Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 τα πρόστιμα για το Κτηματολόγιο

on .

KTHMATOLOGIO GIANNENA PINAKIDA 1

• Μέσα στο α' εξάμηνο του 2020 θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα για τη μη υποβολή δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο, ενώ το ύψος τους θα εξαρτάται τόσο από την αντικειμενική αξία του ακινήτου όσο και από τον χρόνο καθυστέρησης της τακτοποίησης.
Αυτό ανέφερε χθες ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Δ. Οικονόμου και οι πρόεδρος και Γεν. διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου, Δ. Σταθάκης και Στ. Κοτσώλης αντίστοιχα, τονίζοντας ότι «ουδείς εκπρόθεσμος πολίτης αντιμετωπίζει κίνδυνο να χάσει το ακίνητό του, αλλά θα υπήρχε μια ηθική αφερεγγυότητα απέναντι στους συνεπείς πολίτες, αν δεν προβλεπόταν πρόστιμο για τον ασυνεπή, πρόβλεψη που έτσι κι αλλιώς επιβάλλει η νομοθεσία».
Βέβαια, όπως είπε «προς το παρόν οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν τα ακίνητά τους ακόμη και εκπρόθεσμα χωρίς την επιβολή κανενός προστίμου».
Τρεις παρεμβάσεις
Καταλήγοντας ο Υπουργός ανέφερε ότι «στόχος μας είναι το Ελληνικό Κτηματολόγιο να αποβάλλει τα βαρίδια του παρελθόντος και να μπορέσει να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και πιο ευέλικτα στο εγγύς μέλλον. Να μπορεί να εξυπηρετεί καλύτερα τον πολίτη». Και για να γίνει αυτό, όπως είπε, απαιτούνται παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα:
Πρώτον, νομοθετικές παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στην καλύτερη λειτουργία του Κτηματολογίου, στην στελέχωσή του με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό. Για τον σκοπό αυτό δρομολογείται άμεση η επιστροφή των δικηγόρων που απομακρύνθηκαν εξαιτίας της αχρείαστης αλλαγής του νομικού καθεστώτος του Κτηματολογίου καθώς και η πρόσληψη όσων υπαλλήλων χρειαστούν, μέσω ΑΣΕΠ.
Δεύτερον, τίθενται σε εφαρμογή σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες που θα διευκολύνουν τον πολίτη στις υποθέσεις του με το Κτηματολόγιο.
Τρίτον, παρεμβάσεις που αξιοποιούν επαγγελματίες, όπως μηχανικοί και δικηγόροι για την ταχύτερη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Δρομολογείται για παράδειγμα, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η υλοποίηση του θεσμού του διαπιστευμένου μηχανικού, που ισχύει άλλωστε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.