Παρέμβαση ΚΕΔΕ για το κλείσιμο υποκαταστημάτων τραπεζών

on .

TAMEIO EYRW TRAPEZA

• Το θέμα της συρρίκνωσης των τραπεζικών καταστημάτων σε όλη τη χώρα που επηρεάζει σημαντικά και Δήμους της Ηπείρου, κυρίως απομακρυσμένους, απασχόλησε την προχθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

«Πώς θα κρατήσουμε κόσμο και επιχειρήσεις στην επαρχία όταν δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από μια τράπεζα;». Το παραπάνω ερώτημα έθεσε προς κάθε αρμόδιο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημ. Παπαστεργίου, κάνοντας λόγο για σοβαρό πρόβλημα καθώς υπάρχουν ακόμη και έδρες νομών χωρίς τραπεζικό υποκατάστημα και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα που δημιουργεί η κατάσταση αυτή στη μετακίνηση των πολιτών, ειδικά τώρα με τα προβλήματα της πανδημίας. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ παράλληλα θα ενημερωθεί και ο πρωθυπουργός. Ερώτηση ΚΙΝΑΛ Στο μεταξύ, ο Βουλευτής Άρτας Χρ. Γκόκας και οι υπόλοιποι Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, με επικεφαλής την Πρόεδρο, Φ. Γεννηματά, κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, αναφορικά με τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει στην ελληνική οικονομία και κοινωνία η συρρίκνωση του δικτύου των τραπεζικών καταστημάτων.

Όπως σημειώνουν αναφέρουν αποτελεί ένα θέμα ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για την οικονομική λειτουργία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, αλλά και γενικότερα για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι οι μειώσεις αυτές επηρεάζουν την εξυπηρέτηση των πολιτών, κυρίως στις απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, στις οποίες μειώνεται η πρόσβαση σε χρηματοδοτικά μέσα, μειώνεται η οικονομική δραστηριότητα των τοπικών επιχειρήσεων, των εισοδημάτων και της απασχόλησης στην τοπική κοινωνία.

Και μπορεί οι νέες εφαρμογές της ψηφιακής τραπεζικής αναμενόταν να διευκολύνουν και να εξομαλύνουν όλες αυτές τις καταστάσεις, αλλά δεν υπάρχει καμία μέριμνα από τις τράπεζες, αλλά ούτε και από την Πολιτεία, για αυτούς που δεν έχουν εξοικείωση ή και πρόσβαση στις ψηφιακές πλατφόρμες συναλλαγών ή στο διαδίκτυο.

Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ρωτούν τους Υπουργούς για τις ενέργειες που πρόκειται να ακολουθήσουν σε σχέση με την εξάλειψη των φαινομένων τραπεζικού αποκλεισμού που δημιουργούνται στον πληθυσμό με τη μείωση του δικτύου καταστημάτων, με την πρακτική των τραπεζών που νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό και την προστασία των θέσεων εργασίας στον τραπεζικό κλάδο.