Μειωμένος έως και 70% ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων συνταξιοδότησης

on .

SYNTAKSEIS TAMEIO DIKAIOLOGHTIKA

 Δραματική μείωση παρουσιάζει ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων για συνταξιοδότηση λόγω των περικοπών του νόμου Κατρούγκαλου (κατά 40% στον ιδιωτικό τομέα και κατά 70% στον δημόσιο), τονίζουν τα αθηναϊκά «Νέα».
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται μόνο δύο στις τρεις αιτήσεις προς τον ΕΦΚΑ διεκπεραιώνονται, οδηγώντας στην καταβολή κύριας σύνταξης προς τους δικαιούχους. Αντίθετα, λόγω ελλιπών δικαιολογητικών, μία στις τρεις απορρίπτεται, με συνέπεια οι ασφαλισμένοι οι οποίοι τις υπέβαλαν να μην παίρνουν τελικά σύνταξη!
Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες αιτήσεων που απορρίπτονται λόγω ελλιπών δικαιολογητικών. Η πρώτη αφορά εκείνες τις αιτήσεις οι οποίες συνοδεύονται μεν από όλα τα δικαιολογητικά, αλλά αυτά τα δικαιολογητικά δεν στοιχειοθετούν την ύπαρξη συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Οι αιτήσεις αυτές απορρίπτονται. Συνεπώς οι ασφαλισμένοι, όταν ικανοποιήσουν (από άποψη χρόνου ασφάλισης κ.λπ.) τα κριτήρια της συνταξιοδότησης, θα πρέπει να υποβάλουν ξανά αίτηση στον ΕΦΚΑ, προκειμένου να λάβουν μελλοντικά την εν λόγω παροχή.
Η δεύτερη κατηγορία αιτήσεων που απορρίπτονται είναι εκείνες που δεν συνοδεύονται από όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αυτές οι αιτήσεις απορρίπτονται προσωρινά, δηλαδή «παγώνουν» μέχρι ο ασφαλισμένος να φέρει τα δικαιολογητικά τα οποία λείπουν.
«Πλαφόν στις  υψηλές συντάξεις
Στο μεταξύ, εγκύκλιο με την οποία καθορίζεται «πλαφόν» στις υψηλές συντάξεις υπεγράφη χθες από τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, με το ανώτατο όριο να ορίζεται στο 12πλασιο της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης, (ήτοι στο ποσό των 4.608 ευρώ), στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται τα ποσά των χορηγούμενων από τον ΕΦΚΑ επιδομάτων αναπηρίας.
Σε γραπτή δήλωσή του, υπό τον τίτλο «Οι "χρυσές" συντάξεις του ΣΥΡΙΖΑ από σήμερα αποτελούν παρελθόν» ο Υπουργός αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτό που δεν έκαναν τρία ολόκληρα χρόνια, δηλώνοντας ότι δεν πρόλαβαν, το έκανε η σημερινή κυβέρνηση μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, δείχνοντας αντανακλαστικά και αποφασιστικότητα. Μετά τη νομοθετική διάταξη, που ψηφίστηκε, πριν από λίγες ημέρες, με την οποία βάλαμε οροφή (πλαφόν) στις καταβαλλόμενες συντάξεις, την οποία ας σημειωθεί δεν ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθεί η σημερινή εγκύκλιος που καθιερώνει πλέον με όρους αναδιανομής, ανταποδοτικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, το νέο πλαίσιο προσδιορισμού του ύψους των συντάξεων. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς όφελος των ανέργων, των εργαζομένων και των συνταξιούχων, για να επουλώσουμε τις ανοιχτές πληγές που μας άφησε βαριά κληρονομιά η πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο Εργασίας».
Οι επικουρικές…
Για τις αλλαγές που αναμένονται στις επικουρικές συντάξεις και το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος μίλησε χθες στον ΣΚΑΙ 100,3 ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης.
Μεταξύ άλλων ανέφερε πως το νέο μοντέλο ασφαλιστικού συστήματος θα ακολουθήσει τα πρότυπα των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, που ήδη εφαρμόζονται σε προηγμένες δυτικές Δημοκρατίες. Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, θα επέλθει έτσι μία εξισορρόπηση του ασφαλιστικού συστήματος. Όπως είπε, «θα υπάρχει αφενός μεν η κύρια σύνταξη, η οποία θα είναι κρατική, δημόσια και διανεμητική αφετέρου δε η νέα επικουρική σύνταξη θα έχει τη λογική του ατομικού κουμπαρά, καθώς τα χρήματα του κάθε ασφαλισμένου θα παραμένουν στο δικό του όνομα και δεν θα είναι επιρρεπή ούτε σε δημοσιονομικές κρίσεις, όπως βίωσαν με το χειρότερο τρόπο οι σημερινοί συνταξιούχοι την τελευταία δεκαετία, ούτε σε δημογραφικές πιέσεις, που δυστυχώς η χώρα μας, όπως προβλέπουν όλοι οι αναλυτές, θα συνεχίσει να βιώνει τις επόμενες δεκαετίες».
Όσον αφορά το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως θα χρειαστεί να εδραιωθεί ένα νέο σύστημα διαχείρισης ατομικών λογαριασμών. Από εκεί και πέρα, όπως τόνισε, ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει μεταξύ ενός δημόσιου παρόχου για την επένδυση του ατομικού λογαριασμού του ή άλλων επαγγελματικών ταμείων και επενδυτικών εταιρειών, υπό την εποπτεία πάντα της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το ΕΤΕΑΠ, σε κάθε περίπτωση, θα παραμείνει ο βασικός διαχειριστής της επικουρικής ασφάλισης.
Παράλληλα σημείωσε ότι στον τρίτο πυλώνα, που αφορά την προαιρετική ασφάλιση, θα πρέπει να δοθούν τα απαραίτητα φορολογικά κίνητρα, προκειμένου ο εργαζόμενος να επενδύσει στα δικά του αποταμιευτικά προϊόντα που ο ίδιος επιλέγει, ενώ η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα εξασφαλίσει και επιπλέον εισόδημα σε εκείνους τους εργαζομένους που θα κάνουν αυτήν την επιλογή.