Πόροι υπάρχουν για όσους «μπορούν να τρέξουν»!

on .

ERGA YDREYSH

• Σαφές μήνυμα προς τους Δήμους να αυξήσουν ταχύτητες για εντάξεις έργων στα Χρηματοδοτικά Προγράμματα, έστειλε χθες από τα Γιάννενα ο αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας, μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και την Π.Ε.Δ. Ηπείρου, με θέμα: «Χρηματοδοτικά Προγράμματα της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 και ευκαιρίες για τους ΟΤΑ Α’ βαθμού».
Ο Υπουργός, με αναφορά στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ζήτησε να υπάρχουν ώριμες προτάσεις και να γίνεται γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων. «Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία οικονομικής περιπέτειας έχουν χρηματοδοτικά εργασίες, προκειμένου να υλοποιήσουν σημαντικά έργα, τα οποία έχουν προτεραιοποιήσει», ανέφερε για να τονίσει στη συνέχεια: «Θα πρέπει να συμβασιοποιήσετε τις εντάξεις που έχετε πάρει. Να τις δημοπρατήσετε και να τις συμβασιοποιήσετε. Υπάρχουν σχετικά εύκολα έργα που μπορούν να προχωρήσουν πιο γρήγορα. Υπάρχουν και πιο σύνθετα έργα. Δεν υπάρχει, όμως, καμία δικαιολογία για έργα που έχουν ενταχθεί τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο, ή τον Ιούλιο να περιμένουμε μήνες μέχρι να γίνει η δημοπράτηση. Πρέπει να αφήσουμε χώρο για αυτούς που θέλουν και μπορούν να τρέξουν. Και υπάρχουν οι μηχανισμοί, προκειμένου από την πλευρά μας να σας βοηθήσουμε σε ο,τιδήποτε χρειάζεστε. Γιατί μόνο τότε, θα έχουμε τη δυνατότητα να καρπωθούμε και τις εκπτώσεις στον αρχικό προϋπολογισμό, που θα μας επιτρέψουν να εντάξουμε και άλλα έργα», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης.
Κάνοντας ειδική αναφορά στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», επειδή όπως είπε έχει υποβληθεί πλήθος προτάσεων, προανήγγειλε την αύξηση του χρηματοδοτικού φακέλου, προκειμένου –όπως είπε– όλοι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας να δουν, στο Πρόγραμμα, τις εντάξεις των έργων που προσδοκούν. Όπως υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, το αμέσως επόμενο διάστημα –μετά και την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία βρίσκεται στην τελική φάση των υπογραφών– ο φάκελος του «Αντώνης Τρίτσης» θα φτάσει στα 4,1 δισ. ευρώ, μέσω δύο βασικών ενεργειών: α) της αύξησης, η οποία προβλέπεται στο Πρόγραμμα σχετικά με την υπερδέσμευση (overbooking) και β) των συνεργειών με άλλα Προγράμματα, της μεταφοράς δηλαδή έργων σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός ανακοίνωσε, μάλιστα, την άμεση μεταφορά από το «Αντώνης Τρίτσης» έργων ύδρευσης ύψους 222 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ. «Με την επόμενη αξιολόγηση που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, θα έχουμε φτάσει σε εντάξεις έργων ύψους 1,4 δισ. μέσα σε πολύ λίγους μήνες. Και στόχος μας είναι, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 να εξαντλήσουμε τον χρηματοδοτικό φάκελο που θα έχουμε στη διάθεσή μας. Και φυσικά δεν πρόκειται να σταματήσουμε εδώ», ανέφερε ο κ. Πέτσας.
Τέλος ο κ. Πέτσας εξήρε τη σημασία της διοργάνωσης ημερίδων όπως η χθεσινή διαβεβαιώνοντας ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα είναι δίπλα στην ΕΕΤΑΑ και τους Δήμους «προκειμένου να κάνουμε -από κοινού- το καλύτερο δυνατό για την Πατρίδα μας».