Αυστηροί έλεγχοι για να παταχθεί η παραβατικότητα στη Φέτα ΠΟΠ!

on .

FETA SHMAIA

• Υψηλά ποσοστά παραβατικότητας και σοβαρές περιπτώσεις νοθείας της Φέτας ΠΟΠ έχουν καταγραφεί μέσα από τους ελέγχους που διενεργεί το τελευταίο διάστημα ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Το γεγονός αυτό προκαλεί προβληματισμό και κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να προστατευθεί το εθνικό μας προϊόν. Εδώ απαιτείται η συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων για την πάταξη των παρανομούντων μέσω της λειτουργίας ενός αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου.
Τα παραπάνω τονίστηκαν κατά τη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, παρουσία του Υπουργού Σταύρου Καλαφάτη, με το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, το οποίο εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο Ιωάννη Βιτάλη, και τους Χρήστο Αποστολόπουλο (ΣΕΒΓΑΠ), Μιχάλη Σαράντη (ΣΕΒΓΑΠ), Νίκο Τάχα (Ομοσπονδία Τυροκόμων Θεσσαλίας), Αλέξανδρο Μποτό (ΣΕΒΓΑΠ) και Δημήτρη Μόσχο (ΣΕΚ). Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτης Χατζηνικολάου, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Δημήτριος Γαλαμάτης.
Θεσμικός συνομιλητής
Ο Υπουργός τόνισε την ικανοποίηση του για την πρόσφατη αναγνώριση της Δ.Ο. Φέτας καθώς, όπως είπε, το ΥπΑΑΤ αποκτά έναν σημαντικό θεσμικό συνομιλητή. Ο κ. Λιβανός επανέλαβε την εκπεφρασμένη θέση του για την ανάγκη λειτουργίας ενός αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου και κυρώσεων, επεσήμανε όμως και τον προβληματισμό του για τα ευρήματα των ενδελεχών ελέγχων που ο ΕΛΓΟ έχει πρόσφατα διενεργήσει, καθώς εμφανίζουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας και σοβαρές παραβάσεις, γεγονός που επιβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Θέλει προστασία...
Σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης, το προϊόν θα πρέπει να προστατευθεί, όμως για να καταστεί αυτό εφικτό, πέραν των ελέγχων, αναγκαία είναι και η συνεργασία της Διεπιστημονικής Οργάνωσης. Τέλος, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι το ΥπΑΑΤ πρόκειται να θεσπίσει σύντομα νέο πλαίσιο για τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ που θα προβλέπει αυστηρότερες, αλλά πάντα αναλογικές κυρώσεις.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Διεπαγγελματικής αναγνώρισαν την προσπάθεια που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καταβάλλει για να προστατεύσει τη Φέτα ΠΟΠ, και έθεσαν υπόψη του Υπουργού σκέψεις τους για το νέο πλαίσιο αλλά και γενικότερα θέματα ενδιαφέροντος του κλάδου, ενώ συμφώνησαν να προχωρήσουν σε διατύπωση προτάσεων. Όλοι οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν για κοινές συναντήσεις, προς τον σκοπό προστασίας της Φέτας ΠΟΠ, ενός από τα εμβληματικότερα ελληνικά προϊόντα.
Η Ήπειρος στο Βελιγράδι
Στο μεταξύ, τιμώμενη χώρα στο 12ο Φεστιβάλ Τυριού που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι ήταν φέτος η Ελλάδα και η παρουσία της Ηπείρου σ’ αυτό υπήρξε ξεχωριστή, καθώς η περιοχή μας εκπροσωπήθηκε από πολλές εταιρίες παραγωγής τυριών και σχολές τυροκομικής. Στο Φεστιβάλ βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του μαζί με τον πρεσβευτή της Ελλάδας στη Σερβία Γιώργο Διακοφωτάκη. Όλοι οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μέσα στο διήμερο ελληνικά παραδοσιακά τυριά, όπως φέτα, κεφαλοτύρι, γραβιέρα, κασέρι, μανούρι, μυζήθρα, κασκαβάλι, μετσοβόνε κ.ά.
«Έχουμε ποιότητα...»
Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Περιφερειάρχης επισήμανε ότι τα τυριά αποτελούν το ανταγωνιστικότερο ελληνικό προϊόν στην παγκόσμια αγορά. «Το προνόμιο της Ελλάδας είναι ότι έχουμε ποιότητα στον πρωτογενή τομέα. Ειδικά στην Ήπειρο, όπου έχουμε 5.000 αρωματικά φυτά, όλα τα προϊόντα γύρω από το γάλα είναι ποιοτικά, όχι μόνο ανταγωνιστικά από πλευράς ποιότητας αλλά και από πλευράς ποικιλίας. Συνεπώς δεν είναι τυχαίο ότι κατακτήσαμε τα τελευταία χρόνια όλες τις αγορές του κόσμου», επισήμανε ο κ. Καχριμάνης.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου με την συμμετοχή της σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις που γίνονται στο εξωτερικό, στοχεύει στην προώθηση των τυροκομικών προϊόντων και έχει καταφέρει να δώσει μεγάλη ώθηση στις εξαγωγές, ενώ δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της τυροκομικής, υπογραμμίζοντας: «Εάν έχουμε σωστούς κανόνες και τους τηρούμε, η παραγωγή τυροκομικών προϊόντων θα είναι ένα μεγάλο ατού της πατρίδας μας για να μην ξαναμπούμε σε μνημόνια».