Βελτιώσεις στην πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

on .

POLYKATOIKIES

Την προσθήκη νέων δυνατοτήτων στην πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) για τη διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων, καθώς την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων μέχρι τις 30 Ιουνίου ζητά η ΠΟΜΙΔΑ.
Οι βελτιώσεις στην πλατφόρμα κρίνονται επιβεβλημένες, ενώ η Ομοσπονδία κρίνει αναγκαία την άμεση λειτουργία τηλεφωνικού και διαδικτυακού Κέντρου Βοήθειας για την απάντηση των αναρίθμητων ερωτημάτων των πολιτών. Επίσης, την γνωστοποίηση της ρύθμισης αυτής και της ηλεκτρονικής διεύθυνσης της πλατφόρμας δηλώσεων, και στον τελευταίο ιδιοκτήτη της χώρας και του απόδημου ελληνισμού, με την άμεση αποστολή ενημερωτικών e-mails από την ΑΑΔΕ προς όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων - κατόχους ΑΦΜ της χώρας και τους φοροτεχνικούς τους.
Ακόμη ζητά την αναπόφευκτη παράταση της προθεσμίας δήλωσης μέχρι την 30 Ιουνίου μιας και, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της «όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι η ισχύουσα προθεσμία της 31ης Μαρτίου, και μάλιστα μέσα στη σημερινή πολλαπλά δυσχερή συγκυρία, είναι απόλυτα ανεπαρκής για την ενημέρωση και έγκαιρη συμμετοχή τόσων εκατομμυρίων ενδιαφερομένων στο τεράστιο αυτό εγχείρημα».

Οι βελτιώσεις στην πλατφόρμα 
Όσον αφορά τις βελτιώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ εξακολουθούν να υπάρχουν διορθώσεις, οι οποίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, με αποτέλεσμα ο πολίτης να πρέπει να ταλαιπωρηθεί στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου Δήμου. 
Γι΄ αυτό, η Ομοσπονδία προτείνει κάθε πολίτης να μπορεί μέσα από την πλατφόρμα αυτή επιπλέον:
- Να διορθώσει τα τετραγωνικά κοινόχρηστης παροχής πολυκατοικίας, που δεν απεικονίζονται στο Ε9, δηλώνοντας ότι είναι ο διαχειριστής της πολυκατοικίας.
- Να δηλώσει την αλλαγή χρήσης του ακινήτου του, όπως προβλέπει ο νόμος, από επαγγελματική σε κατοικία και αντίστροφα, κάτι που είναι δυνατόν στην πλατφόρμα του Δήμου Αθηναίων και άλλων Δήμων, αλλά δεν προβλέπεται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.
- Να δηλώσει μείωση του εμβαδού του ακινήτου του, αναφέροντας πως τεκμηριώνεται αυτή.
- Να δηλώσει τα εμβαδά επιφανειών βοηθητικών χώρων πολυκατοικιών (αποθηκών, πάρκινγκ, κλπ.) που ηλεκτροδοτούνται από την κοινόχρηστη παροχή πολυκατοικίας, είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρούνται, είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινοχρήστων χώρων και καταβάλλονται, για αυτές, τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς όμως χρέωση ΤΑΠ.

Ο Δήμος Ιωαννιτών
Ανακοίνωση έχει εκδώσει και ο Δήμος Ιωαννιτών τονίζοντας ότι μέσω της εφαρμογής (https://tetragonika.govapp.gr) παρέχεται  η δυνατότητα, δίχως να απαιτείται η επίσκεψη του πολίτη στον Δήμο, να δηλώσει αποκλίσεις που αφορούν την επιφάνεια των ακινήτων του και μάλιστα χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Στο Δήμο, προσθέτει, μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες για τις περιπτώσεις ακινήτων που δεν είναι δυνατή η δήλωση μέσω της εφαρμογής. 
Περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες στους παρακάτω συνδέσμους:
Official Teaser: https://www.youtube.com/watch?v=zeQ6EXv1hwk 
Mini Παρουσίαση: https://www.youtube.com/watch?v=ZQ7038SyxGs 
Οδηγίες Χρήσης: https://tetragonika.govapp.gr/OdigiesXrisis