ΟΧΙ στο νέο «λαβύρινθο» του ΕΟΠΥΥ λένε επιστήμονες της Ειδικής Αγωγής

on .

LOGOTHERAPEYTRIA

• Ακόμη ένα επεισόδιο στο «σήριαλ» αποζημίωσης των επιστημόνων που παρέχουν υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής (Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, κ.α.), εκτυλίσσεται τις τελευταίες μέρες έπειτα και από την ψήφιση νόμου, με τον οποίο αλλάζει ριζικά η διαδικασία αποζημίωσης των υπηρεσιών τους και η πληρωμή από τα ταμεία θα αποτυπώνεται σε voucher (κουπόνι)!  
Όπως είναι φυσικό, το γεγονός προκάλεσε την άμεση και δυναμική  αντίδραση των επιστημόνων που παρέχουν υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής, και σε κοινό Δελτίο Τύπου καταγγέλλουν ότι «Το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ επιχειρούν για άλλη μία φορά να επιβάλουν στους επιστήμονες που παρέχουν Ειδικές Θεραπείες (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κ.λπ.) μια έμμεση σύμβαση με επαχθείς όρους, η οποία έχει έναν και μοναδικό στόχο: την οριζόντια μείωση της δαπάνης για τα παιδιά και τους εφήβους που χρήζουν ειδικών θεραπειών» και προσθέτουν ότι «δεν θα δεχθούν καμία εκβιαστική έμμεση σύμβαση από τον ΕΟΠΥΥ, με όποια μορφή και εάν προταθεί και δεν πρόκειται να δεχθούν ως πληρωμή τα voucher του ΕΟΠΥΥ με τους επαχθείς και εν πολλοίς απροσδιόριστους όρους»!  
Στην Ήπειρο…
Με την γνωστοποίηση της εν λόγω νομοθετικής παρέμβασης, τόσο οι Σύλλογοι Ειδικής Αγωγής όσο και οι γονείς, εξέφρασαν την έντονη αντίδραση και δυσαρέσκειά τους.  Στα Γιάννινα πρόσφατα συναντήθηκαν άτυπα οι επιστήμονες του κλάδου (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κ.α.) και εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στις αλλαγές που προωθούνται, ενώ παρόμοιες συναντήσεις έγιναν και σε Άρτα και Πρέβεζα.  Αντίστοιχη είναι και η αντίδραση των γονέων οι οποίοι ανησυχούν για το κατά πόσο οι θεραπευτές θα δεχθούν τα voucher. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «θα περιφερόμαστε λοιπόν οι γονείς, αναζητώντας παρόχους πρόθυμους να δεχτούν τη βεβαίωση αποζημίωσης για να την εξαργυρώσουν και ταυτόχρονα θα γνωρίζουμε ότι στο εγγύς μέλλον, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τους ζητηθεί να επιστρέψουν μέρος από τα χρήματα που απέδωσε ο ΕΟΠΥΥ με το clawback και rebate». Και συνεχίζουν: «Οι γονείς πασχίζουμε να επιλέξουμε τους κατάλληλους θεραπευτές για να βοηθηθεί το παιδί μας. Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να αλλάξουμε θεραπευτές, χωρίς το δικαίωμα επιλογής, όπως και στην περίπτωση που καθιερωθεί η σύμβαση των ιδιωτικών κέντρων με τον ΕΟΠΥΥ. Πόσο ηθικό είναι, το κράτος να σε οδηγεί συνειδητά, σε σύγκρουση με μία επαγγελματική ομάδα στο όνομα του… εξορθολογισμού;»
Διαδικασία… «λαβύρινθος»!
Οι οργανώσεις των επιστημόνων Ειδικής Αγωγής επιχειρούν σε Δελτίο Τύπου να εξηγήσουν τον «λαβύρινθο» των διαδικασιών που θα υπάρξει από το voucherέως και την εξόφλησή τους από τον ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα αναφέρουν: «με την έκδοση ηλεκτρονικής γνωμάτευσης από παιδίατρο, παιδοψυχίατρο, νευρολόγο-ψυχίατρο κ.λπ. εκδίδεται παράρτημα της γνωμάτευσης που προσδιορίζει το προς αποζημίωση ποσό σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΟΠΥΥ και το οποίο παραδίδεται στον δικαιούχο (ασφαλισμένο) προκειμένου αυτός να το καταθέσει αντί χρημάτων (υπό μορφή κουπονιού – voucher) στον ιδιώτη επιστήμονα, που παρέχει ειδική θεραπεία. Αυτός με τη σειρά του, θα το καταθέσει προς πληρωμή στον ΕΟΠΥΥ με την προβλεπόμενη διαδικασία και τις προβλεπόμενες κρατήσεις του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back) και έκπτωσης επί του τζίρου (rebate)»!
Δεν είναι η πρώτη φορά!
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προσπαθεί να επιβάλει «ετσιθελικά» και χωρίς κανενός είδους προεργασία και προπαντός διάλογο με τους Συλλόγους έναν… εξορθολογισμό στο πεδίο της Ειδικής Αγωγής. Αντίστοιχη νομοθετική παρέμβαση έγινε και πριν ενάμισι περίπου χρόνο, όταν στις 24 Δεκεμβρίου (παραμονή Χριστουγέννων) 2016 κλήθηκαν τα μέλη των Συλλόγων Ειδικής Αγωγής να υπογράψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ στις 27 Δεκεμβρίου (δυο μέρες μετά!) με επαχθείς όρους. Ο γενικός ξεσηκωμός των Συλλόγων τότε αλλά κυρίως των γονέων, που συναισθανόμενοι το τι διακυβεύεται σε βάρος της ποιότητας των υπηρεσιών που λαμβάνουν τα παιδιά τους, «πάγωσε» την ρύθμιση.