Ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση φορο-υποχρεώσεων και μετά τον Απρίλιο

on .

lefta

• Πιθανή είναι η παράταση αναβαλλόμενων υποχρεώσεων και μετά από τον Απρίλιο, αν η οικονομία δεν έχει επανέλθει, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Πρώτου Θέματος». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών μέχρι και τον Απρίλιο, την οποία θα ακολουθήσει μια ρύθμιση με 12 άτοκες ή 24 δόσεις με επιτόκιο έως 2,5%, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επανεξετάσουμε τη διάρκεια της αναστολής αν αυτό είναι απαραίτητο».
Παράλληλα, επισήμανε ότι για άλλη μία φορά η Κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να ενισχύει και να στηρίζει τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας όσο διαρκεί η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και μετά για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που θα έχει αφήσει πίσω της αυτή η κρίση.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα «κόκκινα δάνεια», αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Γέφυρα» για επιδότηση δόσεων δανείων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία από το οποίο ενισχύονται ήδη πάνω από 57.000 πολίτες.
Ακόμη, υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Οικονομικών συζητά ένα ανάλογο πρόγραμμα για την επιδότηση δόσεων δανείων σε πληττόμενες από την κρίση μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Και αυτό το πρόγραμμα θα επιδοτεί δόσεις δανείων έως και 9 μήνες, σε ποσοστό που θα καθορίζεται από την κατάσταση που βρίσκεται το δάνειο (αν δηλαδή είναι εξυπηρετούμενο ή σε καθυστέρηση) με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.