Και τον Ιανουάριο θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων

on .

KAFETERIES KLEISTES MOLOS

Η επέκταση των περιοριστικών μέτρων τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου οδηγεί σε παράταση και των μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Τα μέτρα αυτά σχετίζονται τόσο με την ενίσχυση της ρευστότητας, όπως ο 5ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όσο και με αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.
Τα μέτρα αυτά είναι:
- Αναστολή πληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο: Τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν οι επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία αλλά και οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή. Σε αυτή την περίπτωση η δόση του Ιανουαρίου θα μεταφερθεί στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.
- Μείωση ενοικίου: Εξετάζεται να πάρει παράταση η υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% και τον Ιανουάριο με πιθανότερους δικαιούχους όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει της διευρυμένης λίστας ΚΑΔ Απριλίου και τους εργαζόμενους σε αναστολή. Εξαίρεση δεν θα αποτελέσουν φυσικά οι επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές.
- Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού: Αναμένεται να συνεχιστεί και τον Ιανουάριο για όσους εργαζόμενους η σύμβαση εργασίας τεθεί σε αναστολή είτε για επιχειρήσεις που είναι κλειστές υποχρεωτικά με κρατική εντολή ή και για εκείνες που θεωρούνται πληττόμενες. Το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται σε 534 ευρώ.
- Πληρωμή τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να υπάρξει δεύτερος κύκλος πληρωμής τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα αφορά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν έως 250 άτομα και με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ.
- Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Θα συνεχιστεί η ενίσχυση των επιχειρήσεων- επαγγελματιών μέσω του πέμπτου κύκλου, μέσω του οποίου αναμένεται να διατεθούν πάνω από 1 δισ. ευρώ. Ο νέος κύκλος θα αρχίσει τον Ιανουάριο και οι δικαιούχοι: θα οριστούν με βάση τη μείωση του τζίρου το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, δεν θα μπορούν να προβούν σε απολύσεις έως και τον Ιούνιο του 2021.
Και σε αυτό τον κύκλο το 50% του ποσού που θα ληφθεί θα είναι μη επιστρεπτέο. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν το διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2020.