Μέτρα για να «ζωντανέψουν» ξανά τα Βόρεια Τζουμέρκα!

on .

TZOYMERKA PRAMANTA SXOLEIO

• Ορεινός στο μεγαλύτερο μέρος του ο Νομός Ιωαννίνων, διαθέτει περιοχές που φθίνουν διαρκώς, τόσο πληθυσμιακά όσο και από άποψη οικονομικής δραστηριότητας, αφού η ζωή σ’ αυτές έχει δυσκολίες. Απαιτείται λοιπόν η στήριξή τους από πλευράς της Πολιτείας και η λήψη μέτρων που θα βοηθήσουν ώστε να αλλάξει η αρνητική αυτή πορεία.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, για τον οποίο ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Γιώργος Αμυράς ζητά να ενταχθεί στις Προβληματικές Περιοχές Κατηγορίας Α΄.

Ορεινή περιοχή
Ο κ. Αμυράς κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο ζητώντας τη λήψη μέτρων ώστε να βελτιωθεί η ελκυστικότητα της περιοχής των Βορείων Τζουμέρκων και να προσελκύσει νέο αίμα, σε ανθρώπους και δραστηριότητες. 
Όπως επισημαίνει, πρόκειται για μια ορεινή περιοχή, με έντονες υψομετρικές διακυμάνσεις και ανεπαρκείς υποδομές πρόσβασης που δεν επιτρέπουν την εγκατάσταση και διατήρηση ανταγωνιστικών, επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Το επίπεδο ανεργίας είναι υψηλό, ιδιαίτερα σε γυναίκες και νέους, ενώ σε χαμηλά επίπεδα κινούνται το απόθεμα επενδεδυμένου κεφαλαίου και η τεχνολογική ανάπτυξη.

«Να δοθούν κίνητρα…»
«Χρειάζεται να δοθούν κίνητρα για την προσέλκυση και μόνιμη εγκατάσταση στην περιοχή των Βορείων Τζουμέρκων στελεχών της δημόσιας διοίκησης και του κρατικού μηχανισμού (τοπική αυτοδιοίκηση, υγεία, εκπαίδευση) για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Αμυράς, προσθέτοντας ότι «η διατήρηση και αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για όλη την Ήπειρο και οφείλουμε να κινηθούμε άμεσα».