Στη Βουλή οι καταγγελίες για τη στάση πληρωμών δημοσίων έργων

on .

DROMOS ERGA XRHMATA

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Ανάπτυξης και Οικονομικών, σχετικά με τις καταγγελίες εργοληπτικών επιχειρήσεων για τη στάση πληρωμών δημοσίων έργων, αλλά και τις προκλητικές πρακτικές των απευθείας αναθέσεων και των φωτογραφικών διακηρύξεων, κατέθεσαν ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Χρ. Γκόκας και η συνάδελφός του Τόνια Αντωνίου.

Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρουν τόσο οι Τεχνικές Εταιρείες, όσο και οι μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις ασφυκτιούν από τις πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών δημοσίων έργων, καθώς εκδίδουν τιμολόγια, καταβάλουν τις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις τους και η εξόφλησή τους δεν πραγματοποιείται άμεσα από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς.

Επιπρόσθετα τονίζουν ότι το πρόβλημα οξύνεται όταν πλησιάζει το τέλος του έτους, ακόμα και για τα έργα που χρηματοδοτούνται από Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων, παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για «τεράστιο ταμειακό μαξιλάρι» και επαρκή ρευστότητα του Δημόσιου Τομέα.

Ακόμη επισημαίνουν ότι πολύ συχνά οι όροι των διακηρύξεων είναι απολύτως φωτογραφικοί και οι απευθείας αναθέσεις, με πρόσχημα την κατεπείγουσα ανάγκη, χωρίς την υποχρέωση για ανάρτηση στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), έχουν υιοθετηθεί από τις Δημόσιες Υπηρεσίες, και καλούνται για «απευθείας διαπραγμάτευση», όπως αναφέρεται στις καταγγελίες αυτές, συνήθως «οι ίδιοι και οι ίδιοι» εργολήπτες. 

Παράλληλα αναφέρουν ότι οι εργοληπτικές επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλα θεσμικά ζητήματα…

Οι βουλευτές, μεταξύ άλλων, ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς, ποια μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση για την έγκαιρη εξόφληση των τεχνικών έργων, αφού οι καθυστερήσεις οδηγούν σε απόγνωση τους εργολήπτες και τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για να περιοριστούν οι πρακτικές φωτογραφικών διακηρύξεων και των απευθείας αναθέσεων χωρίς καν ανάρτηση στο ΕΣΗΔΗΣ.