Άνοιξε ο δρόμος για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

on .

PERIFEREIA HPEIROY

• Ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα για τη δημιουργία του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας (Μονάδα Προηγμένης Τεχνολογίας) στα Γιάννενα έγινε χθες, καθώς η Περιφέρεια το ενέταξε στο Τεχνικό πρόγραμμα του 2020 με το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Το Πάρκο σχεδιάζεται να δημιουργηθεί απέναντι από το Τεχνολογικό Πάρκο και όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι εταιρίες υψηλής τεχνολογίας που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εγκατάστασή τους στην Ήπειρο και στο Πάρκο, εκτίμησαν το υψηλό επίπεδο των πτυχιούχων πληροφορικής και υπολογίζεται να απασχολήσουν περί τους 600 εργαζόμενους αποφοίτους από τις σχολές Ιωαννίνων, Άρτας και Κοζάνης. Αναφέρθηκε σε γενικές γραμμές στο ιστορικό της υπόθεσης, στις προσωπικές επαφές που είχε   και στην ενημέρωση που έκανε στη συνέχεια στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Ανάπτυξης, καθώς όπως είπε πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα. 
Θετική ήταν η τοποθέτηση και παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, με τον επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» Σπύρο Ριζόπουλο, να κάνει λόγο και σε δικές του επιστολές προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς για να προχωρήσει μια εγκατάσταση αιχμής. 
Μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αναμένονται οι επόμενες κινήσεις και ιδίως να μετουσιωθεί σε έμπρακτο ενδιαφέρον των εταιριών υψηλής τεχνολογίας να δηλώσουν συμμετοχή για εγκατάσταση στο Πάρκο. 

Η οδική σύνδεση Ιόνιας-Κακαβιάς
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, έγινε συζήτηση και για τους διευρωπαϊκούς άξονες, μετά από ερώτηση του κ. Ριζόπουλου. Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε διεξοδικά στο ιστορικό, υπενθύμισε πως  η δέσμευση  Σπίρτζη για την οδική σύνδεση Ιόνιας - Γέφυρας Καλογήρου αποδείχτηκε μετά τις βουλευτικές εκλογές ότι ήταν ανεφάρμοστη αφού δεν υπήρχε ολοκληρωμένη γεωτεχνική μελέτη, ενώ για την οδική σύνδεση με την Κακαβιά, αναφέρθηκε εκτενώς στην υπό συζήτηση πρόταση να αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου την προώθηση του έργου με τετράιχνη διατομή. 
Μετέφερε μάλιστα την εκτίμηση του Υπουργού Υποδομών Κ. Καραμανλή, «πως αν δεν τον κάνει η Περιφέρεια, αυτό δεν θα γίνει ποτέ». Απαντώντας στις αιτιάσεις περιφερειακών συμβούλων της αντιπολίτευσης ότι δεν πρέπει να διατεθούν από το ΕΣΠΑ 50 εκ. ευρώ για ένα τόσο μεγάλο έργο, ο Περιφερειάρχης απάντησε πως έχει λάβει υπόψη του το ενδεχόμενο να αυξηθεί το Περιφερειακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας από αδιάθετους πόρους άλλων Περιφερειών. 
Επίθεση κατά του Περιφερειάρχη εξαπέλυσε ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» Σπ. Ριζόπουλος, ο οποίος τον κάλεσε να ομολογήσει λάθος του “Mea Culpa” ως προς τη διαπραγματευτική του τακτική, «ιστορία που ξεκινά από τη δεκαετία του 2000», όπως είπε. 
Η απάντηση του Περιφερειάρχη απέρριψε τις αιτιάσεις, τονίζοντας πως  από την προηγούμενη Κυβέρνηση (Σπίρτζη) είχε αποκρυβεί το γεγονός ότι η Ε.Ε. από το 2015 είχε θέσει περιοριστικούς όρους ως προς την κατασκευή οδικών αξόνων τετράιχνης διατομής, ενώ για τις αιχμές πως αυτός  στάθηκε εμπόδιο στην επέκταση της Ιόνιας Οδού προς Κακαβιά, ήταν απόντες τότε από την Ήπειρο και δεν γνωρίζουν ότι ακριβώς έγινε το αντίθετο.

Διοικητήριο στην Άρτα
«Σάρκα και οστά» πήρε από χθες και η κατασκευή Διοικητηρίων σε Άρτα και Πρέβεζα, καθώς τα δύο έργα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα έργων της Περιφέρειας με 1,5 εκ. ευρώ το καθένα. 
Το Διοικητήριο στην Πρέβεζα θα δημιουργηθεί στο στρατόπεδο του Αγίου Ανδρέα και ήδη έχει εκπονηθεί η μελέτη, ενώ στην Άρτα στο υπό παραχώρηση στρατόπεδο «Παπακώστα». 
Μάλιστα το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε και την καταβολή μηνιαίου μισθώματος ύψους 56.000 ευρώ στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας από το οποίο θα μισθωθεί τμήμα έκτασης 12, 5 στρεμμάτων για 50 χρόνια.