Οριστικά μέσω Θεσπρωτίας στην Ιταλία ο αγωγός φυσικού αερίου

on .

FYSIKO AERIO AGOGOS

Ενεργειακός κόμβος με… υπογραφή καθίσταται η Ήπειρος! Συγκεκριμένα με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίστηκε διαδρομή του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου διασύνδεσης Ελλάδος – Ιταλίας με τις συνοδευτικές εγκαταστάσεις που προβλέπονται στο Ελληνικό τμήμα του έργου.

Ο αγωγός στο ελληνικό έδαφος θα ξεκινά από τα Ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους και θα τερματίζει στο Φλωροβούνι Θεσπρωτίας, περιοχή από την οποία θα αρχίζει ο υποθαλάσσιος αγωγός που θα καταλήγει στο Οτράντο της Ιταλίας. Στο ίδιο σημείο θα υπάρχει σύνδεση και με τον αγωγό East Med, δίνοντας πλέον άλλη προοπτική στην Ήπειρο, καθώς πρόκειται για έργο που ξεπερνά τα εθνικά όρια και αναμένεται να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης.  Η σπουδαιότητα του έργου αποδεικνύεται και από την ένταξή του στον 6ο Κατάλογο έργων κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος. Πέρα από τη γεωστρατηγική σημασία του έργου, για την Ήπειρο ζητούμενο είναι να  υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι στη διαδρομή των δύο αγωγών θα  είναι δυνατή η διανομή φυσικού αερίου στις περιοχές από τις οποίες διέρχεται. Προς το παρόν έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις, οι οποίες όμως θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και στην πράξη. 

Ελληνοϊταλική σύμπραξη 

Το έργο προωθείται από την ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε., η οποία είναι  θυγατρική της IGI Poseidon, στην οποία συμμετέχουν η ΔΕΠΑ και η Ιταλική EDISON. Εκτός από τη μεταφορά φυσικού αερίου, η εταιρία σχεδιάζει τον αγωγό ούτως ώστε να είναι συμβατός και με υδρογόνο. 

Ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Ιταλίας «Ποσειδών» αποτελείται από δύο τμήματα. Το χερσαίο τμήμα έχει μήκος, περίπου 760 χλμ. Και ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους. Διασχίζει πέντε περιφέρειες (Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ηπείρου) και καταλήγει στις ακτές της Θεσπρωτίας. Το υποθαλάσσιο τμήμα του έργου, με μήκος περίπου 210 χλμ. ξεκινάει από την Θεσπρωτία και καταλήγει στο Οτράντο της Ιταλίας. Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί με αρχική δυναμικότητα 12 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως προς την Ιταλία, με δυνατότητα αναβάθμισης μέχρι και σε 20 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στα ελληνικά σύνορα. 

 

Η σύνδεση με τον East Med

Όπως προαναφέρθηκε προβλέπεται το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού να συνδεθεί με τον  East Med στο Φλωροβούνι, ενισχύοντας περαιτέρω την ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας της ΕΕ με τις νέες ανακαλύψεις στη λεκάνη της Λεβαντίνης.