Και στην πανδημία η Τράπεζα Ηπείρου στάθηκε δίπλα στην τοπική κοινωνία…

on .

TRAPEZA HPEIROY SYNELEYSH 8 7 21

• Κι ενώ αυτό το Σαββατοκύριακο τα μέλη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου εκλέγουν νέα Διοίκηση (στα Γιάννενα κάλπες θα στηθούν και τις δυο ημέρες στο χώρο του συνεδριακού κέντρου του ξενοδοχείου «Du Lac», από 9 π.μ. έως 5 μ.μ.), με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης η 44η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Ιδρύματος, στην οποία τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής, έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι των τοπικών αρχών της Ηπείρου, θεσμικοί παράγοντες, επιχειρηματίες και συνέταιροι.

Ανταποκρίθηκε…
Η Γενική Συνέλευση άνοιξε με την εναρκτήρια ομιλία του Προέδρου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου κ. Κωνσταντίνου Ζωνίδη όπου αναφέρθηκε στη σταδιακή άρση των μέτρων και την ασφαλή επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας, στους παράγοντες που κατέστησαν ορατή την έξοδο από την κρίση αλλά και στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα και η Περιφέρεια Ηπείρου. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε, ότι η Τράπεζα Ηπείρου ανταποκρίθηκε στην αυξημένη ζήτηση για παροχή ρευστότητας, συμμετέχοντας σε όλα τα κρατικά προγράμματα στήριξης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ παράλληλα στάθηκε δίπλα στην τοπική κοινωνία της Ηπείρου, προσφέροντας υγειονομικό υλικό και ιατρικό εξοπλισμό στα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής.
Ο κ. Ζωνίδης αναφέρθηκε επίσης στα πεπραγμένα της τελευταίας πενταετίας, στην οποία η σύνθεση και η πορεία του απερχόμενου Δ.Σ. με την είσοδο στο εταιρικό κεφάλαιο του στρατηγικού επενδυτή, ΤΕΑΕΑΠΑΕ το 2015, άλλαξε επίπεδο στην πορεία της Τράπεζας, παρά το βαρύ οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα που άφησε η πανδημία COVID-19 την τελευταία διετία.

Καλά τα νούμερα…
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, η Τράπεζα Ηπείρου πέτυχε ισχυρή λειτουργική επίδοση, εκπληρώνοντας με απόλυτη επιτυχία μία πληθώρα στόχων που δημιουργούν νέες αναπτυξιακές προοπτικές για την Ήπειρο και την Τράπεζα.
Συγκεκριμένα, αύξηση ενεργητικού από 206 σε 282 εκ € (37%), αύξηση ιδιωτικών καταθέσεων από 172 σε 246 εκ € (43%)και χορηγήσεων μετά από προβλέψεις από 170 εκ. € σε 204 εκ. € (20%), με αύξηση μελών από 14.800 σε 19.000, με διπλασιασμό των ιδίων κεφαλαίων που ξεπερνούν σήμερα τα 22 εκ €, σταθερά υψηλή λειτουργική κερδοφορία σε όλη τη διάρκεια της πενταετίας που σωρευτικά ξεπερνά τα 16 εκ €, με διατήρηση σταθερού κόστους λειτουργίας πάρα την αύξηση του προσωπικού από 76 σε 87, και με τη βελτίωση του συνόλου των χρηματοοικονομικών δεικτών που οδήγησε στην επίτευξη υψηλοτάτου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που σήμερα, προσεγγίζει το 16% (πάνω από το ελάχιστο όριο του 13,05 %), γεγονός που κατατάσσει την τράπεζα ανάμεσα σε αυτές με τον υψηλότερο ΔΚΕ. Πέραν όλων αυτών η τράπεζα κατάφερε να μειώσει σημαντικά το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δάνειων, να βελτιώσει το σύνολο των διαδικασιών και κανονισμών της εναρμονιζόμενη πλήρως με τις εποπτικές απαιτήσεις, αλλά και με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές αρχές εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε τη μετάπτωση του μηχανογραφικού της συστήματος καθώς και των συστημάτων ηλεκτρονικής τραπεζικής σε ένα νέο σύγχρονο και με εξαιρετικές δυνατότητες μηχανογραφικό σύστημα που ανοίγει νέες προοπτικές για τον οργανισμό. Τέλος, αποφάσισε την επέκταση του δικτύου της με το άνοιγμα νέων καταστημάτων σε Μέτσοβο και Πάργα στοχεύοντας στην περαιτέρω στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Άλλες τοποθετήσεις
• Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο κ. Ιωάννης Βουγιούκας, Διευθύνων Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της Τράπεζας και την επιτυχή υλοποίηση του στρατηγικού της πλάνου, γεγονός που καθιστά την ευελιξία, την προσαρμοστικότητα και την αμεσότητα ως τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα.
Κλείνοντας, υπογράμμισε την ευκαιρία που έχει η Ήπειρος να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία και θα εκκινήσουν την ψηφιακή μετάβαση στη νέα εποχή, μέσα από την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.
• Ο Εντεταλμένος Εκτελεστικός Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, κ. Βασίλειος Τσουκανέλης, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της Τράπεζας για το 2020 είναι σύμφωνα με τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό.
• Ο Πρόεδρος του ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ, κ. Χρήστος Παπαδόγιαννης, τόνισε στην ομιλία του ότι το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ παραμένει στρατηγικός επενδυτής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου για τον μετασχηματισμό της σε ένα σύγχρονο πιστωτικό ίδρυμα, ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σήμερα και στις προκλήσεις του αύριο. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι από κοινού με την Τράπεζα, εργάζεται σκληρά με στόχο τη χρηματοδότηση της τοπικής οικονομίας και την ανάπτυξη της κοινωνίας της Ηπείρου.