Μέτρα – «αντίδοτο» στην ακρίβεια και για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

on .

computer logariasmoi

Ένα γενναίο πακέτο μέτρων, αφενός ως αντιστάθμισμα στην ακρίβεια και αφετέρου για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα και για τον περιορισμό της ανεργίας των νέων ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το κόστος των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού αγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ.
Σημαντικό κομμάτι καταλαμβάνουν τα μέτρα που έρχονται ως «αντίδοτο» στο κύμα ακρίβειας το οποίο ήδη αντιμετωπίζει η χώρα. Πιο αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε μειωμένο ΦΠΑ σε καφέ, μεταφορές, μη αλκοολούχα ποτά, αλλά και σε γυμναστήρια, σχολές χορού, τουρισμό, κινηματογράφους (από 24% σε 13%). Παράλληλα, μειώνεται ο ΦΠΑ των ζωοτροφών από το 13% στο 6% δίνοντας σημαντική ανάσα στους αγρότες μετά τις ανατιμήσεις σ’ αυτές, ενώ αυξάνεται φέτος κατά 20% το επίδομα θέρμανσης.
Ιδρύεται νέο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για την κάλυψη του 80% των αυξήσεων ηλεκτρικού ρεύματος απευθείας στο λογαριασμό κάθε νοικοκυριού σε όλο τον πληθυσμό της χώρας. Επίσης, καταργείται το ειδικό τέλος τηλεπικοινωνιών για νέους έως 29 ετών και μειώνεται στο 10% flat για τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Μειώσεις σε φόρους
Στο πεδίο των φόρων επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε σημαντικές ελαφρύνσεις. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως ο ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθήσει να μειώνεται στη βάση των νέων αντικειμενικών αξιών. Τα περισσότερα νοικοκυριά, το 2022 θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ από το 2021. Επίσης θα υπάρξει αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης και 30% μείωση φορολογίας εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα που πραγματοποιούν δαπάνες έως 5.000 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών σε συγκεκριμένους κλάδους (π.χ. υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, οικιακές υπηρεσίες, γυμναστήρια, ταξί, νομικές υπηρεσίες κ.α.).
Σημαντική παράμετρος είναι και η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών -δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά γονικές παροχές - δωρεές έως 800.000 ευρώ, από 1η Οκτωβρίου.
Νοικοκυριά - επιχειρήσεις
Για τη φορολογική ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως επεκτείνεται για όλο το 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η μείωση των τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ από τον Ιανουάριο του 2022 μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από το 24% στο 22%. Μειώνεται επίσης το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης και εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας.
Παράλληλα, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα καταβληθεί το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά.
Άλλες εξαγγελίες
Σε άλλες εξαγγελίες, δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιπλέον δύο μήνες για τους καλλιτέχνες και τους ξεναγούς, επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2021, το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων νοικοκυριών που επλήγησαν από την Πανδημία «ΓΕΦΥΡΑ» για τρεις μήνες με κάλυψη 40% επί των δόσεων δανείων, αλλά και εκείνο των 100.000 νέων θέσεων εργασίας για άλλες 50.000 θέσεις. Επιπλέον, αναμορφώνεται το πλαίσιο της φορολοταρίας, όπου θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται.
Για τους νέους...
Ειδική αναφορά στους νέους έκανε από τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός ανακοινώνοντας συγκεκριμένη δέσμη μέτρων. Η βασικότερη εξαγγελία είναι το πρώτο ένσημο. Για το 2022 και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων, η Πολιτεία θα δίνει 1.200 ευρώ για 6 μήνες σε όσους προσλαμβάνονται σε δουλειές πλήρους απασχόλησης χωρίς να έχουν προϋπηρεσία (600 ευρώ στον εργαζόμενο πλέον του μισθού του και 600 ευρώ στον εργοδότη). Εξάλλου, από το ακαδημαϊκό έτος 2021 - 22 επεκτείνεται η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος 1000 ευρώ/έτος και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ.