Κάθε αγρότης ενισχύεται με 7.000 ευρώ και έως 50.000 ευρώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

on .

AGROTES XRHMATA

• Την ώρα που ο αγροτικός κόσμος της χώρας ανεβαίνει το δικό του Γολγοθά εξαιτίας των τεράστιων προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού σ’ έναν ήδη επιβαρυμένο κλάδο, η απόφαση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου άναψε το «πράσινο φως» για ένα ενισχυμένο πακέτο στήριξης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι προτάσεις, που υπερψηφίστηκαν και θα υποστηρίξουν σημαντικά και τους Έλληνες αγρότες αφορούν:
- Μέγιστη κατ' αποκοπή πληρωμή έως και 7.000 ευρώ ανά αγρότη αντί 5.000 ευρώ, που ήταν η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έως 50.000 ευρώ ανά μικρομεσαία αγροτική επιχείρηση.
- Εκταμίευση των ποσών έως τον Ιούνιο του 2021.
- Αύξηση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης των κονδυλίων από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης από 1% στο 2%.
Σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής Μ. Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για «σημαντική ενίσχυση για την Ελληνική Γεωργία και την ανάκαμψη του κλάδου…».
Από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης χαιρέτισε την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, με την οποία, όπως αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του, γίνεται το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση αδιάθετων κονδυλίων.
Τα κονδύλια αυτά (του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης) θα διατεθούν πλέον προς τους αγρότες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορωνοϊό.
Το σχέδιο κανονισμού αναμένεται να κατατεθεί στο Συμβούλιο προς έγκριση και εν συνεχεία ο νέος νόμος της ΕΕ θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της και θα τεθεί σε άμεση ισχύ.