Πως «βλέπει» η Τράπεζα Πειραιώς την επόμενη ημέρα στην οικονομία

on .

MAYROMATAKH MARIA PEIRAIOS

• Την ευθύνη του Δικτύου Βορείου Ελλάδος της Τράπεζας Πειραιώς ανέλαβε πρόσφατα η κ. Μαρία Μαυροματάκη, η οποία μιλώντας στον «Π.Λ.» αναφέρεται στην στρατηγική του Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των ιδιωτών.

Παράλληλα επισημαίνει τις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν στο Βορειοελλαδικό τόξο, ενώ, όπως τονίζει, η τράπεζα Πειραιώς δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην στήριξη του αγροτικού τομέα.

Η συνέντευξη
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

• Κυρία Μαυροματάκη, στη Β. Ελλάδα δραστηριοποιούνται κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες υπέστησαν βαρύτατα πλήγματα από την πανδημία. Πώς τις στηρίζει η τράπεζα;

- Η ρευστότητα συνιστά βασικό παράγοντα για την οικονομική ανάκαμψη. Σε αυτό το πεδίο η Τράπεζα Πειραιώς έχει κάνει πολλά τα τελευταία χρόνια. Αλλά και τους τελευταίους μήνες, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες. Οι αριθμοί μιλούν καθαρά. Τους πρώτους πέντε μήνες του 2020, παρά την πανδημία του Covid-19, οι νέες εκταμιεύσεις δανείων έφθασαν τα 2,2 δισ. ευρώ. Κάτι που προοιωνίζει ότι θα ξεπεράσουμε τον ετήσιο στόχο για χορηγήσεις 4,9 δισ. ευρώ. Στο πρόσφατο πρόγραμμα για νέο κεφάλαιο κίνησης με επιδότηση επιτοκίου προς τις επιχειρήσεις από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα («ΤΕΠΙΧ ΙΙ») το ποσοστό που προσέλκυσε η Τράπεζα επί των συνολικών αιτήσεων συμμετοχής ήταν 37%. Στη Βόρεια Ελλάδα, το προσεχές διάστημα θα εκταμιευθούν μέσω του προγράμματος 48 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχη είναι η ανταπόκριση για τα δάνεια με εγγύηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, στα οποία η ζήτηση ξεπέρασε την δυνατότητα του προγράμματος.

• Πέραν του κορωνοϊου, ποια είναι τα πλάνα σας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

- Ανεξαρτήτως των ειδικών συνθηκών που υπάρχουν τους τελευταίους μήνες στην ελληνική οικονομία, η Τράπεζα Πειραιώς έχει διαμορφώσει για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ένα ολοκληρωμένο μοντέλο τραπεζικής επιχειρήσεων, το Business Banking Plus. Βασικός στόχος της Τράπεζας είναι η κατανόηση όλου το συναλλακτικού κυκλώματος μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται μία επιχείρηση και η ανάλυση του επιχειρηματικού σχεδίου της. Έτσι, τα εξειδικευμένα στελέχη μας παρέχουν λύσεις στα καίρια ερωτήματα που απασχολούν τον επιχειρηματία, όπως είναι η αύξηση των πωλήσεων, η ενίσχυση των υποδομών και ο περιορισμός των εξόδων, βοηθώντας παράλληλα στην αναγνώριση πιθανών κινδύνων.

PIRAEUS

• Παρατηρείτε αυξανόμενη ζήτηση και στα δάνεια ιδιωτών;

- Μέχρι να εκδηλωθεί η πανδημία υπήρχε ζωηρή ζήτηση για δάνεια ιδιωτών, κυρίως στεγαστικά. Για αγορά ή για επισκευή κατοικιών, που προορίζονται, κυρίως, για εκμετάλλευση. Τώρα που η κατάσταση ομαλοποιείται η τάση αυτή επιστρέφει. Η Τράπεζα Πειραιώς θα εξακολουθήσει να καλύπτει τις ανάγκες που θα προκύψουν και πάλι. Μάλιστα, εφαρμόζει ένα απόλυτα προσωποποιημένο τρόπο τιμολόγησης δανείων προς ιδιώτες, αναγνωρίζοντας ότι κάθε πελάτης είναι μοναδικός, με δικές του παραμέτρους πιστωτικής συμπεριφοράς, τις οποίες λαμβάνουμε υπόψιν. Έτσι δίνουμε στον πελάτη την δυνατότητα να απολαμβάνει το κατάλληλο επιτόκιο και επομένως να συνδιαμορφώνει τους όρους του δανείου του.

• Ο αγροτικός τομέας παραμένει στις προτεραιότητες της τράπεζας Πειραιώς;

- Για την Τράπεζα Πειραιώς η στήριξη του αγροτικού τομέα είναι στρατηγική επιλογή. Αυτό σημαίνει ότι η προσέγγισή μας στην αγροτική οικονομία είναι ολιστική, προς τους παραγωγούς, προς τα συλλογικά τους σχήματα, προς τις βιομηχανίες της αγροδιατροφής, προς τα κανάλια διανομής, πώλησης και εξαγωγών. Είναι εξαιρετική συγκυρία ότι αυτή την περίοδο υπάρχει η δυνατότητα επιχορήγησης σημαντικών επενδύσεων μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τα σχέδια βελτίωσης.