Συμπληρωματικά μέτρα για τους μικρομεσαίους ζητά η ΓΣΕΒΕΕ

on .

GSEBEE

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η πανδημία από το κορωνοιό (COVID-19) θα έχει σοβαρές συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα δοκιμάζοντας τις αντοχές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και εργαζομένων». Αυτό μεταξύ άλλων, τονίζει σε χθεσινή επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας  και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας συμπληρωματικά μέτρα ενίσχυσης για τους μικρομεσαίους. 
Οι προτάσεις – σημείωνει αφορούν κατ’ αρχάς στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους με εντολή της κυβέρνησης και πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα πλήττονται από τις συνέπειες του εξάπλωσης της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα προτείνει:
1. Η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων, πληρωμής ΦΠΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και των δόσεων ρυθμίσεων λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Δημόσιο να επεκταθεί στους 6 μήνες.
2. Η αναστολή πληρωμής των εισφορών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς και αναστολή όλων των σχετικών δόσεων ασφαλιστικών ρυθμίσεων να επεκταθεί στους  6 μήνες. Ειδικά για τις ρυθμίσεις οφειλών των ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων προτείνεται αντί της αναστολής το πάγωμα και η μεταφορά τους σε μεταγενέστερο χρόνο με την δυνατότητα είτε εξαγορά τους είτε αφαίρεσης τους από τον ασφαλιστικό χρόνο του ασφαλισμένου.
3. Να δοθεί η δυνατότητα χορήγησης του επιδόματος ύψους 800 € για τον Απρίλιο που έχει προβλεφθεί για τους εργαζόμενους και στο σύνολο των ΕΒΕ, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων μετά από αίτημά τους.
4. Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους ενεργούς ΕΒΕ στους οποίους έχει διακοπεί λόγω οφειλών.
5. Αναστολή πληρωμής ρυθμίσεων προς Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και δημοτικών τελών και δημοτικών μισθωμάτων για 4 μήνες.
6. Πλήρης προστασία επαγγελματικής στέγης για διάστημα 6 μηνών σε περίπτωση μη πληρωμής μισθωμάτων στους εκμισθωτές (ιδιώτες ή Δημόσιο και ΟΤΑ).
7. Αναστολή καταβολής δόσεων επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων για τους επόμενους 6 μήνες χωρίς προϋποθέσεις και αστερίσκους. 
8. Άρση των ποινικών κυρώσεων για την σφράγιση επιταγών και μετατροπή του διαστήματος σφράγισης των ακάλυπτων επιταγών σε 90 ημέρες και μη αναγγελία στο Τειρεσίας.
9. Αναστολή διαδικασιών διακοπής στις παροχές ρεύματος, υδροδότησης, φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιών λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή μη πληρωμής λογαριασμών για 4 μήνες.
10. Προστασία πρώτης κατοικίας και αναστολή πλειστηριασμών έως τα τέλη του 2020.
11. Αναστολή διαδικασίας-μηχανισμού καθορισμού κατώτατου μισθού βάσει του  Ν. 4172/2013.
12. Δυνατότητα εκ νέου επιλογής, μετά το πέρας των έκτακτων μέτρων, για όλους τους ΕΒΕ, ασφαλιστικής κατηγορίας.
13. Εκ νέου ενεργοποίηση και επέκταση του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας για αυτοαπασχολούμενους, για περιπτώσεις που διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης με απόφαση της Πολιτείας.
14. Αναστολή των κατασχέσεων και αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών.
15. Μείωση του ΦΠΑ στο 13% σε όλη την εστίαση. 
16. Ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο και την Κοινωνική Ασφάλιση μετά το τέλος των έκτακτων μέτρων.
17. Μέριμνα για τις εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές.
18. Αυτόματη παράταση όλων των καταληκτικών ημερομηνιών υποβολών όλων των υποχρεώσεων, ΦΠΑ, συγκεντρωτικές καταστάσεις, βεβαιώσεις αποδοχών, δημοτικοί φόροι, εργοδοτικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΑΠΔ, παρακρατούμενοι φόροι, διαβίβαση στοιχείων στη ΓΓΠΣ, κλπ. αυτών που ήδη λήγουν ή θα λήξουν μετά από 60 μέρες και μέχρι νεωτέρας.
19. Αύξηση της αστυνόμευσης λόγω των κλειστών καταστημάτων για την προστασία της περιουσίας και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.
20. Μηδενισμό χρεώσεων για συναλλαγές μέσω POS και μείωση των χρεώσεων των τραπεζών για συναλλαγές μέσω e-banking.
21. Αποσαφήνιση του πλαισίου λειτουργίας ή αναστολής δραστηριότητας για επιχειρήσεις με πολλαπλούς ΚΑΔ, κύριους και δευτερεύοντες.
22. Εξειδίκευση χρηματοδοτικών εργαλείων για τις Μικρές Επιχειρήσεις και Αυτοαπασχολούμενους.