ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Επιτέλους έρχονται τα εκκαθαριστικά με επανυπολογισμό!

on .

SYNTAKSH EYRO GYALIA

• Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα αποσταλούν στους συνταξιούχους περίπου 1.770.000 εκκαθαριστικά των συντάξεών τους, με καθυστέρηση 9 μηνών.
Σε 222.986 συντάξεις δεν έχει γίνει επανυπολογισμός και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η προηγούμενη κυβέρνηση καθυστερούσε την αποστολή των εκκαθαριστικών.
Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δήλωνε ότι η διαδικασία επανυπολογισμού έχει ολοκληρωθεί από το τέλος του 2018, ενώ σε επιστολή της η προηγούμενη διοίκηση του ΕΦΚΑ επισήμανε σε ασφαλισμένο ότι δεν είναι υποχρεωμένη να του γνωστοποιήσει το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού! Ο επανυπολογισμός αφορά τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκδόθηκαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016.

Τι θα αποκαλυφθεί…
Επισημαίνεται ότι με τα νέα εκκαθαριστικά οι συνταξιούχοι θα δουν αναλυτικά τι εισπράττουν από 1ης Ιανουαρίου 2019.
Η πλειονότητα των παλαιών συντάξεων, δηλαδή όσες καταβάλλονταν έως 12 Μαΐου 2016, έχουν επανυπολογιστεί με βάση τον τύπο του νόμου Κατρούγκαλου και αποδίδονται από τον Ιανουάριο στη βάση της εξίσωσης εθνική σύνταξη, συν ανταποδοτική σύνταξη, συν προσωπική διαφορά.
Οι περισσότεροι συνταξιούχοι λαμβάνουν στην τσέπη το ίδιο καταβαλλόμενο καθαρό ποσό (εκτός από περίπου 600.000 οι οποίοι έχουν δει αύξηση).
Ωστόσο κανείς δεν έχει λάβει ενημερωτικά σημειώματα με το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού και τα νέα μεικτά ποσά.
Εκτός επανυπολογισμού έχουν τεθεί διά νόμου οι 600.000 συντάξεις του πρώην ΟΓΑ και οι συντάξεις των υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι συντάξεις χηρείας
Στο μεταξύ, στις 25 και 27 Σεπτεμβρίου, δηλαδή με την καταβολή των συντάξεων Οκτωβρίου, θα δουν τις αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας οι περίπου 90.000 δικαιούχοι.
Οι αυξήσεις με τις συντάξεις Οκτωβρίου και τα αναδρομικά των αυξήσεων που δικαιούνται θα καταβληθούν τον επόμενο μήνα, με τις συντάξεις Νοεμβρίου.
Η αύξηση στη σύνταξη προκύπτει από την αύξηση του ποσοστού στο 70% από 50% της σύνταξης του θανόντος.
Παράλληλα με τη σύνταξη Νοεμβρίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά των αυξήσεων των συντάξεων χηρείας. Τα ποσά εκτιμάται ότι θα κυμανθούν από 561 έως 2.800 ευρώ και αφορούν αναδρομικά των μηνών από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο.

***
Να σημειωθεί ότι οι καθυστερήσεις που υπήρξαν οφείλονταν στο γεγονός ότι μετά τον νόμο με τις αλλαγές στις συντάξεις χηρείας (Ν. 4611/2019), που τέθηκε σε ισχύ στις 17 Μαΐου 2019, δεν έγινε καμία ενέργεια από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη.

ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ (στο in.gr)