«Τσίμπησαν» και στην Ήπειρο οι τιμές των καυσίμων!

on .

ANTLIA BENZINHS

• Με νέα που δε μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει ιδιαίτερα ευχάριστα ξεκινά η νέα χρονιά όσον αφορά στον τομέα των καυσίμων, η τιμή των οποίων ακολουθεί ανοδική τροχιά τις τελευταίες ημέρες, κάτι που γίνεται πλέον αισθητό και στην Ήπειρο. 
Από τη μία μεριά, είναι η αύξηση του ποσοστού της βιοαιθανόλης που αναμειγνύεται με βενζίνες η οποία προκαλεί περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών. Από την άλλη, οι εξελίξεις στο Ιράν φουντώνουν την ανησυχία για άνοδο στις τιμές λόγω της αναταραχής που ήδη έχει προκληθεί στη διεθνή αγορά πετρελαίου. 

Στον Νομό Ιωαννίνων
Τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών και σε τοπικό επίπεδο προκαλούν οι αυξημένες τιμές τις τελευταίες ημέρες στα καύσιμα που προμηθεύονται. 
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης (95 οκτανίων) προχθές στον Νομό Ιωαννίνων είχε διαμορφωθεί στα 1,603 ευρώ το λίτρο, ενώ εκείνης των 100 οκτανίων στα 1,862 ευρώ. Μία εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή στις 31 Δεκεμβρίου, η αμόλυβδη των 95 οκτανίων πωλούνταν στον Νομό μας 1,585 ευρώ το λίτρο. 
Το πετρέλαιο κίνησης προχθές είχε μέση τιμή 1,398 ευρώ, αυξημένο ελαφρώς σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου (1,392 ευρώ). Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι στα 1,076 ευρώ (1,073 ευρώ στα τέλη της χρονιάς) και το υγραέριο στα 0,798 ευρώ το λίτρο (έναντι 0,787). Μικρές οι αυξήσεις μέχρι στιγμής, όμως σημαντικές για την τσέπη των καταναλωτών που δεν αντέχει νέα επιβάρυνση. 

Στην υπόλοιπη Ήπειρο
Όσον αφορά στους υπόλοιπους Νομούς της Ηπείρου, στην Άρτα η απλή αμόλυβδη πωλούνταν προχθές με μέση τιμή 1,599 ευρώ το λίτρο (1,589 στις 31 Δεκεμβρίου) και το πετρέλαιο θέρμανσης με 1,081 ευρώ (έναντι 1,073). Στο Νομό Θεσπρωτίας η απλή βενζίνη είχε μέση τιμή 1,651 ευρώ (1,631 στις 31 Δεκεμβρίου) και το πετρέλαιο θέρμανσης 1,131 ευρώ (έναντι 1,116 στα τέλη της χρονιάς). Τέλος, στον Νομό Πρέβεζας η απλή αμόλυβδη πωλείται στα 1,607 ευρώ από 1,591 στα τέλη της χρονιάς και το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,077 έναντι 1,063 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα. 

Λόγω βιοαιθανόλης
Αναμενόμενη χαρακτηρίζουν την αύξηση στα καύσιμα αναλυτές της αγοράς, καθώς, όπως τονίζουν, οφείλεται στην προσαρμογή της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οδηγία για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού βιοαιθανόλης που αναμειγνύεται με βενζίνες.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», μόνο από την προσαρμογή στην οδηγία η διυλιστηριακή τιμή της βενζίνης επιβαρύνθηκε μέσα σε μία ημέρα (μεταξύ 31 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου) κατά 2,5 λεπτά το λίτρο, τα οποία μεταφέρθηκαν πλέον και στην αντλία. Η συνολική επίπτωση από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου στη διεθνή αγορά τις προηγούμενες ημέρες και την επιβάρυνση από τη βιοαιθανόλη υπολογίζεται σε 4 λεπτά το λίτρο, τα οποία θα μεταφερθούν στην αντλία μέχρι και αύριο.
Από εκεί και πέρα, η διαμόρφωση των τιμών θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στη διεθνή αγορά και τις εξελίξεις στην περιοχή του Κόλπου. Πάντως, εγχώριοι παράγοντες επαναφέρουν το αίτημα για μείωση της φορολογίας στα καύσιμα ως το μοναδικό μέτρο που μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση τις τιμές σε πιθανή περίπτωση νέας ανοδικής τάσης. 

Χαμηλή ζήτηση
Από πολλούς εξάλλου, η υψηλή φορολογία στα καύσιμα συνδέεται με τη χαμηλή ζήτηση γι’ αυτά μέχρι σήμερα. Είναι ενδεικτικό ότι η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης τον Δεκέμβριο, παρά την κακοκαιρία, ήταν μειωμένη σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018. Το 2019, σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία της αγοράς, έκλεισε για τις βενζίνες με αρνητικό πρόσημο, όπως και για το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ η ζήτηση στο πετρέλαιο κίνησης αυξήθηκε σε ποσοστό γύρω στο 3%.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ