Οι φορολογούμενοι ταλαιπωρούνται ακόμη και με ηλεκτρονική διακυβέρνηση!

on .

INTERNET XERIA

• Αναμφίβολα το τελευταίο διάστημα –κυρίως εξαιτίας της πανδημίας– έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, καθώς οι πιο πολλές συναλλαγές του πολίτη με υπηρεσίες, τράπεζες και φορείς, αναγκαστικά γίνονται διαδικτυακά.

Και είναι πολύ σημαντικό αυτό, να μπορεί δηλαδή κανείς να ολοκληρώνει τις υποθέσεις τους χωρίς ταλαιπωρία και χάσιμο πολύτιμου χρόνου. Η πρόοδος αυτή, για μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου η γραφειοκρατία βασίλευε, πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη, εάν αναλογιστεί κανείς ότι πολλές υπηρεσίες έχουν ενταχθεί στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη gov.gr από την έναρξη της πανδημίας, πέρυσι το Μάρτιο. Σημαντικά πιστοποιητικά, έγγραφα και υπεύθυνες δηλώσεις, είναι στη διάθεση του πολίτη μ’ ένα «κλικ», τηλεδιασκέψεις με ΚΕΠ, άυλη συνταγογράφηση, τηλεκπαίδευση, κ.α. διευκολύνουν σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών με το Δημόσιο.

Και η άλλη όψη!
Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κι άλλα πολλά που πρέπει ακόμη να γίνουν, να καλυφθούν σημαντικά κενά, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με οικονομικές συναλλαγές. Την εμπειρία του με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την ηλεκτρονική έκδοση φορολογικής ενημερότητας, περιγράφει παραστατικά στον «Π.Λ.» ο γνωστός οικονομολόγος κ. Άγγελος Κολέμπας, άρθρα του οποίου συχνά δημοσιεύονται στην εφημερίδα μας. Ιδού τι γράφει ο κ. Κολέμπας:
«Για να γνωρίζουμε όλοι τι ίσχυε και ισχύει και στο 2021 με την έκδοση φορολογικής ενημερότητας και δη ηλεκτρονικά, την ταλαιπωρία μας, το χάσιμο πολύτιμου χρόνου και κόστους, σας αναφέρω το παρακάτω παράδειγμα που έζησα:
Μπήκαμε στον κόμβο της ΑΑΔΕ και στην ηλεκτρονική έκδοση φορολογικής ενημερότητας και για είσπραξη χρημάτων από μη κερδοσκοπικό οργανισμό, όχι δημόσιο και μας εμφανίζει επάνω με κόκκινα γράμματα ότι δεν μπορεί να εκδοθεί, χωρίς καμία αιτιολογία ή και να μας βοηθήσει, τι πρέπει να κάνουμε!
Για είσπραξη χρημάτων, επαναλαμβάνω!
Γιατί; Γιατί χρωστούσαμε δύο δόσεις φόρου εισοδήματος που έληγαν 31-01-2021και 26-02-2021 συνολικού ποσού 162,00 ευρώ, χωρίς καμιά άλλη υποχρέωση ρυθμισμένη ή ληξιπρόθεσμη!
Τι πρέπει να κάνει κανείς; Είναι δύσκολο για την εξουσία να σου πει! Η εμπειρία και η γνώση λέει ότι αναγκάζεσαι να χάσεις πολύτιμο χρόνο και χρήμα και να πας στην ΔΟΥ (Εφορία) για να μάθεις τι συμβαίνει! Πηγαίνοντας στην ΔΟΥ-πρέπει να κλείσεις ραντεβού πρώτα, αλλά ευτυχώς που υπάρχουν και καλοί υπάλληλοι που εξυπηρετούν τον ταλαίπωρο πολίτη - μας είπαν ότι πρέπει να πληρωθούν πρώτα οι δύο δόσεις, που σύμφωνα με τον νόμο, χωρίς τόκο έπρεπε να πληρωθούν τέλος Γενάρη και τέλος Φλεβάρη, αλλά με άλλο νόμο πρέπει πρώτα να πληρώσεις τις δύο δόσεις για να σου δώσει η ΔΟΥ την φορολογική ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων!
Το τρελό είναι ότι δεν διερωτήθηκε ο νομοθέτης, το ΥΠΟΙΚ, από πού θα βρει κάποιος τα χρήματα να πληρώσει τις δυο δόσεις, αφού χρειάζεται την φορολογική ενημερότητα για να εισπράξει;
Τι πιο απλό; Θα μπορούσαν να συμψηφίσουν, να αφαιρέσουν τις δύο δόσεις και να λυθεί το πρόβλημα.
Αυτό όμως δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε σωστό, γιατί το ίδιο το ΥΠΟΙΚ-ΑΑΔΕ έχουν βάλει τις δόσεις και τις ημερομηνίες πληρωμής και αυτό είναι σύμβαση κράτους – πολίτη!
Ο συμψηφισμός χρεών και προς είσπραξη ποσών ισχύει μόνο για χρέη προς το κράτος και ασφαλιστικό φορέα-ΕΦΚΑ».

Η ελπίδα στους νέους…
Καταλήγοντας ο κ. Κολέμπας σημειώνει: «Δυστυχώς κε Υπουργέ και κε Διοικητά, η ταλαιπωρία του απλού και νόμιμου φορολογούμενου πολίτη συνεχίζεται και με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που άλλες ευρωπαϊκές χώρες-ακόμη και γειτονικές έχουν λύσει προ πολλού, ενώ εδώ πάει σαν τον κάβουρα! Προσπαθεί ο καλός κ. Πιερρακάκης, αλλά μάλλον είναι μόνος και τα στεγανά που υπάρχουν δεν τον βοηθούν.
»Μακάρι, κάποτε να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική διακυβέρνηση όπως είναι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να τολμήσει ένας Υπουργός Οικονομικών να φτιάξει ένα απλό και λιτό φορολογικό σύστημα- και όχι τις χιλιάδες σελίδες που σε πάνε από παραπομπή σε παραπομπή και από τον ένα νόμο στον άλλον μέχρι την ίδρυση του Ελληνικού κράτους-όπως έχουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ίσως η νέα γενιά, τα παιδιά μας που είναι πολύ καλά καταρτισμένα με τα ηλεκτρονικά και τα κομπιούτερ, απαλλαγμένα από το πελατειακό κράτος, την νοοτροπία την τροχοπέδη του δημόσιου τομέα προς τις επιχειρήσεις και τον απλό κόσμο, το επιτύχουν και κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη! Μακάρι να γίνονταν για μια μέρα, για μια εβδομάδα απλοί και ταλαιπωρημένοι πολίτες οι κύριοι της εξουσίας, γιατί ίσως τότε θα καταλάβαιναν τον κόσμο, τον λαό που υποφέρει».