«Πονοκέφαλος» οι Δασικοί Χάρτες για χιλιάδες ιδιοκτήτες εκτάσεων!

on .

DASOS
• Γνωστά είναι τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη διαδικασία ανάρτησης των Δασικών Χαρτών σε όλη τη χώρα, οι οποίοι συχνά κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις για ιδιοκτήτες εκτάσεων που διαπιστώνουν πως αυτές εμφανίζονται ως «δημόσιες» και καλούνται να κάνουν αγώνα δρόμου, ξοδεύοντας χρόνο και χρήμα, για να μη τις χάσουν οριστικά.
Φυσικά η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, ωστόσο, πρέπει να επιλυθούν οι «αρρυθμίες» που έχουν προκύψει, οι οποίες προκαλούν «πονοκέφαλο» σε χιλιάδες πολίτες ανά την Ελλάδα, όπως επισημαίνουν σε ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης ο βουλευτής Άρτας Χρήστος Γκόκας μαζί με τους συναδέλφους του από το ΚΙΝ.ΑΛ. (την ερώτηση υπογράφει και η Φ. Γεννηματά). Και ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα διευθέτησης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Λάθη και σφάλματα
Σύμφωνα με το τελευταίο χρονοδιάγραμμα της Κυβέρνησης, ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες από τις Διευθύνσεις Δασών οι αναρτήσεις των αναμορφωμένων Δασικών Χαρτών σε όλη τη χώρα και σε κάθε περιοχή, από την ημερομηνία ανάρτησης, «τρέχει» προθεσμία 105 ημερών, εντός της οποίας οι πολίτες θα πρέπει να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα του «Ελληνικού Κτηματολογίου» προκειμένου να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους καταβάλλοντας τέλος ή να καταθέσουν ατελώς αιτήσεις πρόδηλων σφαλμάτων.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ. στην ερώτησή τους, από το πλήθος των λαθών και σφαλμάτων που εντοπίζονται ήδη σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας διαπιστώνεται ότι οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί όλο το προηγούμενο διάστημα στις δασικές υπηρεσίες για την αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών, σε μεγάλο μέρος τους δεν έχουν συμπεριληφθεί στους αναμορφωμένους δασικούς χάρτες, οι οποίοι αναρτώνται από τις Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στον ειδικό διαδικτυακό τόπο της ιστοσελίδας του «Ελληνικού Κτηματολογίου».

Παλιές αεροφωτογραφίες...
Τα προβλήματα των Δασικών Χαρτών οφείλονται, σύμφωνα με τους ερωτώντες βουλευτές, σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η αναμόρφωσή τους βασίστηκε σε αεροφωτογραφίες του 1945, και όπου δεν υπήρχαν αυτές τότε γινόταν χρήση των αεροφωτογραφιών του 1960. Ενώ η σύνταξη των Δασικών Χαρτών έγινε μόνο από Γραφεία Μελετών εξειδικευμένα σε Δασικές Μελέτες, χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι ένα σημαντικό τμήμα των χαρτών είναι ο χωρικός προσδιορισμός.
Παράλληλα, σημειώνουν πως αγνοήθηκαν τα σύγχρονα εργαλεία του «Ελληνικού Κτηματολογίου» το οποίο προειδοποιούν ότι κινδυνεύει να αποτελέσει ένα «ψηφιακό ναυάγιο» καθώς η διαδικασία αναμόρφωσης των Δασικών Χαρτών, με την ανάρτηση τους σήμερα, καταγράφει μια εικονική πραγματικότητα.
Μια εικονική πραγματικότητα που δείχνει ότι η δασική κάλυψη της χώρας μας ανέρχεται σήμερα στο 60%, από 55% που ήταν το 1945.
Το φαινόμενο αυτό, της υπερεπέκτασης, που, σύμφωνα με το ΚΙΝ.ΑΛ., εν μέρει οφείλεται και στην εγκατάλειψη της υπαίθρου, γίνεται ακόμα πιο εμφανές στην απεικόνιση των χορτολιβαδικών εκτάσεων, όπου ο μέσος όρος αύξησης είναι 652%. Τεράστιες διαφοροποιήσεις που ξεσηκώνουν αντιδράσεις από θιγόμενους πολίτες.
Ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων αυτών έχει άμεση σχέση και με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αφού δασικές και χορτολιβαδικές περιοχές των Δασικών Χαρτών έχουν ήδη χαρακτηριστεί «δημόσιες» και απαιτείται από τον ιδιοκτήτη να αποδείξει το τεκμήριο της ιδιοκτησίας του.
Έτσι, σύμφωνα με την ερώτηση, οι ιδιοκτήτες με την ανάρτηση των αναμορφωμένων Δασικών Χαρτών στην ιστοσελίδα του «Ελληνικού Κτηματολογίου», που θα εμφανίσει τα ακίνητά τους με τον ίδιο χαρακτηρισμό με τους Δασικούς Χάρτες θα είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε ένσταση στην Διεύθυνση Δασών και στο Κτηματολόγιο καταβάλλοντας και τα αντίστοιχα παράβολα.
Παράλληλα, επισημαίνουν πως η εκκρεμότητα χαρακτηρισμού της ιδιωτικής ιδιοκτησίας λειτουργεί ως τροχοπέδη σε επενδύσεις που είτε είχαν ξεκινήσει και ανέμεναν την ανάρτηση των δασικών χαρτών για να προχωρήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης είτε βρισκόταν σε στάδια διαπραγματεύσεων, ενώ σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η δυσλειτουργική κατάσταση των επιτροπών, που κινούνται με ασαφή κριτήρια για να καταλήξουν στον τελικό χαρακτηρισμό μιας έκτασης.