Τα ιαματικά λουτρά Αμαράντου βγαίνουν από την «απομόνωση»

on .

AMARANTOS

Ένα ουσιαστικό βήμα για την αναβάθμιση της ακριτικής περιοχής της Κόνιτσας, μέσω της αξιοποίησης των ιαματικών της λουτρών έγινε χθες από την Περιφέρεια.

Συγκεκριμένα από την Οικονομική Επιτροπή κατακυρώθηκε (στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΤΕΒΕ) και ο δεύτερος διαγωνισμός για την αποκατάσταση και τη βελτίωση της επαρχιακής οδού προς τα λουτρά Αμαράντου.
Πρόκειται για έργο με προϋπολογισμό 2,68 εκ. ευρώ, ενώ ήδη έχει προχωρήσει και έχει κατακυρωθεί και ο διαγωνισμός και ενός ακόμη τμήματος της ίδιας οδού (μέχρι την Αγία Βαρβάρα) προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.
Με τα δύο αυτά έργα, των οποίων οι συμβάσεις με τους αναδόχους αναμένεται να υπογραφούν σχετικά σύντομα, θα αρθούν αρκετά προβλήματα που έχει το οδικό δίκτυο, που αποτελούσαν ένα από τα μειονεκτήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν τα ιαματικά λουτρά. Παράλληλα βέβαια με τη βελτίωση του οδικού δικτύου, εξίσου σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την αναβάθμιση των λουτρών του Αμαράντου και των Καβασίλων. Ήδη όπως έχει ανακοινωθεί η αναβάθμιση των δύο ιαματικών λουτρών, μαζί με εκείνα της Πρέβεζας και της Άρτας, εντάχθηκαν στο Interreg Ελλάδα- Ιταλία με συνολικό προϋπολογισμό περί τα 4 εκ. ευρώ με τη «μερίδα του λέοντος» να προορίζεται για την περιοχή της Κόνιτσας, καθώς προβλέπεται επέκταση και εκσυγχρονισμός των αντίστοιχων κτιρίων των Ιαματικών λουτρών.
Βελτίωση της Ε.Ο.στη Μπαλντούμα
Στις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής περιλαμβάνεται και ένα ακόμη οδικό έργο μεγάλου προϋπολογισμού: Πρόκειται για τη βελτίωση της παλαιάς Ε.Ο. Ιωαννίνων- Τρικάλων, από τη διακλάδωση προς Ανατολικό Ζαγόρι μέχρι και τον κόμβο Ζαγορίου της Εγνατίας Οδού (Μπαλντούμα) έργο συνολικού προϋπολογισμού 1,7 εκ. ευρώ, για το οποίο από την Ο.Ε. της Περιφέρειας αναδείχτηκε προσωρινός ανάδοχος η ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΑΤΕ. Ο συγκεκριμένος δρόμος, συγκεντρώνει τον τελευταίο καιρό αρκετή κίνηση οχημάτων που κινούνται προς και από την Εγνατία Οδό μέσω Περάματος- Δρίσκου, αποτελώντας και προσωρινή έξοδο προς το Βόρειο τμήμα του Νομού Ιωαννίνων και αυτό μέχρι ότου η Εγνατία Οδός δώσει (και αν) «πράσινο φως» για κατασκευή νέου κόμβου.
Νέοι ανάδοχοι
Από την Ο.Ε. αναδείχθηκαν επίσης προσωρινοί ανάδοχοι και για τα εξής έργα:
- «Ηλεκτροφωτισμός στη διασταύρωση Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας με την 5η επαρχιακή οδό Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού 138.000 €. Ανάδοχος Ηρ. Νικολακόπουλος.
- «Αποκατάσταση βατότητας οδού περιοχής Μπουραζανίου και κατασκευή υδραυλικού τεχνικού προστασίας», προϋπολογισμού 100.000 €. Ανάδοχος «Γ. Τάσσης- Γ. Δημητρίου Ο.Ε.»
- «Αποκατάσταση βατότητας προς παραγωγικές μονάδες στην περιοχή Φασκομηλιάς και Ελευθερίου Θεσπρωτίας», προϋπολογισμού 74.000 €. Ανάδοχος ΛΙΑΝΟΣ Κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ &ΣΙΑ Ε.Ε.
- «Συντήρηση – ασφαλτόστρωση πεδινού επαρχιακού δικτύου ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού € 72.800. Ανάδοχος Δ. Φούκας
-«Συγκοινωνιακά έργα στη Δημοτική Ενότητα Λούρου και στις Τοπικές Κοινότητες Βρυσούλας και Άνω Ράχης της Π.Ε. Πρέβεζας» προϋπολογισμού 53.400 €.Ανάδοχος Άγγελος Τσιμπίκης.
Δημοπρατήσεις νέων έργων
Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε επίσης τη δημοπράτηση των εξής έργων:
- «Συντήρηση - ασφαλτόστρωση επαρχιακής οδού 18 της Π.Ε. Άρτας στις θέσεις Μακρύκαμπο, Καρκαβελέικα», προϋπολογισμού 130.000 €.
- «Κατασκευή τεχνικών έργων επί της 10ης επαρχιακής οδού Στεφάνης - Θεσπρωτικού - Άσσου» Π.Ε. Πρέβεζας προϋπολογισμού 30.000,00 € με Φ.Π.Α.
Άλλες αποφάσεις
Με άλλες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής:
• Αναδείχτηκε προσωρινός μειοδότης (ΑΛΑΤΙ ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΙΚΕ) για την προμήθεια και μεταφορά αλατιού για τις ανάγκες του Εθνικού και Επαρχιακού Οδικού Δικτύου της Περιφέρειας Ηπείρου για τις χειμερινές περιόδους 2019-2020 και 2020-2012.
• Αναδείχτηκε προσωρινός ανάδοχος (Γ. ΝΤΑΦΛΗΣ) για το έργο ««Συντήρηση-αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Ασημοχωρίου», προϋπολογισμού 135.000€.
• Αναδείχτηκε οριστικός ανάδοχος (Κων. Γκεσούλης) για εργασίες διαγράμμισης στην Περιφερειακή οδό Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 74.400 €.