Ερώτηση στην Ε.Ε. για την παράνομη χρήση των όρων «φέτα» και ελληνικό γιαούρτι

on .

GIAOYRTI

• Κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε εταιρίες της Λετονίας που χρησιμοποιούν παράνομα τους όρους «Φέτα» και «ελληνικό γιαούρτι», ζητά με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης. Αφορμή στάθηκε η συμμετοχή της Λετονίας με κρατικό περίπτερο σε Διεθνή Έκθεση στο Ντουμπάι που μάλιστα χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου παρουσιάστηκαν από λετονική εταιρία γαλακτοκομικά προϊόντα με τις ονομασίες «φέτα» και «ελληνικό γιαούρτι»!
Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής «μεταξύ των προϊόντων της συγκεκριμένης εταιρίας υπήρχαν συσκευασίες τυριού με τον παραπλανητικό τίτλο FETA White Cheese δημιουργώντας εσφαλμένες εντυπώσεις ότι πρόκειται για την ελληνική φέτα που έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) και πρέπει να προέρχεται μόνο από συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας και από συγκεκριμένες φυλές αιγοπροβάτων. Το όνομα «Φέτα» δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί σε τυριά παρόμοιας σύστασης που παρασκευάζονται εκτός των συγκεκριμένων περιοχών της Ελλάδος και με άλλη διαδικασία από την παραδοσιακή.
»Υπήρχαν, επίσης συσκευασίες γιαουρτιού με ονομασία «Greek Yogurt» οι οποίες παραπλανούν τους καταναλωτές καθώς παραπέμπουν στο ελληνικό γιαούρτι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δύο ερωτήσεις έχει ρητά δηλώσει ότι η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» θεωρείται γενικώς και γίνεται κατανοητή ως ένδειξη προέλευσης, δηλαδή γιαούρτι από την Ελλάδα, και ότι η χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι» για προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδος θα μπορούσε να είναι παραπλανητική για τους καταναλωτές».
Με βάση τα παραπάνω ο Μ. Κεφαλογιάννης ρωτά την Επιτροπή:
2 Είναι σε γνώση της η παραπλανητική συμπεριφορά που μάλιστα επιδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
2  Σε τι μέτρα προτίθεται να προβεί για τη μη νόμιμη χρήση των όρων «φέτα» και «ελληνικό γιαούρτι» που εκτός των άλλων παραπλανούν ευθέως τους καταναλωτές; 
2 Δεδομένου ότι η πρακτική αυτή συνιστά άμεση παραβίαση της προστασίας που παρέχεται από την καταχώριση ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, σκοπεύει να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά του εν λόγω Κράτους Μέλους, με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής, όπως στην περίπτωση της Δανίας τον Ιανουάριο του 2018;