που λέει και κάνει. Δεν χρειάζεται να πω τίποτα περισσότερο, αν θέλω να πω κάτι θέλω να το κάνω μέσα από τη δουλειά μου. Στη ζωή δεν υπάρχουν μόνο καλές στιγμές, υπάρχουν καλές και κακές στιγμές και αυτό ισχύει για όλους του ανθρώπους και για όλες τις ομάδες. Σημαντικό είναι να βρεις τον τρόπο να μπορείς να διαχειριστείς αυτές τις κακές στιγμές, να κοιτάς μπροστά, να βελτιώνεσαι, να γίνεσαι καλύτερος και να μαθαίνεις μέσα από αυτά που βιώνεις. Σαν άνθρωπος είμαι σε αυτή την διαδικασία και αυτό είναι στάση ζωής».
Για τις μεταγραφές: «Ότι είναι να ανακοινωθεί θα γίνει από την διοίκηση. Νομίζω ότι κάτι θα προκύψει ακόμη».
Για τη μεταγραφή του Νορβηγού Γιόνασεν: «Θα ανακοινωθεί αν ισχύει ή όχι αυτό».
Για το αν θα κάνει αλλαγές στο κύπελλο με τον Πανιώνιο: «Θα σκεφτούμε με ωριμότητα να κάνουμε την καλύτερη διαχείριση. Να είμαστε καλοί με τον Πανιώνιο και να διεκδικήσουμε την πρόκριση και να κάνουμε την καλύτερη διαχείριση για το παιχνίδι με τον Απόλλωνα».
Για το αν ισχύει αυτό που είπε στου οπαδούς ότι ο καπετάνιος φεύγει από το καράβι τελευταίος: «Εγώ θέλω πάντα να κρίνομαι για αυτά που λέω. Όλα τα χρόνια μέσα από τη στάση μου θέλω να δείχνω τις απαντήσεις και αυτή είναι η απάντηση μου σε αυτό που με ρωτάτε».
Για τη συνέπεια ορισμένων παικτών: «Δεν είναι ώρα, δεν είναι θέμα και δεν είναι δική μου δουλειά αυτό, δεν είμαι αστυνομικός. Εγώ κρίνω τον κάθε παίκτη μέσα στο παιχνίδι, δεν είναι στη δική μου δουλειά και δεν είναι κομμάτι που θέλω να συζητήσω και δεν είναι κάτι που πρέπει να κοινοποιήσω».
Για το αν στόχος είναι το κύπελλο: «Έχουμε 13 ματς για το πρωτάθλημα και θα δούμε στο τέλος. Νομίζω ότι η απάντηση στην ερώτηση που κάνετε είναι εύλογη. Έχουμε ένα παιχνίδι μπροστά μας που μπορούμε να αλλάξουμε το σκορ. Θα δώσουμε τη μάχη μας για να τα καταφέρουμε».

Πέδρο Μαρτίνς (Ολυμπιακός)
«Καμία αμφιβολία δεν έχουμε για τη δίκαιη νίκη. Στο πρώτο ημίχρονο τα πράγματα ήταν αρκετά ισορροπημένα, καταφέραμε να βάλουμε ένα γρήγορο γκολ στην πρώτη μας προσπάθεια όπως και ο ΠΑΣ μπόρεσε να βάλει γρήγορα γκολ και να μας ισοφαρίσει και αυτό μας υποχρέωσε να δουλέψουμε πολύ. Και οι δύο ομάδες προσπάθησαν στο πρώτο μέρος να προσαρμοστούν στην κατάσταση του αγωνιστικού χώρου που ήταν πολύ κακός και δεν επέτρεψε στους παίκτες να κάνουν πολλά πράγματα.
Στο δεύτερο ημίχρονο ήμασταν καλύτεροι, δημιουργήσαμε περισσότερες ευκαιρίες, δεν επιτρέψαμε στον ΠΑΣ να μας απειλήσει. Σε ένα τέτοιο αγωνιστικό χώρο που οι ποδοσφαιριστές δεν μπορούνε να κάνουν πολλά πράγματα απέναντι σε μια ομάδα όπως ήταν ο ΠΑΣ που μας υποχρέωσε να δουλέψουμε πολύ, ήμασταν ανώτεροι, πιο αποτελεσματική και η νίκη μας είναι δίκαιη».

 

Τρίτη μεταγραφή ο Σέρβος Πάντελιτς

 Την τρίτη του χειμερινή μεταγραφή πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής ο ΠΑΣ καθώς απέκτησε τον Σέρβο μεσοεπιθετικό Ντούσαν Πάντελιτς.
Μετά την προσθήκη του επιθετικού Δημήτρη Μάνου που ήρθε δανεικός από τον Ολυμπιακό και του Γεωργιανού αριστερού μπακ Λάσα Σεργκελασβίλι η ομάδα της Ηπείρου απέκτησε και «δεκάρι» από την αγορά της Σερβίας.
Το σίριαλ με τον Πάντελιτς κράτησε περίπου ένα μήνα και χθες ο Σέρβος ποδοσφαιριστής βρέθηκε στα Γιάννινα και παρακολούθησε την αναμέτρηση του ΠΑΣ με τον Ολυμπιακό. Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής ημέρας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣ Γιώργο Χριστοβασίλη και χτες υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τους Ηπειρώτες με άγνωστη χρονική διάρκεια καθώς δεν ανακοινώθηκε κάτι σχετικό από πλευράς ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα
Η ΠΑΕ Π.Α.Σ. Γιάννινα 1966 ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας με το Σέρβο ποδοσφαιριστή Dušan Pantelić.
Γεννημένος στις 15 Απριλίου 1993, είναι μεσοεπιθετικός προερχόμενος από την ομάδα πρώτης κατηγορίας της Σερβίας Ράντνικ Σουρντούλιτσα.
Στο παρελθόν έχει αγωνιστεί με τις ομάδες Mladenovac, Teleoptik, Voždovac, Napredak, Bežanija και Novi Pazar, ενώ ξεκίνησε την καριέρα του από την Rad Beograd. Στην ομάδα μας θα αγωνιστεί με τη φανέλα 35.

Στις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης
του ΠΑΣ, ο Πάντελιτς σημείωσε:
«Είμαι χαρούμενος για την συμφωνία μου με την ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα. Θέλω να αγωνιστώ και ελπίζω να μπορέσω να προσφέρω, ώστε η ομάδα να πετύχει τους στόχους της».