Προτάσεις για τον Τουρισμό από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

on .

EPIMELHTHRIO IOANNINON

• Μπορεί αυτή την περίοδο το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο στο πώς θα καταφέρει το δημόσιο σύστημα υγείας να ανταποκριθεί στην επέλαση του κορωνοϊού και η χώρα να αντέξει στην πρωτοφανή αυτή υγειονομική κρίση που πλήττει ολόκληρη την ανθρωπότητα, ωστόσο, πολύ σημαντικό είναι και το πώς θα αντιδράσει η οικονομία της χώρας την επόμενη μέρα. 
Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν το Επιμελητήριο Ιωαννίνων σχεδιάζει τους τρόπους γρήγορης ανάκαμψης όταν τελειώσουν οι περιορισμοί και επιστρέψει η Ελλάδα σε μια κανονικότητα.
Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τουριστικός κλάδος έχει ανάγκη όταν η επιχειρηματικότητα επανέλθει στην κανονικότητα, να τρέξει ένα στρατηγικής σημασίας πρόγραμμα Τουρισμού με σλόγκαν «Βγαίνουμε από το σπίτι –Μένουμε Ελλάδα».
Οι προτάσεις του συνοψίζονται ως εξής:
- Ολοκληρωμένο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού (στα πρότυπα του παλαιού προγράμματος κοινωνικού τουρισμού πιο διευρυμένο).
- Συμβολή των Δήμων μέσω πλεονασμάτων (επιδότηση μέρους του κόστους εκδρομών τρίτης ηλικίας (εισοδηματικό κριτήριο) μέσω των πλεονασμάτων τους, ειδικά προγράμματα 5ενθήμερων και 6ήμερων διακοπών...)
- Πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών (Το Υπ. Παιδείας θα πρέπει να δώσει τη δυνατότητα οι σχολικές εκδρομές να πραγματοποιηθούν κανονικά στο τέλος της σχολικής περιόδου μόνο στις περιπτώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ελληνική Επικράτεια).
- Πολιτιστικός – Θρησκευτικός Τουρισμός  (αναδιαμορφωμένο πρόγραμμα προβολής –ανάδειξης του πολιτισμικού τουρισμού και των επιμέρους μορφών του και σαφώς με χαμηλότερες τιμές εισιτηρίων σε όλους τους χώρους εθνικούς, δημοτικούς).
- Δημιουργία πλατφόρμας «Βγαίνουμε από το σπίτι – Μένουμε Ελλάδα» (Για τις επιχειρήσεις –Ξενοδοχεία- Καταλύματα, που επιθυμούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα με ειδικές τιμές και να δοθούν περαιτέρω κίνητρα και ελαφρύνσεις σε όσους θα συμμετάσχουν σε αυτό).
- Επιδότηση ακτοπλοϊκών γραμμών.
- Μειωμένα τέλη αεροδρομίων.
- Μειωμένες τιμές διοδίων...
- Απαλοιφή – αναστολή τέλους διανυκτέρευσης.
- Μείωση φόρων σε τουρισμό και εστίαση.
- «Μένουμε Ελλάδα – Επιλέγων Ελληνικά» (πρόγραμμα υποστήριξης και επιλογής των προϊόντων που παράγονται στη χώρα μας).
- Στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης.