Διευκρινίσεις Περιφερειάρχη Ηπείρου για τις χρηματοδοτήσεις των νοσοκομείων

on .

EYRO XERIA

• Για τις χρηματοδοτήσεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων των νοσοκομείων ενημέρωσε χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, την Οικονομική Επιτροπή απαντώντας στον επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου».
«Όλο αυτό το διάστημα – εξήγησε- η Περιφέρεια Ηπείρου, είναι η μόνη που στήριξε τα νοσοκομεία της Ηπείρου μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Και πρέπει όσοι δεν το γνωρίζουν να το μάθουν, ότι ούτε τα έργα του ΕΣΠΑ, ούτε του Interreg μπαίνουν στον προϋπολογισμό των Περιφερειών, οι δε διαγωνισμοί γίνονται με ευρωπαϊκούς κανόνες και απόλυτη διαφάνεια».
Η Περιφέρεια Ηπείρου- συνέχισε- είχε στη διάθεσή της το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» 10 εκ. ευρώ για τα νοσοκομεία. Έχει συγκεντρώσει η 6η ΥΠΕ στοιχεία για τις ανάγκες των νοσοκομείων της Ηπείρου, αλλά η Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Υγείας- που διαχειρίζεται αποκλειστικά τα ζητήματα των νοσοκομείων- δεν έχει ζητήσει ακόμη από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, την έκδοση της σχετικής πρόσκλησης.
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις μέσω του προγράμματος Interreg, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «υπήρχαν 6 εκ. ευρώ διαθέσιμα τα οποία συμφωνήσαμε να διατεθούν για τα νοσοκομεία της Ηπείρου, της Δυτικής Ελλάδος και των Ιονίων Νήσων. Από την Ήπειρο πρότειναν να χρηματοδοτηθεί μόνο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Έγινε ολόκληρη φασαρία, γιατί εγώ εξήγησα ότι δεν δέχομαι αυτή την κατανομή, εάν δεν περιληφθούν όλα τα νοσοκομεία, αναλαμβάνοντας για όσα δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες να υπογράψουν με την Περιφέρεια προγραμματικές συμβάσεις. Τελικά όλοι πείστηκαν και δόθηκαν χρήματα για όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν ζητήσει την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων».