Ενίσχυση της κτηνοτροφίας με αιχμή την ορεινή αιγοπροβατοτροφία!

on .

PROBATA DROMOS DOLO

• Βασικό «πυλώνα» της ελληνικής οικονομίας αποτελεί η κτηνοτροφία, γι’ αυτό και η προστασία της βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες της Πολιτείας.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θέτει την ενίσχυσή της στις κεντρικές προτεραιότητες για τη νέα χρονιά, δίνοντας μάλιστα έμφαση στην ορεινή αιγοπροβατοτροφία, η οποία στην Ήπειρο κατέχει σημαντική θέση στο σύνολο της εγχώριας παραγωγής, με τα προϊόντα να διακρίνονται για την ποιότητα (και την ταυτότητά τους), λόγω και της υψηλής αξίας βιοποικιλότητας της περιοχής.
Η Υφυπουργός Φ. Αραμπατζή κατά την ομιλία της στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, έθεσε για το 2021 τις κεντρικές προτεραιότητες στους τομείς ευθύνης της, στις οποίες φυσικά συγκαταλέγεται η ενίσχυση της κτηνοτροφίας με αιχμή την ορεινή εκτατική αιγοπροβατοτροφία καθώς, όπως επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία, είναι πολλαπλασιαστής αξίας! Το 13% των εκμεταλλεύσεων που είναι κτηνοτροφικού προσανατολισμού παράγει το 31% της συνολικής αγροτικής παραγωγής.
Ακόμη μίλησε για το Σχέδιο Νόμου -τομή για τη χωροταξία τους, που έρχεται προς νομοθέτηση, για τη νομιμοποίηση των πρόχειρων καταλυμάτων και τη μείωση του κόστους κατασκευής τους στο ένα δέκατο του ισχύοντος σήμερα.
Παράλληλα, η υφυπουργός αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση της λειτουργίας του Εθνικού Μελισσοκομικού Ηλεκτρονικού Μητρώου, που για πρώτη φορά στα χρονικά, θα καταγράψει την εγχώρια παραγωγή αυτού του σημαντικού κλάδου, την επέκταση της ψηφιακής πλατφόρμας των εξαγωγών σε τρίτες χώρες και στα προϊόντα φυτικής παραγωγής, την ανασύνταξη και κυριαρχία του Ελληνικού Σήματος στα προϊόντα και την προσέλκυση νέων επενδύσεων στις υδατοκαλλιέργειες μέσω και της ολοκλήρωσης έγκρισης των Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «το 2021 για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είναι χρονιά «σταθμός» με βασικά εργαλεία τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και τα κονδύλια της μεταβατικής περιόδου της νέας ΚΑΠ. Γιατί η κρίση του κορωνοϊού απέδειξε περίτρανα ότι ο διατροφικός τομέας είναι «το καλάθι για να βάλουμε τα αυγά» πέραν του τουρισμού. Γιατί είναι αυτός που, όπως επιβεβαιώνεται από την έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη, είναι νευραλγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία με την προστιθέμενη αξία του να ανέρχεται στο 6,6% του ΑΕΠ έναντι 3,5% του ευρωπαϊκού μέσου όρου».
Κάνοντας τον απολογισμό του 2020, η κ. Αραμπατζή εστίασε, μεταξύ άλλων, στις «πολύ καλές», όπως τις αξιολόγησε, «επιδόσεις της χώρας μας στις εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων με τον ρυθμό αύξησης να φτάνει στο 12,5% για τον Οκτώβριο, όταν στις ανταγωνίστριές μας χώρες, για παράδειγμα στην Ιταλία, βίωναν μείωση των εξαγωγών 27% τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020. Αυτή είναι η σημαντικότερη παρακαταθήκη για το 2021 και επέκεινα διότι τα τρόφιμα, που αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο της βιομηχανίας μας, ποσοστό υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, είναι πραγματικά ο καταλύτης εκείνος για να επιτύχουμε τον εθνικό στόχο…», τόνισε.