Το πρώτο βήμα έκανε ο Βίκος για την άνοδο

on .

pas ibc

• Το πρώτο βήμα για την κατάκτηση του τίτλου της ΕΣΚΑΒΔΕ και την άνοδο στην Γ’ Εθνική έκανε ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος επικράτησε με 80-73 του συμπολίτη IBC και έκανε το 1-0 στην σειρά των τελικών μετά από ένα συγκλονιστικό σε εξέλιξη παιχνίδι.

Η εκπληκτική εμφάνιση του Χρύση με 33 πόντους δεν κατάφερε να φέρει το ροζ φύλλο αγώνα στην ομάδα του IBC.
Το ματς ήταν ένα ακόμα δυνατό ντέρμπι ανάμεσα σε δύο εξαιρετικές ομάδες, με το πάθος  και τη θέληση για τη νίκη να ξεχειλίζουν. Ο ΠΑΣ βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο στο ξεκίνημα  της τελευταίας περιόδου, όμως με την ώθηση των οπαδών του και με την εμπειρία κάποιων παικτών του πήρε τη νίκη και έκανε το πρώτο βήμα για την άνοδο στην Γ Εθνική.
Η ομάδα του Κώστα Σδράκα ξεκίνησε πολύ δυνατά το ματς και πήρε το προβάδισμα με 9-2. Η απάντηση του IBC όμως ήταν άμεση και μείωσε σε 11-6. Μάλιστα με τέσσερις μαζεμένους πόντους  του Αντώνη Χρύση και ένα απίθανο τρίποντο του Πρέντζα το IBC  πήρε για πρώτη φορά το προβάδισμα με 13-14  στα μέσα της πρώτης περιόδου. Μουζακίτης  και Μάντζιος Δ. έδωσαν και πάλι προβάδισμα στον ΠΑΣ με 17-14. Ένα κλέψιμο του Ματσάγγα από τον Τσίρμπα και ένα αντιαθλητικό φάουλ έδωσε δικαίωμα για δύο βολές σε νεκρό χρόνο και έτσι το πρώτο δεκάλεπτο τελείωσε με τον ΠΑΣ προηγούμενο με 17-16.
Στη δεύτερη περίοδο ο Πάτρας με δύο απανωτά έμμεσα τρίποντα (καλάθι και φάουλ) απάντησε στους 4 αρχικούς πόντους του Χρύση και ο ΠΑΣ έχτισε μια διαφορά 7 πόντων (27-20). Η διαφορά αυτή ροκανίστηκε άμεσα από το IBC, το οποίο με τον Δάσκαλο μείωσε σε απόσταση αναπνοής (29-28). Μουζακίτης και  Πανάρας  άνοιξαν και πάλι τη διαφορά στο 35-28, όμως το IBC μείωσε και πάλι σε 35-33 2 λεπτά πριν το φινάλε του πρώτου μέρους. Ένα buzzer beater του Πανάρα με τη λήξη έφερε τον ΠΑΣ στο +7 (42-35) στο τέλος της δεύτερης περιόδου και του πρώτου ημιχρόνου.
Τέσσερις πόντοι στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου έκαναν για πρώτη φορά τη διαφορά διψήφια, με τον ΠΑΣ να προηγείται με +11 (46-35). Όμως το ψυχωμένο IBC δεν τα παράτησε. Ένα τρίποντο του Χρύση και έξι μαζεμένοι πόντοι του Ματσάγγα έφεραν ένα σερί για την ομάδα του Γιάννη Παπαδόπουλου και η διαφορά ψαλιδίστηκε και πάλι στο 49-44. Ένα τρίποντο του Πανάρα έφερε και πάλι τη διαφορά στο +8 (57-49). Χρύσης και Πρέντζας πήραν το IBC στις πλάτες τους και ροκάνισαν τη διαφορά. Μάλιστα με τρίποντο του Χρύση υπό ασφυκτική πίεση το IBC πήρε μετά από αρκετή ώρα το προβάδισμα στο τέλος της  τρίτης περιόδου με 59-60.
Οι τυπικά φιλοξενούμενοι έδειχναν να έχουν το momentum της αναμέτρησης και τη ψυχολογία με το μέρος τους. Στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου άυξησαν τη διαφορά στο +5 (59-64), όμως ο Μουζακίτης με τρίποντο μείωσε σε 62-64. Δύο προσωπικές επιθέσεις με Μάλλιο και Δάσκαλο έφεραν το IBC προηγούμενο με 6 (64-70) 5' και 50'' πριν το φινάλε.
Ένα από τα πιο καθοριστικά σημεία του παιχνιδιού που γύρισε τη ψυχολογία προς τον ΠΑΣ ήταν ένα απίστευτο τρίποντο του Μιχαήλ από τα 8 μέτρα, με τη διαφορά να πέφτει στους 3 (67-70).
Συνεχόμενες λάθος επιλογές στην επίθεση των παικτών του IBC και ευστοχία εκείνων του ΠΑΣ στις βολές έφεραν το ματς στα ίσια (70-70) 1' και 59'' πριν το φινάλε.
Δύο βολές του Μουζακίτη και ένα κλέψιμο του Πανάρα με ένα εύκολο λέι απ στον αιφνιδιασμό έφεραν το 74-70, όμως το IBC μείωσε και πάλι σε 74-72 με τον Χρύση. Στην καθοριστική επίθεση του παιχνιδιού η μπάλα πήγε στον Πάτρα, ο οποίος με τρίποντο στα 19'' έκανε το 77-72 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς και στην ουσία έδωσε τη χαρίστικη βολή στο IBC.
Ο Χρύσης με τρίποντο της απελπισίας προσπάθησε ανεπιτυχώς να φέρει και πάλι το ματς στους 2 πόντους και το ματς κρίθηκε. Το τελικό σκορ μετά τις βολές ήταν 80-73 με τον ΠΑΣ να κάνει το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την άνοδο και το IBC να χάνει την ευκαιρία για το break.
Το επόμενο παιχνίδι των δύο ομάδων είναι το ερχόμενο Σάββατο (21/04) στις 20:00. Αν ο ΠΑΣ νικήσει θα κατακτήσει το πρωτάθλημα και μαζί την άνοδο, ενώ αν επικρατήσει το IBC η σειρά θα πάει και σε τρίτο παιχνίδι για να αναδειχτεί ο πρωταθλητής.
Διαιτησία:  Μαντήλας - Ντάγκας
Τα δεκάλεπτα:  17-16, 42-35, 59-60, 80-73.
Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα (Κώστας Σδράκας): Μιχαήλ 8(2), Πανάρας 19 (2), Μουζακίτης 14(2), Τσίρμπας  3(1), Τώνης, Ζήκος, Καρασίμος, Μάντζιος Δ. 6, Πάτρας 19 (1), Πανταζής 3 (1), Μάντζιος Π. 4, Γιωτάκης 4.
IBC (Γιάννης Παπαδόπουλος):  Κωστούλας, Ματσάγγας 10, Κρικώνης, Κακατσίδης, Μάλλιος 6, Πρέντζας  16 (2), Κουλουμπής, Κρανης, Πατραμάνης, Χρύσης  33 (2), Τσιρώνης, Δάσκαλος 8.