Πρέπει ή όχι να καταβληθεί ΤΩΡΑ το «πρόστιμο» των 3,5 εκατ. ευρώ;

on .

ERGOSTASIO APORRIMMATON MONADA ASA 3 17 9 19

• «Ας ξεκαθαρίσει τι ακριβώς εννοεί η Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, όταν αναφέρεται σε αποκατάσταση της κανονικότητας – νομιμότητας», τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Ηπείρου, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, ο οποίος απαίτησε να μη μετακυλιστεί στους πολίτες το πρόστιμο των 3,5 εκατ. ευρώ για τα απορρίμματα.
Η Περιφέρεια Ηπείρου αναρωτιέται, από πού άραγε η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ αντλεί αυτή τη «βαθιά» πεποίθηση ότι η Περιφέρεια θα πληρώσει πρόστιμο, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η απαίτηση της εταιρείας έχει να διέλθει ακόμα δυο βαθμούς δικαιοδοσίας (Εφετείο και Άρειο Πάγο)! Δηλαδή, εννοεί μάλλον η Περιφέρεια ότι το πρόστιμο των 3,5 εκατ. ευρώ δεν είναι απαιτητό να πληρωθεί τώρα, αλλά όταν τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις σε Εφετείο και Άρειο Πάγο.
Αυτό φαίνεται πως συμπεραίνει η Περιφέρεια Ηπείρου αφού, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της «…ο εκπρόσωπος της εταιρείας με πληρεξούσιο που έχει χορηγήσει στους δικηγόρους της από τον Ιούνιο του 2021, τους έχει εξουσιοδοτήσει να την εκπροσωπούν σε «δίκες λήψεως ασφαλιστικών μέτρων, δίκες για το κύρος ή την ανυπαρξία της διαιτητικής απόφασης ενώπιον του Εφετείου, αλλά και του Αρείου Πάγου και γενικώς δίκες στις οποίες ζητείται η συνδρομή των τακτικών δικαστηρίων στην διαιτητική διαδικασία ή ο έλεγχος αυτής ή της διαιτητικής απόφασης από αυτά».
Όμως, δεν ξεκαθαρίζει η Περιφέρεια Ηπείρου ότι εάν τα ανώτατα δικαστήρια αποφανθούν υπέρ της εταιρείας (μακάρι όχι!) δεν θα πρέπει τότε κάποιος να πληρώσει; Το θέμα δεν είναι πότε θα πληρωθεί το «πρόστιμο», αλλά εάν και τα άλλα δικαστήρια… υιοθετήσουν την τωρινή πρωτόδικη απόφαση. Γιατί εάν αυτό συμβεί, τότε θα πρέπει να πληρωθούν τα 3,5 εκατ. ευρώ και μάλιστα με όλες τις προσαυξήσεις! Δηλαδή, εάν δεν είναι υποχρεωτικό τώρα να πληρωθεί – όπως ισχυρίζεται η Περιφέρεια - εάν δεν δικαιωθεί θα καταβληθεί τότε και μάλιστα κατά πολύ αυξημένο!
Εάν αυτό δεν ευσταθεί, ας το διευκρινίσει το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου.
Πάντως, καταλήγοντας η χθεσινή ανακοίνωση αναφέρει ότι «μόλις τελειώσουν οι πρώτες δικαστικές διαδικασίες η Περιφέρεια Ηπείρου θα είναι σε θέση να αποκαλύψει (!) τεκμηριωμένα πολύ περισσότερα στοιχεία…».

Τι λέει η σύμβαση…
Βέβαια, ας σημειωθεί ότι άρθρο της σύμβασης της Περιφέρειας με την «Αειφορική Ηπείρου» (θυγατρική της ΤΕΡΝΑ), για τη λειτουργία του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων, λέει με σαφήνεια ότι η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου είναι απρόσβλητη και πως παραιτούνται από κάθε προσφυγή σε οποιοδήποτε άλλο δικαστήριο!