Ξεμπλοκάρουν οι άδειες για οικόπεδα εκτός σχεδίου

on .

OIKODOMIKH ADEIA SPITI

• Αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση, προκειμένου να καλυφθούν κενά του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος το βράδυ της Δευτέρα στη Βουλή, στο Νομοσχέδιο για την διαχείριση των απορριμμάτων.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ξεμπλοκάρει η έκδοση οικοδομικών αδειών για οικόπεδα εκτός σχεδίου με κατά παρέκκλιση αρτιότητα δόμησης, τα οποία αφορούν σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων.
Πλέον καθορίζεται επιτρεπόμενη δόμηση από 86 έως 186 τετραγωνικά και επανακαθορίζεται το τέλος εκτός σχεδίου δόμησης, που θα επιβαρύνει τις οικοδομικές άδειες από 250 έως 5.000 ευρώ.
Τι προβλέπεται
Ειδικότερα, για τη μεταβατική διετία έως το 2022 οπότε και έχει θεσμοθετηθεί η κατάργηση της κατά παρέκκλιση δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων προβλέπεται ότι:
- Για οικόπεδα επιφάνειας 2.000 τ.μ., η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση για κατοικία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 186 μέτρα.
-Για οικόπεδα από 1.200 τ.μ. και έως 2.000 τ.μ., η επιτρεπόμενη δόμηση περιορίζεται στα 136 μέτρα από 150 τ.μ.
- Σε γήπεδα από 750 τ.μ. έως 1.200 τ.μ., η δόμηση διαμορφώνεται σε 86 τ.μ. από 100 τ.μ.
Το τέλος οικοδομικής άδειας
Επιπλέον, επανακαθορίζεται το τέλος με το οποίο επιβαρύνονται οι οικοδομικές άδειες σε εκτός σχεδίου περιοχές, που στερούνται ρυμοτομικού σχεδίου και στις οποίες έχουν καθοριστεί χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης βάσει ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, ΖΟΕ.
Το τέλος αυτό καθορίζεται σε 5% του συμβατικού προϋπολογισμού του έργου ή 5 τοις χιλίοις στην περίπτωση που γίνεται χρήση αναλυτικού προϋπολογισμού. Το τέλος αποδίδεται στο «Πράσινο Ταμείο» για τη χρηματοδότηση δράσεων σε εκτός σχεδίου περιοχές λόγω περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και μπαίνουν όρια, κατ' ελάχιστον 250 ευρώ και κατά μέγιστο 5.000 ευρώ.
Προβλέπεται επίσης ότι όλες οι ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονται σε περιοχή που έχει καθοριστεί ως Ζώνη Ελεγχόμενης Ανάπτυξης για οικιστική ή άλλες χρήσεις γης, οφείλει να συμμετάσχει με εισφορά γης, καθώς και με καταβολή μετρητών για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και άλλων κοινωφελών χρήσεων.
Επίσης, προβλέπεται η ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων με έως 150 κλίνες σε περιοχές γενικής κατοικίας που καθορίζονται από τον υφιστάμενο πολεοδομικό σχεδιασμό, ακόμη και αν η περιοχή έχει πολεοδομηθεί.