Τον Ιούνιο η επιστροφή του 60% των επιπλέον επιβαρύνσεων

on .

deh

Στα 3,2 δισ. ευρώ ανέρχεται το κόστος των παρεμβάσεων για φθηνότερο ρεύμα (περίπου το 1,1 δισ. ευρώ επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό), όπως ανέφερε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, εξειδικεύοντας όσα ανακοίνωσε προχθές ο πρωθυπουργός, μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς, μιλώντας για μια νέα δυναμική δέσμη παρεμβάσεων που θα απορροφήσει το 70%-80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές κύριας κατοικίας που έχουν ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ θα δουν τον Ιούνιο στον τραπεζικό τους λογαριασμό ένα ποσό που θα φτάνει έως και 600 ευρώ.

Επιδοτήσεις Μαΐου – Ιουνίου

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας τόνισε ότι οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν και τους μήνες Μάιο και Ιουνίου στους λογαριασμούς ρεύματος τους φυσικού αερίου σε οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια. Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια. Η επιδότηση αφορά όλες τις κατοικίες, κύριες και μη κύριες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και για το σύνολο της κατανάλωσης. Ειδικότερα: Στις κύριες κατοικίες, για τις πρώτες 300 kWh θα απορροφηθεί το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα.

Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση διαμορφώνεται σε 205 ευρώ / MWh. Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh σε 160 ευρώ / MWh. Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 kWh τον μήνα το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ / MWh. Για όλες τις μη κύριες κατοικίες, θα επιδοτηθεί η συνολική κατανάλωση με 100 ευρώ / MWh προκειμένου να απορροφήσουμε το 50% της αύξησης. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο θα διαμορφωθεί σε 200 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση του Ιουνίου θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαΐου. Μερικά παραδείγματα για το Μάιο:

- Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε για ρεύμα 100 ευρώ και με την επιδότηση 43,5 ευρώ – έκπτωση 56,5% στη χρέωση ενέργειας.

- Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 400 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 129,2 ευρώ και με την επιδότηση 63,6 ευρώ – έκπτωση 51%.

-Για κατανάλωση 600 kWh, οι καταναλωτές θα πληρώνουν με την επιδότηση 108,2 ευρώ ενώ χωρίς επιδότηση θα πλήρωναν 193,8 ευρώ – έκπτωση 44%. Επιδότηση σε επαγγελματικά τιμολόγια Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120 ευρώ / MWh τον Μάιο για το σύνολο της κατανάλωσης. Επιπλέον, για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, ενισχύεται με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ/MWh το σύνολο της κατανάλωσης. Άρα η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 170 για τον Μάιο.

Από 18 έως 600 ευρώ οι επιστροφές «Ασπίδα προστασίας» για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας χαρακτήρισε το σχέδιο για το φθηνότερο ρεύμα ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης.

Ειδικότερα, σε σχέση με το μηχανισμό επιστροφής κόστους ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές, αφορά χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους, που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε από το κράτος είτε από τους παρόχους.

Η επιδότηση θα δοθεί στον λογαριασμό IBAN του καταναλωτή. Μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτή γίνεται η επιστροφή, όχι βάσει της περιόδου κατανάλωσης. Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται σε 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας, για λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022 και αφορά νοικοκυριά-φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Η επιστροφή δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος τους έξι μήνες άνω των 30 ευρώ. Η ελάχιστη επιστροφή θα είναι 18 ευρώ και η μέγιστη δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ και απαραίτητη είναι η αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα λειτουργήσει τον Ιούνιο.

Οι φορείς της αγοράς Με θετικό μάτι βλέπουν γενικά οι φορείς της αγοράς τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, θεωρώντας ότι θα απορροφηθεί μεγάλο μέρος των κραδασμών που προκάλεσαν στην κοινωνία και την επιχειρηματικότητα οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, ωστόσο επισημαίνουν ότι θα πρέπει να γίνουν κι άλλες παρεμβάσεις.

• Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ τα μέτρα ανακουφίζουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά υπολείπονται των πραγματικών αναγκών.

Όπως εξηγεί, οι λόγοι για τους οποίους οι κυβερνητικές παρεμβάσεις υπολείπονται των πραγματικών αναγκών είναι οι εξής: 2 Η επιστροφή στις τιμές του Δεκεμβρίου 2021, που επιχειρείται με τις παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν, δεν καλύπτει το σύνολο των αυξήσεων που προέκυψαν από την αρχική εκδήλωση της ενεργειακής κρίσης.

-Η αναδρομική επιστροφή του 60% της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος που ανακοινώθηκε για τα νοικοκυριά θα πρέπει να ισχύσει και για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα για τις μικρές και πολύ μικρές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και στερούνται πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα.

- Από τα μέτρα απουσιάζουν δομικές παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα, που θα ρυθμίζουν μια αγορά που διαχειρίζεται ένα δημόσιο αγαθό. Τέτοια είναι: νομοθετική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, σταθερή τιμή κιλοβατώρας για ένα τουλάχιστον έτος, αλλαγή τρόπου υπολογισμού της τιμής του ρεύματος με απεξάρτηση από τον ακριβότερο πάροχο, προσωρινή αναστολή των δικαιωμάτων ρύπων και λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων.

• Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γ. Καρανίκας σε δήλωσή του ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι «το συνολικό πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός - με την αναδρομική επιστροφή στους καταναλωτές μεγαλύτερου μέρους των πρόσθετων επιβαρύνσεων, την κάλυψη του 50% της επιβάρυνσης τον Μάιο και τον Ιούνιο για καταναλώσεις ακόμη και πάνω από 300 κιλοβατώρες, καθώς και την φορολόγηση του 90% των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας – μπορεί να επαναφέρει την ηρεμία που έχει ανάγκη η αγορά. Επίσης, είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις δεν συνδέουν την εφαρμογή των παρεμβάσεων με τις όποιες αποφάσεις της Ε.Ε…».

• Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κων. Κόλλιας, ανέφερε ότι τα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. «Αποτελούν ανάσα για όλους, εστιάζοντας κυρίως στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σε μια περίοδο σημαντικής μεταβλητότητας, όπου η καθημερινότητα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, τόσο για τα νοικοκυριά - που καλούνται να διαχειριστούν και τις αυξήσεις σε βασικά προϊόντα -, όσο και για τις επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή και με τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες.

Σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα περίοδος απαιτεί διαρκή εγρήγορση, μηδενικά περιθώρια εφησυχασμού και συνεχή παρακολούθηση των δεδομένων, όπως διαμορφώνονται για την ελληνική οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητη η στροφή της χώρας μας σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, και η ενίσχυση της ενεργειακής της αυτονομίας…».

• Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννης Μασούτης, χαρακτήρισε σημαντική την κρατική παρέμβαση, καθώς, όπως ανέφερε «θα έχει άμεσο αντίκτυπο στους λογαριασμούς, οι οποίοι τους τελευταίους μήνες προκαλούσαν … ηλεκτροπληξία στους επιχειρηματίες».

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Μασούτης, «αυτά τα "αναχώματα" είναι σημαντικά αλλά δεν είναι αρκετά». Με δεδομένο τις αυξημένες δυσκολίες των επιχειρήσεων, «απαιτείται και ευρωπαϊκή παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, καθώς η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στην ολότητα της από κάθε κράτος μέλος χωριστά».