Ο Έντι Ράμα περιορίζει τις ελευθερίες των μειονοτήτων

on .

XIMARA DIADHLOSH

• Επίσημη είναι η ελληνική γλώσσα στους Δήμους Δρόπολης και Φοινίκης, όχι όμως στις περιφέρειες Αργυροκάστρου, Αυλώνας και Κορυτσάς, και με την αλβανική βούλα, αλλά οι Βορειοηπειρώτες αντιδρούν, γιατί δεν καλύπτεται το σύνολο των περιοχών, όπου ζει η ελληνική μειονότητα!
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο περί μειονοτήτων, που ψηφίστηκε στην αλβανική Βουλή από 102 βουλευτές, 10 είπαν όχι, σε σύνολο 140, και με πολλές αντιδράσεις από τους Έλληνες, αφού θεωρούν ότι δεν κατοχυρώνεται επί της ουσίας κανένα ανθρώπινο δικαίωμα και όλα περνούν από τις αποφάσεις της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης,  οι μειονοτικές κοινότητες που υπερβαίνουν το 20% του συνόλου του πληθυσμού σε δήμους ή περιφέρειες έχουν το δικαίωμα να κάνουν χρήση της μητρικής τους γλώσσας ως δεύτερης επίσημης. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Θα μπορεί να χρησιμοποιείται η ελληνική στα έγγραφα των δύο αυτών Δήμων,  στα ονόματα των οδών, στις διοικητικές μονάδες, στην παροχή επίσημων πληροφοριών και στην εκπαίδευση.
Η πρόταση των Ελλήνων
Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Μειονότητας θεωρούν δίκαια και ιδανική την πρότασή τους, στην οποία προβλέπεται: Εάν ο μειονοτικός πληθυσμός υπερβαίνει το 1/3, να υπάρχει ισοτιμία της μειονοτικής και κρατικής γλώσσας. Εάν ο μειονοτικός πληθυσμός υπερβαίνει το 15% να υπάρχει παράλληλη χρήση της μειονοτικής γλώσσας.  Στις  περιφέρειες Αργυροκάστρου, Αυλώνας και Κορυτσάς, ο νόμος δεν δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης της ελληνικής γλώσσας, γιατί, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, που αμφισβητήθηκε έντονα από τους Βορειοηπειρώτες, δεν έχουν τα απαραίτητα ποσοστά! Με βάση αυτήν την απογραφή, η περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό μειονοτικού πληθυσμού είναι αυτή του Αργυροκάστρου, όπου το 7,43 % είναι ελληνικής καταγωγής. Ακολουθεί η περιφέρεια Αυλώνας, με το 6,68 % του πληθυσμού να είναι επίσης ελληνικής καταγωγής, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η περιφέρεια Κορυτσάς, όπου Έλληνες δεν καταγράφτηκαν (!!!), ενώ  το 1,78 % του πληθυσμού βρέθηκε να είναι Σκοπιανοί.
Διαμαρτυρίες 
Η οργάνωση των Ελλήνων "ΟΜΟΝΟΙΑ" και το Κόμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" του Βαγγέλη Ντούλε, ο οποίος καταψήφισε το νόμο περί μειονοτήτων, διαμαρτύρονται ότι αντί να εξειδικευθούν, διευρυνθούν και κατοχυρωθούν  τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων, που προβλέπονται στη Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμπιέζονται. Σημειώνουν ότι ο νόμος μειώνει την αυτενέργεια των εθνικών μειονοτήτων.  Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στους περιορισμούς όσον αφορά τον σεβασμό των εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και περιουσιακών δικαιωμάτων.
Αντίδραση ΥΠΕΞ
Την αντίδραση και του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η ψήφιση από την αλβανική Βουλή του Νόμου περί «προστασίας των μειονοτήτων». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, εκφράζοντας την δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αντί να διασφαλίζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη χώρα βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων, το νομοσχέδιο που υπερψήφισε η αλβανική Βουλή για την προστασία των μειονοτήτων διαιωνίζει τις αυθαιρεσίες του καθεστώτος Χότζα. Είναι ένα βήμα μπροστά για υπαρκτές και ανύπαρκτες μειονότητες και ένα βήμα πίσω για την κυριότερη και υπαρκτή μειονότητα της Αλβανίας».
Μήνυμα Παυλόπουλου
Την ίδια ώρα, αυστηρό μήνυμα προς την Αλβανία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από την Κέρκυρα όπου βρέθηκε για τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον Ιωάννη Καποδίστρια. «Συμπεριφορές διεθνούς τυχοδιωκτισμού σαν αυτές που βλέπουμε τελευταία να αναπτύσσονται μεταξύ Τιράνων και Πρίστινας είναι συμπεριφορές ωμής παραβίασης δικαιωμάτων του ανθρώπου και συμβαίνει με τις μειονότητες ή παραδείγματος χάριν με το δικαίωμα της ιδιοκτησίας», τόνισε με έμφαση για να προσθέσει: «ήδη η Αλβανία δυστυχώς υπονομεύει την ενταξιακή της πορεία και αυτό είναι δική της ευθύνη. Πάντως, εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές».
Οι Βλάχοι
Οι Βλάχοι της Αλβανίας, σύμφωνα με το νέο νόμο περί μειονοτήτων στη γειτονική χώρα, περιλαμβάνονται στις οκτώ αναγνωρισμένες μειονότητες, δηλαδή την Ελληνική, τη Σλαβομακεδονική, τη Βλάχικη (Vllahe/ Arumune), τους Ρομά, τους Αιγυπτίους, τους Μαυροβούνιους, τους Σέρβους, τους Βόσνιους και τους Βουλγάρους. Ο πρόεδρος της Ένωσης Βλάχων Θανάσης Πότσης, εκτός των άλλων, αναφέρει ότι οι Βλάχοι στα Βαλκάνια έχουν ελληνική και ιλλυρικη καταγωγή, δεν αποτελούν ξεχωριστό έθνος και ζητούν να αναφέρονται ως γλωσσική μειονότητα και όχι ως εθνική.
Η. Μ.