Σε κοινωνικές δράσεις η «μερίδα του λέοντος» του νέου ΕΣΠΑ

on .

ESPA

• Η «σκυτάλη» για τη διαβούλευση σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ περνά πλέον στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Ηπείρου, μετά τη χθεσινή ενημέρωση που είχε το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.
Οι Δήμοι άλλωστε θα κληθούν να διαχειριστούν ένα πολύ μεγάλο κονδύλι από τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ που προορίζονται για κοινωνικές δομές, οι οποίες χρηματοδοτούνται με τα περισσότερα χρήματα, αλλά και από άλλους επιμέρους άξονες.
Η ενημέρωση για τους στόχους του νέου ΕΣΠΑ έγινε από την προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (Ε.Υ.Δ.) Ηπείρου κ. Ευγενία Παπανικολάου και τον αναπληρωτή της Νίκο Μπαλτογιάννη.
Η κ. Παπανικολάου, αναφέρθηκε στις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και την κατανομή των πόρων που έγινε με το συνολικό ποσό για την Ήπειρο να ανέρχεται σε 403 εκ. ευρώ.
Οι στόχοι, όπως και στο ΕΣΠΑ που τώρα βαίνει προς το τέλος του, είναι πέντε, τους οποίους ανέλυσε ο κ. Νίκος Μπαλτογιάννης.
Ο κάθε ένας από αυτούς έχει τις εξής κατευθύνσεις:
Στόχος Πολιτικής 1: Μία εξυπνότερη Ευρώπη. Αφορά έργα νέων τεχνολογιών και καινοτομίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, παραγωγικές επενδύσεις με προσανατολισμό τις νέες τεχνολογίες, τουρισμό και παρακίνηση συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων, άρση εμποδίων σε βάρος Ατόμων με Αναπηρίες.
Στα ΠΕΠ θα χρηματοδοτηθούν μικρά επενδυτικά σχέδια δημόσιας δαπάνης έως 200.000 ευρώ και δημόσιες επενδύσεις προϋπολογισμού έως 1 εκατ. ευρώ.
Στόχος Πολιτικής 2: Μια πιο πράσινη Ευρώπη. Αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, διανομή ενέργειας, Κυκλική οικονομία και επιχειρηματικότητα, τη βιοοικονομία και τη διαχείριση απορριμμάτων σε ένα ειδικό μέρος, καθώς και τους υδάτινους πόρους.
Στα ΠΕΠ επιτρέπονται δράσεις επεξεργασίας και διαχείρισης λυμάτων, έργα ύδρευσης, μικρές υποδομές διαχείρισης στερεών αποβλήτων, μικρά αντιπλημμυρικά έργα και έργα ενεργειακής εξοικονόμησης.
Στόχος Πολιτικής 3: Μια πιο διασυνδεδεμένη Ευρώπη. Αφορά την κινητικότητα, Τεχνολογίες Πληροφορικής και τη ψηφιακή συνδεσιμότητα μεταξύ των πολιτών, την ανάπτυξη δικτύων πληροφορικής, σιδηροδρομικών μεταφορών και θαλάσσιων μεταφορών και έργα συνδέσεων σε λιμένες, αστικές μεταφορές σε πόλεις και ηπειρωτικές περιοχές, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, με μέσα φιλικά προς το περιβάλλον και μέσα σταθερής τροχιάς, την ηλεκτροκίνηση, κτλ.
Στα ΠΕΠ θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα εθνικής, περιφερειακής και τοπικής οδοποιίας.
Στόχος Πολιτικής 4: Μια πιο Κοινωνική Ευρώπη. Περιγράφει υποδομές και δομές για την απασχόληση με προτεραιότητα τις ηλικίες 18-29 ετών, μακροχρόνια ανέργους, ΑμεΑ και πρόσφυγες, την Εκπαίδευση και Δια βίου Μάθηση, την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επενδύσεις σε υποδομές και δομές δημόσιας υγείας.
Στόχος Πολιτικής 5: Μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες. Το κεντρικό σημείο εδώ είναι οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) σε αστικές και άλλες περιοχές.
Ενδεικτική κατανομή ανά Στόχο Πολιτικής:
ΣΠ 1: 51,2 εκατ. ευρώ
ΣΠ 2: 81,5 εκατ. ευρώ
ΣΠ 3: 29,6 εκατ. ευρώ
ΣΠ 4: 161,3 εκατ. ευρώ
ΣΠ 5: 72,2 εκατ. ευρώ

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ
Στην εισήγησή του προς το ΔΣ της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, ο πρόεδρος κ. Χρήστος Ντακαλέτσης ζήτησε να συμμετέχει η ΠΕΔ Ηπείρου στην Ομάδα Σχεδιασμού του Προγράμματος και στις επιμέρους Ομάδες σχεδιασμού των στόχων πολιτικής.
Ανέφερε ακόμη ότι πρόταση της ΚΕΔΕ είναι η δημιουργία και θεσμοθέτηση σε επίπεδο Περιφέρειας, κοινού οργάνου της Περιφέρειας και της Π.Ε.Δ., με τη συμμετοχή και αναπτυξιακών φορέων που υλοποιούν προγράμματα LEADER, ως κοινού οργάνου που θα διασφαλίσει την αποτελεσματική συνεργασία.
Ζήτησε επιπλέον υποστήριξη του μοντέλου των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων, μέσω της συνεργασίας περισσοτέρων του ενός Δήμου, προτείνοντας επίσης τη σύσταση ομάδας εργασίας για να συγκροτηθούν στη συνέχεια ολοκληρωμένες προτάσεις.
Η ΠΕΔ θα περιμένει τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και μετά θα διαμορφώσει τις τελικές της προτάσεις προς τη Διαχειριστική Αρχή μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης για τους φορείς.