Τα τέσσερα μέτρα για την στήριξη της εστίασης

on .

KATASTHMA KAFE TAKE AWAY

Στα… κάγκελα έχουν ανέβει οι επιχειρηματίες της εστίασης, ένας κλάδος που έχει πληγεί σφόδρα από την πανδημία, χωρίς ακόμη να υπάρχει κάποια ένδειξη για το πότε θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει.
Χιλιάδες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό και κανείς δεν ξέρει πόσες από αυτές θα γλιτώσουν στο τέλος το οριστικό λουκέτο! Οι επαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση, γι’ αυτό και την ερχόμενη Τετάρτη σε μια πανελλαδική συμβολική διαμαρτυρία θα παραδώσουν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους.
4 μέτρα…
Χθες ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με επαγγελματίες του κλάδου, με τους οποίες συζήτησε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και αναφέρθηκε σε δέσμη μέτρων που στόχο έχει την στήριξη της εστίασης.
Όπως ανέφερε το πρώτο μέτρο είναι ότι διατηρείται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων. Δεύτερον, το μισθολογικό κόστος θα παραμείνει μηδενικό, καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την Πολιτεία. Τρίτον, διατηρείται ο μειωμένος Φ.Π.Α. σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021. Θα επεκταθεί και στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως και το Δεκέμβριο. Τέταρτον, το κράτος θα καλύψει, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί, πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη.
O Πρωθυπουργός επισήμανε πως «η εστίαση το 2019 έκανε συνολικά τζίρο 6,4 δισ., έπεσε στα 4,2 δισ. συνολικά το 2020, μειώθηκε δηλαδή κατά 35%, μία αναμφίβολα πολύ σημαντική μείωση, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ο κλάδος που χτυπήθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο από τον κορωνοϊό…».
Και σε άλλο σημείο ανέφερε ότι «Δεν θα επιστρέψουμε μετά την πανδημία σε αυξημένο φόρο εισοδήματος ούτε πρόκειται να αυξηθούν και πάλι οι εργοδοτικές εισφορές…».

Ο Χρ. Σταϊκούρας
Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, στη δική του παρέμβαση, μεταξύ άλλων, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η πραγματικότητα είναι ότι ο κλάδος της εστίασης είναι ένας από τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που πλήττονται περισσότερο. Μαζί με τον Τουρισμό είναι οι δύο πιο σημαντικά πληττόμενοι κλάδοι στο σύνολό τους. Αλλά, επίσης, είναι αλήθεια ότι ένα 30% του κλάδου δηλώνει καλύτερη εικόνα το 2020 από το 2019. Αυτά δεν είναι δικά μας στοιχεία, είναι στοιχεία τα οποία δηλώνει ο ίδιος ο κλάδος στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες που υπάρχουν. Ενδεικτικά θα σας πω, ότι στην 5η επιστρεπτέα, 18.000 επιχειρήσεις του κλάδου δήλωσαν αύξηση τζίρου το τελευταίο τετράμηνο του 2020 σε σχέση με το 2019 ή και δεν μπόρεσαν να δηλώσουν 600 ευρώ τζίρο αναφοράς το τετράμηνο του 2019 αθροιστικά. Άρα, η εικόνα που έχουμε είναι ότι υπάρχει -θα χρησιμοποιούσα τον όρο- καταστροφή στα δύο τρίτα του κλάδου της εστίασης. Αυτό το κομμάτι είναι ευθύνη μας να βοηθήσουμε».

Ο Αδ. Γεωργιάδης
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Αυτή τη στιγμή είμαστε ακριβώς στη συζήτηση με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε στο νέο ΕΣΠΑ, άμεσα, να φτιάξουμε ένα ΕΣΠΑ επικεντρωμένο στην εστίαση. Το οποίο δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, διότι ακόμα δεν έχουμε συμφωνήσει ποιες θα είναι οι επιλέξιμες δαπάνες…».