Οι επιστρεπτέες προκαταβολές να μετατραπούν σε επιχορηγήσεις!

on .

EYRO KOMPIOYTERAKI STYLO

• Τον δικό τους Γολγοθά συνεχίζουν να ανεβαίνουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που προσπαθούν να κρατηθούν ζωντανές από την οικονομική και πανδημική κρίση των τελευταίων ετών. Ωστόσο το συνεχιζόμενο ράλι ανατιμήσεων, σε συνδυασμό με το μούδιασμα του καταναλωτικού κοινού, αλλά και τις οικονομικές υποχρεώσεις που τρέχουν,  εντείνουν το κλίμα αβεβαιότητας, κάνοντας πολύ δύσκολη τη βιωσιμότητά τους!

Με αφορμή την ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τις επιστρεπτέες προκαταβολές, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) κρούει καμπανάκι κινδύνου και με επιστολή της προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ζητά την αναστολή της αποπληρωμής και την μετατροπή τους σε επιχορηγήσεις, με στόχο την ενίσχυση και στήριξη των επιχειρήσεων.

Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει στην επιστολή η ΓΣΕΒΕΕ «…Στην παρούσα συγκυρία ο συνδυασμός της ενεργειακής κρίσης, των συνεχόμενων ανατιμήσεων και της εκ νέου έξαρσης της πανδημίας covid-19 δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας, ιδιαίτερα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που διαχρονικά σε περιόδους κρίσεων πληρώνουν δυσανάλογο τίμημα. Η καλή τουριστική περίοδος που διανύουμε δεν αποτελεί για τις επιχειρήσεις εγγύηση βιωσιμότητας, ιδιαίτερα όταν οι μέχρι τώρα ενδείξεις προδιαγράφουν έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα…».

Παράλληλα, η Συνομοσπονδία υπενθυμίζει ότι με βάση την τελευταία έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ,  τρεις στις  δέκα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι ήδη υπερχρεωμένες. Ως εκ τούτου, η προσθήκη ακόμα μιας υποχρέωσης είναι αυτονόητο ότι δημιουργεί ένα επιπρόσθετο εμπόδιο στην προσπάθεια που καταβάλλει ένας μεγάλος αριθμός ΜμΕ να επιβιώσει. 

Ο παραλογισμός του Δημοσίου!

Και δεν είναι μόνο οι διάφορες υποχρεώσεις που… ξεφυτρώνουν σταδιακά για τους μικρομεσαίους, πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με τον παραλογισμό του Δημοσίου, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την επιβίωσή τους. 

Όπως έλεγε στον «Π.Λ.» αγανακτισμένος Γιαννιώτης επαγγελματίας στην προσπάθειά του να εκδώσει ασφαλιστική ενημερότητα βρέθηκε αντιμέτωπος με παράλογες λογικές. Απευθύνθηκε στον ΕΦΚΑ, αλλά το σύστημα έδειχνε ότι υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, αν και ο ίδιος είχε τακτοποιήσει εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις του. 

Πήρε όλα τα χαρτιά, τα κατέθεσε στο υποκατάστημα των Ιωαννίνων και πράγματι ο υπάλληλος του είπε ότι μπορεί να είναι και λάθος του συστήματος. Για να εκδώσει όμως την ασφαλιστική ενημερότητα του ζήτησαν να ξαναπληρώσει (!) τις οφειλές και όταν γίνει η εκκαθάριση θα του επιστραφεί το ποσό! 

Εάν αυτό δεν είναι παραλογισμός του ελληνικού Δημοσίου, τότε τι είναι;