Κρίσιμη περίοδος για τον τομέα της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα

on .

AMPELI STAFYLIA

• Σε μια κρίσιμη περίοδο της ιστορίας του, βρίσκεται ο τομέας αμπελοκαλλιέργειας σταφυλιών οινοποιίας στη χώρα μας αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Ιωάννης Βογιατζής (Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΟ), Κωνσταντίνος Ευσταθίου (Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΔΟΑΟ) και Χρήστος Μάρκου (Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΟΣΟΕ).

Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν: «Μετά τις αλληλοδιάδοχες κρίσεις, της δημοσιονομικής που επέβαλε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, της πανδημίας Covid 19 που συρρίκνωσε τις εμπορικές δραστηριότητες ειδικά στην εστίαση και τον τουρισμό, η ενεργειακή κρίση επιδρά πολλαπλασιαστικά, εκτινάσσοντας το κόστος καλλιέργειας σε επίπεδα που καθιστούν την αμπελοκαλλιέργεια οικονομικά ασύμφορη.

»Η λειτουργία της αγοράς οίνου που βρίσκεται σε χρόνια απορρύθμιση και δεν λειτουργεί με όρους υγιούς ανταγωνισμού έχει σαν διαχρονικό αποτέλεσμα τη συμπίεση των τιμών εξαγοράς της πρώτης ύλης,  με επακόλουθο οι αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις οινοσταφύλων να έχουν καταστεί ζημιογόνες».

Παράλληλα σημειώνουν ότι παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των φορέων, η πολιτεία δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για μέτρα στήριξης των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, όπως έπραξε για το σύνολο σχεδόν των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Και με έμφαση τονίζουν ότι «είναι κρίσιμο για την οικονομική επιβίωση του αμπελουργικού πληθυσμού να ληφθούν επειγόντως μέτρα στήριξης, πριν την επέλευση απρόβλεπτων καταστάσεων…».

Στην ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν να αναζητηθεί συνολική λύση για τον κλάδο, χωρίς διαιρέσεις και αποκλεισμούς.