Στο 30% ανέρχεται η απορρόφηση του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»

on .

ESPA

• Την αισιοδοξία ότι  η Περιφέρεια Ηπείρου θα καλύψει πλήρως τον στόχο της απορρόφησης του τρέχοντος ΕΣΠΑ, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, μιλώντας χθες βράδυ στο Περιφερειακό Συμβούλιο. 
Όπως είπε, σήμερα το ποσοστό έχει ανέλθει στο 30% και η Ήπειρος βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες Περιφέρειες της χώρας. Η απορροφητικότητα, θα μπορούσε να είναι καλύτερη αν οι Δήμοι ή οι άλλοι φορείς που υλοποιούν δράσεις και έργα που είναι ενταγμένα στο Περιφερειακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, είχαν πετύχει καλύτερους ρυθμούς. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε,  υπάρχουν μεγάλα έργα Δήμων για τα οποία δεν έχει υπάρξει η παραμικρή είσπραξη, αναφέροντας ωε παραδείγματα τον  δακτύλιο Ιωαννίνων, αλλά και τις Αστικές αναπλάσεις των άλλων τριών δήμων πρωτευουσών Νομών, για τις οποίες υπάρχουν καθυστερήσεις και σε μελέτες.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και σε καθυστερήσεις που προκύπτουν εξαιτίας των κρατικών υπηρεσιών, επικαλούμενος τη σύνδεση Ιόνιας (Καμπή) - Γέφυρα Καλογήρου, για το οποίο η Περιφέρεια δέσμευσε 35 εκ. ευρώ, για να ανατρέψει όμως τον προγραμματισμό το Υπουργείο Υποδομών με τον ισχυρισμό πως απαιτείται νέα γεωτεχνική μελέτη. Επίσης προέβλεψε ότι είναι πολύ πιθανό να γίνουν μεταφορές έργων από τομείς που δεν θα υπάρχουν απορρόφηση σε άλλους και έκανε λόγο για την ετοιμότητα που ζητήθηκε να υπάρχει εκ μέρους υπουργείων για το ενδεχόμενο «διάθεσης» έργων  ώστε να μη χαθούν πόροι σε τομεακά τους. Τέλος όσον αφορά το νέο ΕΣΠΑ, ανέφερε πως το βάρος θα δοθεί κατά κύριο λόγο σε δράσεις που αφορούν την Κλιματική Αλλαγή 
Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη έγινε με αφορμή ερώτηση που είχε καταθέσει στο παρελθόν ο επικεφαλής της παράταξης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ»  Σπύρος Ριζόπουλος, μετά τη συνάντηση Περιφερειαρχών – Πρωθυπουργού, μετά την οποία ο κ. Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει χαμηλή την απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Ο κ. Ριζόπουλος, ανέφερε πως η απορροφητικότητα του 30% είναι χαμηλή και οφείλεται στον αρχικό σχεδιασμό. 
Υποστήριξε ότι έστω και  τώρα υπάρχει το περιθώριο να ρεαλιστικοποιηθεί το πρόγραμμα και να γίνει μια επαναδιαπραγμάτευση με το Υπουργείο Ανάπτυξης και ένας επανασχεδιασμός του προγράμματος, ώστε ακόμα και αν χρειαστεί να απενταχθούν ενταγμένα έργα, να στοχεύσει το ΠΕΠ σε κατηγορίες έργων και δράσεων που θα είναι αποδοτικότεροι για την ανάπτυξη της Ηπείρου.  Πρότεινε τέλος, να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος με τους τοπικούς φορείς ώστε ο σχεδιασμός για την επόμενη προγραμματική περίοδο να πατά σε πραγματικές ανάγκες της περιοχής.   

Για το προσφυγικό 
Να γίνει εκ νέου συζήτηση για το προσφυγικό ζητήθηκε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο από συμβούλους της Αντιπολίτευσης, με αφορμή τις αντιδράσεις στην Άρτα, με τον Πρόεδρο Σταύρο Παργανά να αναφέρει πως θα τεθεί θέμα Ημερήσιας Διάταξης στην επόμενη συνεδρίαση. Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η Περιφέρεια όταν χρειάστηκε ήταν παρούσα και έστειλε και ένα μήνυμα προς αντιδρώντες, λέγοντας πως «όσοι νομίζουν ότι θα παίξουν με τέτοια θέματα είναι γελασμένοι». Αυτό τον καιρό -πρόσθεσε- παίχτηκαν πολλά σενάρια και αν χρειάζεται να γίνουν κέντρα θα γίνουν, γιατί πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα που υπάρχει. 

Γέφυρα με Νησί 
Ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος πρότεινε να αντικατασταθεί από το τεχνικό πρόγραμμα της Π.Ε. Ιωαννίνων, το έργο κατασκευής κόμβου στην περιοχή της Νεοκαισάρειας -που κατ΄ αυτών δεν χρειάζεται-  και τα προϋπολογιζόμενα κονδύλια να διατεθούν για την εκπόνηση προμελέτης ή μελέτης στατικότητας ή μελέτης κατασκευής, μόνιμης γέφυρας από τη Ντραμπάτοβα προς το Νησί της Λίμνης Παμβώτιδας.